اگر نگاهی به دور و بر خودمان بیندازیم این موضوع که سایتهای اینترنتی همه چیز و همه کس را تحت شعاع خود قرار دادهاند، کاملاً واضح است و اگر هنوز برای کسب و کار خود یک سایت اینترنتی را راهاندازی نکردهاید از قافله جا ماندهاید. اما سوال اساسی اینجاست که راهاندازی یک سایت اینترنتی چه دردسرهایی دارد؟ بهترین روش برای راهاندازی یک سایت اینترنتی چیست!؟ چطور با کمترین هزینه یک سایت اینترنتی را راهاندازی کنیم!؟ آیا بدون دانش برنامه نویسی و تحصیل در رشته کامپیوتر میتوانیم یک سایت اینترنتی را راهاندازی کنیم!؟ در این مورد باید گفت که جواب همه این سوالات مثبت و به یک موضوع مهم ختم خواهد شد، و آن سیستمهای مدیریت محتوا و یا همان CMS ها هستند. در این مقاله کاملاً به بررسی اینکه CMS چیست و کاراییهای آن میپردازیم.
در این خصوص باید گفت که راهاندازی یک سایت اینترنتی برای کاربردهای عادی و روتین یکی از مواردی است، که خیلی وقت است روال آن از پیچیدگیهای بالای برنامه نویسی و کارهای سخت دور شده است و به یک موضوع کاملا روتین تبدیل شده است، که خود شما هم به راحتی می توانید این کار را انجام دهید، سیستمهای مدیریت محتوا این امکان را برای شما فراهم میکنند و در این مقاله قرار است که در مورد این سیستمها به صورت کامل با هم صحبت کنیم. البته لازم است قبل از اینکه در مورد این سیستمها حرف بزنیم کمی در مورد اینکه مدیریت محتوای سایت چه معنایی دارد و این سیستمها چطور میتوانند کار طراحی سایت را از پایه برای ما انجام دهند، صحبت کنیم و ببینیم داستان از چه قرار است.
فهرست عناوین
مدیریت محتوای وب
محتوای وب چیست، سوالی است که شاید ذهن خیلی از ما را مشغول کرده باشد و معمولاً هم پاسخهای نادرستی به آن داده میشود. اگر بخواهیم یک تعریف کتابی از محتوای وب ارائه کنیم، میتوانیم بگوییم محتوای وب سایت در واقع تمام آن چیزی است که بعد از زدن کلید اینتر تا لود شدن کامل صفحه به شما نشان داده خواهد شد. این محتوا میتواند از روی یک هاست وردپرس و یا سرور مجازی برای شما بارگذاری شود و با هر شکل و شمایلی در سیستم شما نمایش درآید. اما آنچه اهمیت دارد این است که تمامی آنچه که خواهید دید، محتوا محسوب میشود. چه با هدف فروش باشد، چه یک صفحه محصول و یا یک مقاله آموزشی.
بر خلاف تصور عامه که محتوای وب سایت دقیقاً مطالب و یا تصاویری است که ارائه می کند، باید گفت محتوا یا Content در وب به تمامی مواردی که توسط سایت ارائه می شود، اطلاق می گردد. تمامی کدها، تصاویر، بنرهای چشمکزن رنگارنگ و همینطور متنهای سادهای که در یک سایت اینترنتی قرار دارند بخشی از محتوای سایت در نظر گرفته میشوند. اما وقتی صحبت از مدیریت محتوای وب به میان میآید ما در مورد چه چیزی قرار است صحبت کنیم!؟
منظور از مدیریت محتوای وب این است، که تعیین کنیم سایت ما چه چیزی را و به چه صورتی ارائه کند. در این حالت ما با جنبههایی از طراحی سایت طرف هستیم. بدیهی است وقتی سایتی طراحی و ساخته می شود، صرفاً یک تصویر ایستا و ثابت تحویل مشتری نمیگردد. شما باید این امکان را داشته باشید، که آنچه که روی سایت شما وجود دارد را تغییر داده و ویرایش کنید. اما دسترسی این ویرایش از کجا به شما داده خواهد شد!؟ بخش مدیریتی یک سایت این امکان را برای شما فراهم خواهد کرد.
در سیستمهای قدیمی که سایتها به صورت ایستا طراحی میشدند، موارد کمی برای تغییر وجود داشت. اما امروزه با استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا میتوان یک سایت را در کمتر از یک روز به طور کامل به هم ریخت و ظاهر آن را به طور کلی تغییر داد. برای آنکه به بخش مدیریت وب سایت راه پیدا کنید روشهای مختلفی وجود دارد که بسته به، اینکه از چه سیستمی استفاده کنید میتواند برای شما متفاوت باشد. وقتی به کنترل پنل مدیریتی وارد شوید قابلیتهای معمول مانند مدیریت فایلها و تصاویر سایت، مدیریت محتوای داخلی یک پیج، تغییر عناصر ظاهری آن، و سایر ویرایشهای مورد نیاز برای سایت را در اختیار خواهید داشت.
