Adobe Connect چیست؟
به دلیل افزایش تقاضا برای برگزاری کلاسها بصورت آنلاین و مجازی، برگزار نمودن کنفرانسهای تحت وب، وبینارها و آموزش مهارتها از راه دور، لازم است از یک سیستم جامع برای مدیریت و برقراری این سرویسها استفاده شود. به وسیله سیستم وب کنفرانس Adobe Connect، معنای حقیقی ارتباط مجازی و کلاس آنلاین بصورت تصویری و محاورهای شکل میگیرد. Adobe Connect یک نرم افزار آموزشی تحت وب می باشد. با توجه به این که امروزه این تکنولوژی جایگزین آموزش سنتی شده است، نرم افزار Adobe Connect به عنوان یکی از بهترینهای پلت فرمهای آموزشی به شمار میرود.
Adobe Connect یک نرم افزار برای آموزش از راه دور، ارائه کنفرانسها در سطح وب، ارائه و نمایش صفحات کامپیوتر از راه دور است. تمام اتاقهای جلسات(room) به صورت pod تشکیل شدهاند. هر pod یک role خاص را ایفا میکند. (به عنوان مثال تخته سفید، یادداشت و …).
Adobe Connect قبلاً به نام Adobe Acrobat شناخته میشد و چندین بار نام آن تغییر داده شده است.
به شما این امکان را می دهد تا در بستر اینترنت و با یک صفحه وب، جلسات، کلاس مجازی و یا کنفرانس های آنلاین خود را صرف نظر از اینکه در کجای ایران یا جهان قرار دارید، تشکیل داده و یا برگزار نمایید.
نرم افزار وب کنفرانس Adobe Connect از معدود سیستمهایی است که خود را با شرایط اینترنت تطبیق می دهد. در این نرم افزار برای برقراری ارتباط، دادهها بصورت رمز نگاری شده از طریق اینترنت به مقصد ارسال می شوند. این داده ها بگونهای ارسال شده تا سرعت ارتباط بر اساس سرعت اینترنت کاربر تنظیم گردد. بنابراین کاربران با سرعتهای پایین مانند اینترنت مودم (ADSL) و LTE به راحتی میتوان از این سرویس استفاده کنند.
این پلتفرم به شکلی طراحی شده است که خود را با سرعت اینترنت کاربر تطبیق دهد. به عبارت دیگر دادههای ارسال شده توسط مدیر کلاس یا دانش آموزان، به صورت رمز نگاری شده به مقصد میرسند تا توانایی بازخوانی را با هر میزان سرعتی از اینترنت داشته باشند.
برنامه Adobe Connect به راحتی روی همه دستگاههای موبایل و کامپیوتر نصب میشود و هیچ مشکلی برای بارگیری در مرورگرهای مختلف ندارد. به همین دلیل توانسته است نام خود را در گوگل Trend شود و امتیاز بالایی کسب کند.
کاربران حاضر در یک کلاس میتوانند توسط این برنامه محتواهای ویدیویی، تصویری، متنی، صوتی و غیره را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. همچنین در این سیستم امکان پرسش و پاسخ، گپ و گفتگو، نظرسنجی و اشتراک گذاری فایلهای مختلف وجود دارد.
ویژگیهای Adobe Connect
نرم افزار adobe connect دارای قابلیت هایی همچون موارد زیر میباشد:
- به اشتراک گذاشتن فضای Desktop مدرس
- اختصاص دادن سطوح دسترسی بر اساس نوع مدیریت کلاس
- اختصاص دادن فایل مشخص به صورت گروهی یا قرار دادن فایل مورد نظر به صورت خصوصی
- امکان رکورد و ضبط کلاس
پیش نیازهای نصب Adobe Connect Server
- سیستم عامل و پلتفرم : Adobe Connect 10.8 را می توان بر روی سیستم عامل ویندوز سرور 2016 معماری 64 بیتی پیاده سازی نمود، همچنین در صورتی که از زیرساخت مجازی ساز ESXi جهت مجازی سازی ویندوز استفاده می نمایید ، توصیه می شود که حداقل از VMware ESXi 6.X استفاده کنید.
- Database : پایین ترین ورژن قابل استفاده Microsoft SQL Server 2008 SP3 با معماری ۶۴ بیتی و بروز ترین ورژن قابل استفاده Microsoft SQL Server 2016 می باشد.