در واقع هر سایتی برای خود یک مکانیزم دارد که میتواند محتوایی را که ارائه می کند، مدیریت کرده و آن را تغییر دهد. این مکانیزم سیستم مدیریت محتوا خوانده میشود. البته در بخش بعد وقتی که ببینیم CMS چیست، متوجه خواهیم شد که یک سیستم مدیریت محتوا عملکرد وسیعتری خواهد داشت.
CMS چیست؟
در بخش قبلی دیدیم که محتوای وب سایت چیست، مدیریت محتوا به چه معناست و مکانیزمی که برای مدیریت محتوا پیشنهاد میگردد چگونه عملکردی خواهد داشت. اکنون وقت آن رسیده است که ببینیم CMS چیست.
CMS یک سرواژه از Content Management System است، که معادل فارسی آن سیستم مدیریت محتوا است، که بعضاً به صورت سامانه مدیریت محتوا نیز معرفی میگردد. در بخش قبل گفتیم که وقتی سایتی طراحی میشود باید امکانات مدیریتی خاصی را برای مدیریت محتوای آن در نظر بگیریم. اما اگر حقیقت را بخواهید طراحی سایت با تمامی این امکانات برای مدیریت محتوا اصلاً کار سادهای نیست و شاید روزها وقت بگیرد، تا یک سایت با این روش ایجاد شود.
بر اساس همین نیاز برنامه نویسان به یک رویکرد اصلی در برنامه نویسی روی آوردند: ” یک بار بنویس و چند بار استفاده کن “؛ این روش به برنامه نویسان و طراحان این قابلیت را میداد که وقتی از ماژولهایی برای طراحی یک سایت استفاده میکنند، که یک پنل مدیریتی را در اختیار مدیر و صاحب امتیاز سایت قرار می دهد، برای سایر سایتهایی که طراحی میکنند، نیز استفاده کنند. این امر باعث شد تا پایههای ثابتی به وجود آید که سایت بر روی آنها شکل بگیرد. این پایهها را می توان به عنوان نسخههای اولین سیستم مدیریت محتوا معرفی نمود.
بعد از گذشت مدت کمی از شروع طراحی وب سیستمهای مدیریت محتوا تبدیل به برنامههایی خاص شدند، و با توجه به محبوبیت آنها و اینکه سایت را در سریعترین زمان ممکن و با راحتترین روشهای دسترسی راهاندازی میکردند، خیلی از شرکتهای بزرگ به این نتیجه رسیدند که استفاده از این برنامهها به عنوان یک هدف منسجم به منظور ارائه خدمات به طراحان وب می تواند یک فرصت ایدهآل برای کسب درآمد باشد.
پس این تکنیک برنامه نویسی ساده که از پایههای یک بار نوشتن و چند بار استفاده کردن ایجاد شده بود، تبدیل به یک تجارت بزرگ شد که اکنون ما آن را به صورت یکی از بزرگترین و مفیدترین اِلمانهای وب یعنی، عنوان CMS می شناسیم، که نقشی بسیار پر رنگ در گسترش وب دارد. شاید این سوال پیش بیاید که در تکامل وب و کیفیت وب سایتها نقش CMS چیست!؟
نقش CMS در گسترش وب
وقتی شما سیستمی داشته باشید که بتواند ساختار یک وب سایت را به سادگی پیادهسازی کند، و خیلی راحت این کار را برای شما انجام دهد، این امکان را خواهید داشت تا تمرکز خود را روی سایر موارد معطوف کنید. به عنوان مثال یک پروژه را در نظر بگیرید، که شما 20 روز برای تحویل آن فرصت دارید، اگر قرار باشد که از این 20 روز، 16 روز را صرف ساخت موارد پشت صحنه و کدهای سایت کنید، در مدت باقیمانده نمیتوانید به مواردی که برای بالا بردن تجربه کاربری و یا زیباسازی فضای سایت نیاز است، بپردازید.
اگر بخواهیم بگوییم که نقش CMS چیست باید بگوییم با ورود این سیستم به طراحی وب وقت شما از 4 روز به 16 روز افزایش یافت، و بخش اعظم وقت خود را به جای نوشتن کدها و تست آنها برای بررسی راهها و روشهای طراحی وب سایتی که بتواند بازدهی خوبی را داشته باشد، اختصاص دهید.
البته مواردی دیگری نیز وجود دارد که میتوان در پاسخ به سوال مزایای CMS چیست مطرح کرد، که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. اما اکنون نوبت به آن رسیده به بررسی ساختار CMS بپردازیم.
بررسی ساختار CMS
اگر بخواهیم بگوییم ساختار اصلی CMS چیست و بر چه پایهای استوار است، میتوان گفت یک سیستم مدیریت محتوا، ساختاری شبیه به یک برنامه کامپیوتری دارد، که یک هسته اصلی برای اجرای کدها و ذخیرهسازی ماژولها داشته و دو سیستم و مکانیزم جدا نیز برای مدیریت محتوا به صورت مدیریتی و نمایش محتوای تنظیم شده به کاربران و مراجعین را در بر دارد.
با توجه به این صحبتها اگر بخواهیم بگوییم که اجزای CMS چیست می توانیم این موارد را نام ببریم:
هسته CMS
در بیشتر سیستمهای مدیریت محتوای موجود، این هسته به صورت یک کد با یک زبان نزدیک به سطح ماشین که عملکرد خوبی دارد، نوشته شده است. به عنوان مثال CMS محبوب WordPress هسته ای نوشته شده با PHP دارد، که مسئولیت اجرا و همینطور مدیریت سایت را بر عهده خواهد داشت.
پروفایل مدیریت محتوا
بخشی از CMS که از آن به عنوان برنامه کاربردی مدیریت محتوا یا Control management applicant نام برده میشود، یک کنترل پنل حرفهای برای مدیریت محتوا را به کاربران سطح مدیریت ارائه میکند، که می توانند مطالبی که در سایت آنها نمایش داده می شود را مدیریت کنند. این بخش در اصطلاح CMA نامیده می شود.
ماژولهای تحویل محتوا
تا این جای کار دیدیم که این ساختار یک هسته برای اجرا و یک پروفایل برای مدیریت دارد، پس تنها جزء باقیمانده مسئول تحویل دادهها و نمایش آنها به کاربر خواهد بود. Control delivery applicant یا همان CDA این مسئولیت را برعهده خواهد داشت، و وظیفه این بخش تکمیل کننده هدف CMS که ارائه یک سایت با کیفیت و ایجاد یک تجربه کاربری خوب برای کاربران و مراجعان به سایت است، میباشد.
در واقع CDA تمام آن چیزی که شما از سایت می بینید را ساخته و در اختیار شما قرار می دهد. همینطور مدیریت محتوا و نوع نمایش را به صورت ریسپانسیو بر عهده دارد. باید گفت این اِلمان است، که سایت شما را به صورت صحیح و سالم به مراجعین نشان میدهد.
روش کارکرد CMS چیست؟
حالا که دیدیم CMS چیست و با عناصر تشکیل دهنده آن آشنا شدیم، در گام بعدی نوبت به بررسی عملکرد CMS و اینکه چه مکانیزم و قابلیتهایی را برای ارائه یک خدمات یکپارچه مورد استفاده قرار میدهد، میرسد. وقتی که شما برای مدیریت سایت خود از یک CMS استفاده میکنید، باید این را بدانید که در رابطه با کاربران سایت رویکرد CMS چیست!؟
CMS به طور کلی سه نوع برخورد با یک کاربر میتواند داشته باشد:
کاربر عادی: این نوع از کاربران صرفاً ارائه کنندگان هستند، و صرفاً با دسترسی به بخش CDA میتوانند آنچه که برای آنها ارائه شده است، را مشاهده کنند.
کاربران ویژه(VIP): در این دسته، کاربرانی قرار دارند که همچنان به CDA دسترسی داشته، اما یک پنل کاربری هم در اختیار آنان قرار میگیرد و معمولاً سرویسها و محتوایی که در اختیار آنها قرار خواهد گرفت، بیشتر از کاربران عادی است. همینطور این کاربران ممکن است دسترسیهایی را برای ویرایش قالب ظاهری و آنچه که خودشان مشاهده میکنند، داشته باشند.
کاربر مدیر: این نوع از کاربران علاوه بر محتوای سایت و استفاده از بخش CDA میتوانند به بخش CMA نیز دسترسی داشته و بر اساس دسترسیهایی که توسط Super Admin و یا طراح سایت ایجاد شده است، کار ویرایش اطلاعات را انجام دهند.