- پیش نیازهای سخت افزاری :استفاده از پردازنده (CPU) چهار هسته ای Intel Xeon با فرکانس ۲ گیگاهرتز (هر هسته)، ۱۶ گیگابایت حافظه (RAM) ، ۴ گیگابایت فضای هارد دیسک جهت نصب، ۱۵۰ گیگابایت فضا جهت ذخیره سازی محتوا، فایل سیستم NTFS ،DVD-ROM drive مجازی یا فیزیکی و SSL Hardware Accelerator حداقل نیازمندی های سخت افزاری جهت راه اندازی سرور Adobe Connect میباشند. البته به این موضوع توجه داشته باشید که با افزایش کاربران ، این میزان منابع میبایست افزایش داده شود و اگر با کاربران کم تر نیز سخت افزار بهتری در اختیار داشته باشید، Performance بهتری خواهید داشت.
- پیش نیازهای Storage:در صورتی که از زیرساخت مجازی استفاده مینمایید، Shared Storage نیز در شبکه شما وجود دارد. به همین دلیل در Documentهای Adobe Connect 10.8حداقل کانفیگ قابل استفاده در Shared Storage های مورد استفاده Adobe Connect نیز شرح داده شده است. استفاده از هارد دیسکهای با سرعت ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار RPM با تکنولوژی اتصال Fiber Channel ، کارت شبکه یا HBA با حداقل Throughput معادل ۱GigE یا بیشتر ، Dual Controller با قابلیت سازگاری Multi-path به صورت Active/Active و پروتکل CIFS توصیه می گردد. همچنین حداقل کارت شبکه مورد استفاده در سرورهای میزبان با سرعت ۱۰۰ Mbps است ، که مقدار توصیه شده 10 Gbps می باشد. جهت راه اندازی سرور Adobe Connect پیشنهاد ما استفاده از سرور ابری مارال هاست میباشد.
- Port Requirements: نرم افزار Adobe Connect 10.8 از پورت های 1935 مربوط به RTMP ، پورت ۸۰ یا پورت دیگری که جهت دسترسی Http تعیین کرده باشید ، پورت ۴۴۳ در صورت استفاده از SSL و همچنین پورت ۲۵ در صورت استفاده از قابلیت های SMTP و در آخر ۱۴۳۳ جهت اتصال به دیتابیس خارجی استفاده می نماید.
نصب Adobe Connect 10.8
در ابتدا روی ویندوز سروری با منابع اعلام شده، ویندوز سرور حتما Active شده باشد، و نرمافزارهای Internet Download Manager، Winrar و ++ NotePad را نصب میکنیم.
از این لینک، نسخه سروری Adobe Connect 10.8 را دانلود میکنیم، پس از Extract نمودن فایلهای زیپ دانلود شده، همانطور که در تصویر زیر مشهود است دو فایل نوت پد با نامهای License و Serial وجود دارد.
فایل License را کپی کرده و در مسیری مثلا در شاخه C قرار میدهیم (در طول مراحل نصب، به مسیر این فایل نیاز داریم)
اکنون به فولدر Extract شده فایل Adobe Connect بر میگردیم و فایل نوت پد serial را باز میکنیم (در طول مراحل نصب، به محتویات درون این فایل نیاز داریم)
اکنون طبق تصویر زیر وارد مسیر Standard_DVD میشویم و روی Batch فایل Install دابل کلیک میکنیم
همانطور که در تصویر زیر مشاهده مینمائید، batch فایل اجرا شده و میبایست تا زمان Extract کامل صبر کنیم.
هم اکنون نصب Adobe Connect server آغاز شده است، با پنجره Language Selection مواجه میشویم، بدون اعمال هیچ تغییری روی Ok کلیک میکنیم تا با زبان دیفالت انگلیسی نصب Adobe Connect انجام گردد.
با صفحه welcome مواجه میشویم، روی Next کلیک میکنیم
به قسمت Select Deployment Option میرسیم، قسمت services to be deployed with logon credentials of: را بر روی Local system account تنظیم میکنیم و روی Next کلیک میکنیم.
در این قسمت مسیر نصب Adobe Connect را مشخص میکنیم، بصورت پیش فرض خود برنامه در مسیر C:\Connect نصب میگردد
در این مرحله، میبایست serial numberای که در ابتدای کار باز کردیم را در فیلد مورد نظر کپی کنیم.