در دو سطح اول کاملاً مشخص است که رویکرد برخورد با کاربران توسط CMS چیست و محتوای سایت صرفا جهت استفاده در اختیار آنان قرار خواهد گرفت. اما در مورد کاربران مسئله به اینجا ختم نخواهد شد. در بخش کاربران مدیر در CMS سه قابلیت اصلی و جداگانه را در اختیار خواهد گذاشت:
- ایجاد محتوا
- ویرایش محتوا
- انتشار محتوا
با این سه قابلیت یک کاربر مدیر میتواند تمامی موارد مربوط به سایت را مدیریت کرده و هم صفحات و هم مقالات را بنا بر نیاز و استراتژیهای کاری سایت تغییر دهد. در ایجاد محتوا معمولاً از تکنیکهای مختلفی استفاده میشود. به عنوان مثال در سیستم مدیریت محتوای وردپرس شما هم میتوانید به صفحه سازهایی مانند Composer و Elementor دسترسی داشته باشید، و سایت را به صورت بصری بسازید، هم به ویرایشگرهایی مانند ویرایشگر کلاسیک و یا گوتنبرگ دسترسی داشته باشید، که می توانید با استفاده از یک ویرایشگر متنی هر آنچه را که میخواهید، را در سایت نمایش دهید.
برای ویرایش محتوا نیز به همین روال عمل میشود. خیلی از صفحات گرافیکی سایتها که توسط صفحه سازهایی مانند Elementor طراحی شدهاند میتوانند تا ریزترین جزئیات تغییر داده شوند. CMS به شما این امکان را میدهد که سایت خود را به گونهای شخصی سازی کنید، که هیچ چیزی از قلم نیفتد.
برای انتشار مطالب نیز میتوانید این کار را به صورت درجا و در لحظه انجام دهید، یا تاریخ و ساعت آن را برنامه ریزی کنید! شما این امکان را خواهید داشت تا تمامی این تغییراتی را که اعمال میکنید به صورت منظم و در ساعات خاصی به انجام برسانید. این نظم در ارائه محتوا در ساعات مختلف میتواند، هم موجب بهبود وضعیت سئو و هم منظم جلوه دادن برنامه کاری شما برای مخاطبانتان شوند و بدانند که در چه زمانهایی باید از طرف شما منتظر مطالب جدیدی باشند.
دسته بندی انواع مختلف CMS چیست؟
در بخشهای قبل دیدیم که CMS چیست، از کجا آمده است، چه نیازی را پاسخ میدهد و حتی این موضوع که روند کاری CMS چیست و چه اصولی را دنبال می کند را با هم بررسی کردهایم. اکنون نوبت به آن رسیده است که ببینیم انواع مختلفی CMS و کاربرد هر کدام از آنها چیست. به طور کلی میتوان سیستم مدیریت محتوا را به دو بخش مدیریت محتوای وب و مدیریت محتوای سازمانی تقسیم نمود. در ادامه به توضیح هر کدام از این موارد میپردازیم.
سیستم مدیریت محتوای وب
همانطور که از نام این سیستم مدیریت محتوا پیداست، این نوع از CMS ها ایجاد شدهاند تا به شما امکان ایجاد یک وب سایت کامل را بدهند. با استفاده از این امکان شما قادر خواهید بود تا یک سایت کامل را برای هر منظوری که یک وب سایت اینترنتی میتواند فعالیت کند، بسازید و طراحی کنید. اگر بخواهیم بگوییم محبوبترین انواع این CMS چیست میتوانیم به سیستمهایی مانند وردپرس(WordPress) جوملا، مجنتو و همینطور دروپال اشاره کنیم.
یک سایت ساز کامل برای ایجاد یک وبلاگ، یک سایت فروشگاهی، یک سایت اطلاع رسانی و رسمی، و یا حتی یک شبکه اجتماعی کوچک از مواردی هستند، که میتوانید آنها را به راحتی با این نوع از CMS ها بسازید. البته برای نیازهای سنگینتر و سازمانی بهتر است به سراغ دسته دوم بروید.
سیستم مدیریت محتوای سازمانی
این نوع از سیستمهای مدیریت محتوا طراحی شدهاند تا بتوانند نیازهای یک سازمان را برای روابط درون سازمانی و یا حتی برقراری ارتباط و تعامل با مشتریان برطرف کنند. در این سیستمهای مدیریت محتوا هدف مدیریت ارتباطات درون سازمانی بر اساس تسکها(Tasks) و کارهایی است، که باید در سازمان انجام گیرد.
سیستمهای بزرگ و مجتمعی که میتوانند قابلیتهای ERP(مدیریت منابع سازمان) را برای شما پیادهسازی کنند، نمونهای از این سیستمها هستند. همینطور شما با استفاده از بعضی از این سیستمها مانند WHMCS میتوانید برای کاربران سایت خود یک بخش کاربری حرفهای را ترتیب دهید، و تمامی خدماتی را که به یک کاربر ارائه میکنید در این بخش ارائه نمایید. معمولاً این سیستمهای مدیریت محتوا برای استفاده بهتر، راحتتر و ملموستر در کنار یک سیستم مدیریت محتوای وب ارائه میشوند، که بتوان از طریق بستر اینترنت و دقیقاً مانند یک سایت وارد این نوع از سیستمها شد. همینطور به عنوان مثال دیگری از این دسته میتوانیم سیستم Moodle که یک سیستم مدیریت محتوای آموزشی است که توسط دانشگاهها و موسسات آموزشی مورد استفاده قرار میگیرد، را معرفی کنیم.
خیلی از سایتهای بزرگ هستند، که به محض اینکه وارد پنل کاربری آنها که بعضاً آدرس یکسانی با دامنه اصلی ندارند، و به وسیله یک ساب دامین(Sub Domain) یا زیر دامنه از دامنه اصلی جدا شدهاند، می شوید، احساس می کنید که تم سایت کلاً عوض شده و وارد سایت دیگری شدهاید. در این حالت شما از یک CMS وب به یک سیستم مدیریت محتوای سازمانی منتقل شدهاید. اگر بخواهیم بگوییم فایده این نوع از CMS چیست میتوان به مواردی مانند: راحتی کاربرد، سبک بودن بخاطر حذف امکانات غیر ضروری و اضافه کردن امکانات کاری و Enterprise به این سیستم مدیریت محتوا اشاره کرد.
اکنون که دقیقاً میدانیم این سیستمهای مدیریت محتوا چه کاری را انجام میدهند و به چه صورتی کار میکنند، و همینطور دسته بندیهای کلی و اصلی آنها را نیز با هم بررسی کردیم و نوبت به این رسیده است، که ببینیم معروفترین این سیستمها کدام هستند، و اگر بخواهیم از این سیستمها استفاده کنیم، بهتر است که به سراغ کدام یک از آنها برویم.
معروف ترین CMS ها کدامند؟
در مورد اینکه معروفترین و بهترین CMS چیست نیاز به یک بررسی کاملاً پیچیده دارد و اگر بخواهیم هر سیستم مدیریت محتوا را به صورت کامل معرفی کنیم، باید یک کتاب کامل را بنویسیم، که از حوصله این مقاله خارج می باشد. اما میتوانیم به صورت کلی در مورد این که کدام یکی از این موارد در ردههای بالاتری قرار دارند، و میتوانند چه ویژگیهایی را به ما ارائه کنند، صحبت کنیم.
باید گفت که این مقایسه بین خوب و بد بودن CMS ها را ویژگیهایی تعیین میکنند، که هر کدام از این سیستمهای مدیریت محتوا در اختیار ما قرار میدهند و باید گفت بسته به اینکه ما به سراغ کدام یک از این سیستمها برویم، امکاناتی که در اختیار ما قرار میدهند، متفاوت خواهد بود.
اگر بخواهیم به این سوال که بهترین CMS چیست پاسخ دهیم، میتوانیم این فهرست را برای کاندیداهای موجود معرفی کنیم:
وردپرس
تقریباً میتوان این سیستم مدیریت محتوا را به عنوان یک جواب کاملاً قاطعانه به این سوال که محبوبترین سیستم مدیریت محتوای جهان کدام است ارائه کرد. وردپرس دقیقاً سیستمی است که میتواند بهترین CMS موجود در دنیا باشد، و با ارائه ویژگیهای خوب و بد بازار و توسعه بزرگی که دارد، توانسته است که خود را به خوبی از این نظر ثابت کند. اگر چرخی در وب بزنید خواهید دید که همه جا صحبت از آن است، و میتوان گفت با توجه به همه امکاناتی که به ما میدهد، این صحبتها به حق و صحیح میباشند.
ما در مقاله وردپرس چیست به صورت کامل این سیستم مدیریت محتوا را بررسی کردیم، و دیدیم که به چه صورتی کار میکند.
جوملا
سیستم دیگری که میتوان آن را در مقام دوم برای پاسخ به این سوال که بهترین CMS چیست ارائه کنیم، جوملا است که با فاصله زیادی از وردپرس در حال حرکت به سمت جلو میباشد. این سیستم هم مانند وردپرس قابلیتهای حرفهای را ارائه میکند. اما باید گفت که کار کردن با جوملا میتواند دردسرهایی را نیز به همراه داشته باشد، که وردپرس خود را از شر آنها خلاص کرده، و موفق شده است که آنها را پشت سر بگذارد.
در واقع سخت بودن کار با جوملا باعث شده است که کمی از رقیب سنتی خود جا بماند، اما میتوان گفت کاری که در نهایت با هر دو سیستم انجام میشود، یک کیفیت را خواهد داشت. در صورتی که به اطلاعات بیشتری در خصوص این سیستم مدیریت محتوا نیاز دارید، میتوانید سری به مقاله جوملا چیست بزنید.