در این مرحله، میبایست مسیر فایل License را در فیلد مورد نظر مشخص کنیم
در این مرحلهی Select Components To install میبایست Componentهای مورد نظرمان جهت نصب را انتخاب کنیم، Componentهای مورد نیاز ما در اینجا Adobe Connect Server و Adobe Connect Transmuxing Service هستند.
در این مرحله نیز گزینهی Install the embeded database engine را انتخاب میکنیم تا همزمان با نصب Adobe Connect، پایگاه داده Sql Server نیز نصب گردد، مسیر نصب SQL Server را بصورت دیفالت در مسیر مشخص شده قرار میدهیم.
در این مرحله میبایست برای یوزر SA یک پسورد قوی درج کنیم، در فیلد Enter a strong database password for the DB user. پسورد مورد نظرمان را درج میکنیم و روی Next کلیک میکنیم.
مطابق با تصویر زیر، در قسمت Provide Database Connections Settings اطلاعات دیتابیس (پورت، prefix جداول و..) را مشاهده میکنیم، روی Next کلیک میکنیم.
در این مرحله، در بخش Account name نام یوزری که در ویندوز لاگین هست و در حال نصب adobe connect هست را درج نمائید که در اینجا یوزر مورد نظرمان administrator هست و در فیلد Adobe Connect Host نام URLای که میخواهید adobe connect با آن باز شود را درج نمائید (مثلا adobe.domain.name)
در این قسمت، میبایست اطلاعات SMTP یا به بیان دیگر، اطلاعات ایمیلی که قصد دارید ارسال کنندهی ایمیلهای Adobe Connect باشد را درج نمائید
در قسمت Support Setting، فیلد Administrator’s name را نام یوزری که در ویندوز لاگین هست و در حال نصب adobe connect هست را درج نمائید که در اینجا یوزر مورد نظرمان administrator هست و در قسمت Support Email Address یک ایمیل جهت Support درج نمائید(ترجیحاً ایمیلی که به آن دسترسی داشته باشید) و در قسمت Support phone number یک شماره تلفن درج نمائید.
طبق تصویر زیر، قسمت Shared Storage Setting را بدون اعمال هیچ گونه تغییری، روی Next کلیک میکنیم.
در قسمت AEM External Host Settings، با توجه به اینکه در ابتدای مراحل نصب Componentهای AEM را نصب نکردیم، این مرحله را نیز بدون اعمال هیچ گونه تغییری روی Next کلیک میکنیم.
اکنون به مرحلهی ACTS Host Name میرسیم، این مرحله مربوط به کامپوننت Transmuxing Service میباشد، میبایست در فیلد ACTS Host Name نام URLای که میخواهید adobe connect با آن باز شود را درج نمائید (مثلا adobe.domain.name)، روی پورتها هیچ گونه تغییری اعمال نمیکنیم و روی Next کلیک میکنیم.
به قسمت Register Adobe Connect Transmuxing Service میرسیم، در دو فیلد ACTS Host Name و ACTS External Host Name نام URLای که میخواهید adobe connect با آن باز شود را درج نمائید (مثلا adobe.domain.name).
حال به مرحلهی Account Administrator میرسیم، میبایست در این مرحله، میبایست نام مدیر adobe Connect را درج نمائید، این اطلاعات میتواند اطلاعات شخصی شما باشد و یا از نامهایی مانند تصویر ضمیمه در تیکت استفاده نمائید.
در این مرحله یک Review از تنظیمات اعمال شده، را مشاهده میکنیم، روی Next کلیک میکنیم
طبق تصویر زیر مراحل نصب آغاز شده است، این پروسه به زمانی در حدود 30 الی 40 دقیقه نیاز دارد
همانطور که در تصویر زیر مشهود است، نصب Adobe Connect کامل شده است، روی done کلیک میکنیم
و سپس روی Done کلیک میکنیم.
پس از زدن دکمهی Done صفحهی Server Setting Adobe connect باز میشود، وارد تب Server Setting شوید و در فیلد Host Mapping نام URLای که میخواهید adobe connect با آن باز شود را درج نمائید (مثلا adobe.domain.name).
اکنون در تب دیگری نام URL را وارد نمائید، صفحهی لاگین adobe connect باز میشود.
پس از نصب adobe connect موارد دیگری مانند نصب SSL روی Adobe connect و اتصال آن از طریق moodle را در آموزشهای آتی به آن خواهیم پرداخت.