مجنتو
سیستمهای مدیریت محتوا میتوانند کاربردهای عمومی و یا خاص داشته باشند و در بخشهای قبلی به صورت کامل در مورد این موضوع صحبت کردیم؛ یکی از سیستمهایی که کاربرد خاص و تجاری دارد و برای راهاندازی فروشگاه اینترنتی از آن استفاده میشود، مجنتو نام دارد که می توان گفت یکی از بهترینها برای فروشگاههای اینترنتی میباشد.
سیستم مدیریت محتوای مجنتو میتواند تمامی نیازهای یک فروشگاه اینترنتی بزرگ را برطرف کرده و از این نظر یک گزینه واقعا ایدهآل خواهد بود. بسیاری از فروشگاههای اینترنتی حرفهای برای راهاندازی سایت خود از این سیستم استفاده میکنند، و باید گفت که ترافیک سایتهایی که با مجنتو ساخته شدهاند حتی از ترافیک سایتهای فروشگاهی که از وردپرس استفاده می کنند، هم بیشتر میباشد و این موضوع نشان دهنده این است که مجنتو انتخاب حرفهایها در این مورد بوده است.
البته باید گفت که این سیستم دردسرهایی را هم برای طراحی، راهاندازی و همینطور توسعه دارد، که میتوان به هزینهبر بودن و نیاز به دانش بالای برنامه نویسی را از نقاط ضعف آن معرفی کرد. در مقاله مجنتو چیست این سیستم به صورت کامل معرفی شده است.
پرستاشاپ
یکی دیگر از سیستمهای فروشگاهی که استفاده از آن به صورت گسترده در وب فارسی اتفاق افتاده است، و میتوان گفت که خیلی از سایتهای فروشگاهی از آن استفاده میکنند. پرستاشاپ میباشد. این سیستم هم مانند مجنتو سیستمی فروشگاهی است، که به صورت رایگان و اوپن سورس ارائه میشود، و شما میتوانید آن را دانلود کرده و به راحتی سایت خود را با آن راهاندازی کنید.
البته باید در نظر داشته باشید که توسعه آن دشواریهای خود را دارد و نمیتوان گفت مانند وردپرس یک سیستم بی دردسر است، که کار ما را به راحتی راه میاندازد. در مقاله پرستاشاپ چیست به صورت کامل به بررسی و معرفی این سیستم مدیریت محتوای فروشگاهی پرداختهایم و میتوانید جهت اطلاعات بیشتر و بررسی مزایا و معایبی که دارد، سری به این مقاله بزنید.
دروپال
یکی دیگر از سیستمهای مدیریت محتوا که میتوان آن را یک سیستم چند منظوره و کامل معرفی کرد، که در خیلی از موارد ادعای بهترین سیستم مدیریت محتوا را دارد، دروپال نام دارد. سیستمی قدیمی و قدرتمند که میتوان آن را پر سابقهترین سیستم مدیریت محتوای فعال معرفی کرد، و یکی از سیستمهایی است که همیشه توسعه و پیشرفت را در مسیر کار خود قرار داده است. البته باید توجه داشت که کار کردن با این سیستم نمیتواند به سادگی سیستمهایی مانند وردپرس و جوملا باشد، و دردسر های خاص خود را دارد.
سایت ها و نمونه کارهایی که با جوملا پیادهسازی شدهاند عموماً سایت هایی قدرتمند بوده اما باید گفت که کار کردن با این سیستم نیازمند دانش برنامه نویسی بالا و بودجه زیادی است، که در این صورت میتوانید سایت بسیار خوبی را از دل آن بیرون بکشید. در صورتی که به اطلاعات بیشتری در خصوص مزایا و معایب و همینطور روش کاری این سیستم مدیریت محتوا نیاز دارید، میتوانید سری به مقاله دروپال چیست بزنید.
اپن کارت
یکی دیگر از سیستمهای مدیریت محتوا که در مقایسه با سیستمهایی مانند وردپرس و دروپال کار خود را به تازگی شروع کرده است، سیستم مدیریت محتوای فروشگاهی اپن کارت میباشد که یک فروشگاه ساز حرفهای بوده، و میتواند گزینههای مختلفی را برای ایجاد یک فروشگاه و به طور کلی یک کسب و کار اینترنتی در اختیار ما قرار دهد. این سیستم هم مانند تمامی سیستمهای فروشگاهی امکانات لازم برای داشتن یک فروشگاه را در اختیار ما گذاشته، و علاوه بر آن میتواند مواردی مانند امکانات لازم برای تجارت به صورت بیزینس تو بیزینس یا همان B2B را هم برای ما فراهم کند.
منوی مدیریت این فروشگاه یک مجموعه از ابزارهای تحلیلی حرفهای را در اختیار کاربران خود قرار میدهد که میتوانند برای مدیریت یک فروشگاه ایدهآل باشند. همینطور با استفاده از این سیستم یک آمار تحلیلی خوب از موقعیت جغرافیایی کاربران در اختیار شما قرار خواهد گرفت که میتواند، در تعیین سیاستهای کاری خود برای یک جامعه کاربری خاص به صورت موثری مورد استفاده قرار بگیرد.
البته باید گفت که این سیستم مانند وردپرس از نظر رابط کاربری تکمیل نشده است و نمیتواند امکاناتی مانند صفحه سازها و موارد مانند این را در اختیار کاربران بگذارد. به همین منظور داشتن دانش برنامه نویسی با PHP یکی از پیش نیازها برای این سیستم مدیریت محتوا میباشد. در صورتی که به دنبال مطالب بیشتری از این سیستم مدیریت محتوا هستید، می توانید به مقاله OpenCart چیست مراجعه کنید. همینطور در صورتی که قصد استفاده از این سیستم را دارید جهت دسترسی به آموزشهای کامل نصب و راهاندازی سایت با این سیستم میتوانید به سراغ مقاله نصب اوپن کارت روی دایرکت ادمین بروید.
سیستم مدیریت محتوای DNN
سیستم مدیریت محتوای DNN یا DotNetNuke یک سیستم مدیریت محتوای حرفهای است که با استفاده از زبان ASP نوشته شده است و با استفاده از آن شما سایتی خواهید داشت، که با این زبان برنامه نویسی کار میکند. در این خصوص باید گفت که تمامی 6 سیستم مدیریت محتوای قبلی که در مورد آنها صحبت کردیم و میتوان آنها را بهترین سیستمهای مدیریت محتوا در جهان دانست که از نظر کاربرد و همینطور منابعی که در اختیار شما قرار میدهند بهترین هستند، با استفاده از زبان برنامه نویسی PHP نوشته شدهاند. این در حالی است که DNN با زبانی دیگر کار میکند.
این تفاوت باعث شده است که DNN یکی از معدود نمونههای عملیاتی از سیستمهای مدیریت محتوایی باشد، که برنامه نویسان زبانهای ASP و زبانهای مایکروسافت با استفاده از آن می توانند با دانش برنامه نویسی خود و بدون دردسرهایی که زبان PHP برای آنها خواهد داشت، یک سایت اینترنتی را روی این سیستم مدیریت محتوا پیادهسازی کنند. این سیستم مدیریت محتوا برای اولین بار در سال 2003 معرفی شد، اما طرفداران چندانی نداشت و به فراموشی سپرده شد. در سال 2016 دوباره هسته اصلی DNN تحت نام دیگری کار خود را آغاز کرده و مجدداً بعد از مدتی به نام اولیه خود بازگشته و به عنوان یک CMS فعال و زنده شروع به کار کرد.
از نظر بازدهیای که DNN دارد باید گفت که هر چند این سیستم مدیریت محتوا نمیتواند به سایتهایی که با زبان ASP نوشته شدهاند، برسد و همان سرعت و کیفیت را ارائه کند، اما با یک میزبانی قوی مانند هاست ویندوز و هاست ابری ویندوز میتواند به خوبی کار خود را انجام داده و کیفیت خوبی را در اختیار شما قرار دهد. استفاده از این سیستم مدیریت محتوا در ایران تا حدودی پذیرفته شده است، و در صورتی که نگاهی به سایتهای پرترافیکی که با این سیستم راهاندازی شدهاند بیندازیم، خواهیم دید که عمده این سایتها را سایتهای ایرانی تشکیل میدهند.
در مورد میزان استفاده و شهرت این سیستم مدیریت محتوا باید گفت که این سیستم واقعا در حد و اندازه سیستمهایی مانند وردپرس و جوملا نیست و علت معرفی و قرارگیری آن در این لیست صرفاً این است که از زبان برنامه نویسی غیر از PHP برای راه اندازی سایت استفاده میکند و به عنوان یک نمونه در این فهرست جای گرفته است.
اکنون با سیستمهای مدیریت محتوا و ویژگیهای آنها آشنا شدیم، همینطور مزایا و معایب CMS ها را نیز بررسی کردیم. حال نوبت به این میرسد که یک مقایسه اجمالی بین CMS ها داشته باشیم. اجازه دهید این موضوع را در ادامه با هم بررسی کنیم.
مقایسه CMS و فریم ورکهای طراحی سایت
وقتی صحبت از طراحی و راهاندازی یک سایت اینترنتی در میان باشد، در کنار سیستمهای مدیریت محتوا و وردپرس موارد دیگری هم هستند که خوش میدرخشند، و خیلی از سایتهای بزرگ برای طراحی از آنها استفاده کردهاند و این تکنولوژیهای قدرتمند چیزی جز فریم ورکهای برنامه نویسی مختلف نیستند. در واقع باید گفت یک امکان ایدهآل که شما برای طراحی سایت اینترنتی خود در اختیار قرار دارید، این است که آن را از صفر با استفاده از این فریم ورکها طراحی و پیادهسازی کنید و به اصطلاح کار برنامه نویسی و کد نویسی آن را انجام دهید.
البته شما صرفاً خودتان مجبور نیستید که این کار را انجام دهید، و خود را به این دردسر بیندازید. برنامه نویسان مختلف و تیمهای برنامه نویسی زیادی وجود دارند که خوشحال میشوند این کار را در اِزای دریافت هزینههای زیاد برای شما انجام داده، و یک سایت کاملاً شخصیسازی شده و قدرتمند را به شما تحویل دهند!
در جمله بالا ما دو ویژگی را در مورد فریم ورکهای طراحی وب معرفی کردیم که اولین آن این است، که استفاده از این فریم ورکها برای طراحی سایت هزینههای زیادی را برای ما خواهد داشت. اما در عوض استفاده از این موضوع میتواند به ما کمک کند که شخصی سازیهای بیشتری را با ساختار قویتر و بهتری روی سایت خود داشته باشیم. البته تمامی این موارد به شرطی برای ما اتفاق خواهد افتاد که تیم برنامه نویسی کار خود را درست انجام دهد، در حالی که میتوان از بی نقص بودنم سیستمهای مدیریت محتوا و تیمهای حرفهای که دارند مطمئن بود(افزونهها در مواقعی دردسرساز میشوند!).
در صورتی که بخواهیم بگوییم مزیت استفاده از CMS چیست باید گفت که ما یک سایت را با هزینه کمتری میسازیم، انعطاف پذیری ویژگیهای سایت ما میتواند کمی دستخوش قوانین CMS ما قرار بگیرد که البته با انتخاب سیستمی مانند وردپرس این انعطاف پذیری کاملاً بالا خواهد بود، از نظر سرعت سایت ما در سطحهای پایینتری قرار خواهد داشت و در رابطه با توسعه نیز باید گفت که اوضاع بهتری را دارد، و هزینه آن کمتر تمام خواهد شد.
در کل اگر بخواهیم بگوییم که داستان مقایسه فریم ورکهای طراحی سایت و CMS چیست میتوانیم جدول زیر را به این منظور ارائه کنیم:
استفاده از فریم ورکهای وب | استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا |
انعطاف پذیری و شخصیسازی بالا | انعطاف پذیر در چارچوب قابلیتهای CMS |
سرعت بالا | محدودیت سرعت(معیار های متنوعی دارد!) |
هزینه بالا برای طراحی و توسعه | هزینه پایین در طراحی و توسعه |
نگهداری و توسعه وابسته به تیم طراحی | عدم وابستگی به تیم طراح و توسعه دهندگان قبلی |
مدیریت سخت و متفاوت در هر سایت | مدیریت یکپارچه برای هر CMS |
بروزرسانی ضعیف ویژگی ها | استفاده ساده و راحت از ویژگی های تازه ارائه شده |
همانطور که می بینید در خیلی از موارد CMS میتواند برتریهایی را به فریم ورکها داشته باشد و باید گفت که عکس این موضوع نیز صادق است. از مهمترین فریم ورکهای طراحی سایت و برنامههای وب می توانیم به لاراول، ASP .NET، پشته های برنامه نویسی MEAN Stack و MEAN Stack و همینطور فریمورک روبی آن ریلز اشاره کرد. در صورتی که به اطلاعات بیشتری در مورد این فرمی ورکها نیاز دارید، میتوانید سری به مقاله فریم ورک چیست بزنید تا به صورت کامل به این موارد آشنا شوید.
نتیجهگیری
در دنیای امروز که توجه به وبسایت و استفاده از آن امر بدیهی در فروش و کسب و کارهای بزرگ است. صاحبان کسب و کار و افراد لازم است تا بهترین سیستمهای مدیریت محتوا و بسترها را برای انجام امور وب سایت خود انتخاب کنند. CMS یا همان بستر سیستم مدیریت محتوا بهتر است که متناسب با کسب و کار، فروش و سایر موارد انتخاب شود. به همین منظور بهتر است پیش از انتخاب cms به مزایا و معایب و نحوه استفاده از آن توجه کنید، و فراموش نکنید که هدف اصلی یک CMS این است که خلق و ویرایش محتوا را ساده و آسان کند.