برای راهاندازی یک سایت اینترنتی چه بهمنظور کسب درآمد باشد، چه بهمنظور راهاندازی یک سایت شخصی و آموزشی موارد و نکات زیادی دارد که باید در نظر گرفته شود. بعضی از تصمیماتی که شما قبل از راهاندازی سایت میگیرید ممکن است در نهایت یکی دو ساعت دوام داشته باشند و درصورتیکه اشتباه باشند، شما را یکی دو ماهی عقب بیندازند اما بعضی دیگر از موارد میتوانند تا پایان کار با شما همراه بوده و دردسرهای زیادی را ایجاد خواهند کرد. انتخاب سیستم راهاندازی سایت یکی از همین موارد است. در بعضی مواقع ممکن است شما خود را درگیر ساخت یک سایت اختصاصی کنید که دردسرهای زیادی دارد و در بعضی از مواقع سیستمهای مدیریت محتوای خوبی مانند دروپال اوضاع را حسابی عوض میکنند. در این مقاله به بررسی این CMS کاربردی میپردازیم.
پیش از آنکه به بررسی ویژگیها و کاربردهایی که این سیستم قدرتمند برای ما دارد بپردازیم لازم است تا کمی بیشتر با خود سیستمهای مدیریت محتوا یا همان CMSها آشنا شویم.
فهرست عناوین
سیستمهای مدیریت محتوا چه کاری انجام میدهند؟
سیستم مدیریت محتوا یا همان CMSها عباراتی پرآوازه هستند که اگر به سمت طراحی وب آمده باشید، قطعا نام آنها را شنیدهاید. وقتی که برای راهاندازی یک سایت اینترنتی اقدام کنید لازم است تا یکسری مراحل را انجام داده ولی نمیشود گفت که راهاندازی سایت دقیقا یک الگوریتم خاص دارد که ترتیب مراحل در آن ثابت است. بعضی از کارهایی که لازم است انجام دهید، کمی پیچیده است و باید بهصورت همزمان انجام گیرد.
بهعنوانمثال وقتی موضوع و زمینه اصلی کاری سایت خود را بهصورت کامل مشخص کردید باید به سراغ تعیین نام دامنه و ثبت دامنه خود بروید و وقتی این کار را انجام دادید نوبت به انتخاب مسیر طراحی سایت خواهد رسید. شما میتوانید سایت خود را با استفاده از یک CMS در مدت زمانی سریع و با امکانات خوبی بسازید و یا اینکه بهصورت اختصاصی و با استفاده از تیمهای برنامهنویسی این کار را انجام دهید. وقتی مسیر اصلی سایت شما تعیین شد به سراغ انتخاب هاست و فضای میزبانی بروید، بسته به اینکه از چه سیستمی برای سایت خود استفاده میکنید میتوانید از انواع هاست لینوکس و ویندوز، هاست ابری، هاست وردپرس و موارد اینچنینی استفاده کنید.
سیستمهای مدیریت محتوا به شما این امکان را میدهند که سایت خود را با استفاده از یک قالب نیمهآماده و سریع که امتحان خود را پس داده است در سریعترین زمان ممکن به پیش ببرید. به این معنی که اگر یک وبسایت را اختصاصی برای خود راهاندازی کنید، ممکن است پر از خطاهای برنامهنویسی باشد که کسی متوجه این ایرادات نشده و در عمل سایت شما هم درست کار کند، اما در جایی ممکن است این خطا کار را خراب کرده و بروز کند. تازه این روی خوش ماجرا است و کار جایی بالا خواهد گرفت که قبل از شما یک هکر متوجه این خطا شود.
شاید فکر کنید که این اتفاقات نخواهد افتاد اما باید گفت که این نوع از باگها که روی سایتهای اختصاصی اتفاق میافتد کاملا متداول بوده و حملات روز صفر یا همان Zero-Day Attackها که نوع بسیار خطرناکی هستند و به حملاتی اطلاق میشوند که برای اولینبار است از تکنیکهای آنها استفاده میشود، از مواردی هستند که روی چنین سایتهایی کاملا شایع میباشد. پس CMSها از نظر امنیتی وضعیت مشخصتری دارند.
در مورد امکاناتی که به شما ارائه میشود نیز در CMSها وضعیت بهتری خواهید داشت. به این صورت که وقتی لازم باشد تا به سایت اختصاصی خود ماژولی را اضافه کنید، باید در نظر داشته باشید که لازم است به یک برنامهنویس مراجعه کنید که البته بهتر است همان برنامهنویس اول باشد. این کار برای شما هزینهبر خواهد بود و تازه ممکن است جامعیت سایت شما را به هم بریزد و ارورهای جدیدی ایجاد شود. این در حالی است که با استفاده از یک CMS شما قادر خواهید بود تا با هزینهای بسیار کمتر از سایت شخصی این امکان را بهراحتی اضافه کرده و جامعیت سایت شما نیز حفظ خواهد شد.
بهطورکلی CMSها شرایط کاری خوبی را برای شما فراهم میکنند که با استفاده از آن شما کاهش هزینه، بالا رفتن سرعت، بالا رفتن بازدهی و همینطور امکانات بیشتری برای گسترش کار خود خواهید داشت. اما این مورد که از کدام CMS برای کار خود استفاده کنید در کیفیت خدماتی که به دست خواهید آورد تاثیر بسیار زیادی دارد. سیستمهای مدیریت محتوا تنوع بالایی دارند و تقریبا هرکدام از این سیستمها ویژگیهای مربوط به خود را داشته و نقاط قوت و ضعف آنها با هم متفاوت است. در این مقاله میخواهیم در مورد یکی از کاربردیترین سیستمهای مدیریت محتوا که جایگاه خوبی را در بین سایر سیستمها به دست آورده است صحبت کنیم و ببینیم دروپال چیست.
پیشتر در مقالههای مجنتو چیست، ووکامرس چیست و Opencart چیست به معرفی سه مورد از سیستمهای مدیریت محتوای حرفهای پرداخته و ویژگیهای آنها را بررسی کرده بودیم. اکنون میخواهیم در مورد یک سیستم حرفهای و پرسابقه دیگر، یعنی دروپال صحبت کنیم.
دروپال چیست؟
دروپال نیز مانند خیلی از CMSهای مطرح یک سیستم مدیریت محتوای رایگان، اپنسورس و مبتنی بر زبان PHP است. این سه ویژگی قابلیتهای بسیار خوبی را برای رشد CMSها فراهم میکند که باعث شده است تمامی سیستمهای مدیریت محتوای برتر این ویژگیها را داشته باشند. در مورد دروپال نیز همین داستانها صادق بوده و توانسته است به رشد خوبی دست پیدا کند. البته باید گفت که رشد آن نسبت به زمان تاسیس آن کمی کند بوده است.
دروپال برای اولینبار در سال 2003 منتشر شد. این سیستم مدیریت محتوا، توانست خود را به سیستمهای محبوب برساند و نقطه اوج آن سال ۲۰۱۷ است که توانست درصد استفاده خود را تا ۲.۳ درصد کل صفحات وب افزایش دهد. دروپال یکی از سیستمهای مدیریت محتوایی است که از انعطافپذیری بسیار بالایی دارد و شما برای کار کردن با آن و گرفتن بهترین بازدهی، نیاز دارید تا کمی انگلیسی بلد باشید و یا در شرایط ایدهآل یک دولوپر برای تیم پشتیبانی سایت خود داشته باشید.
دروپال اولینبار توسط دریس بویتارت برنامهنویس بلژیکی بهعنوان یک سیستم پیامرسان معرفی شد که بهصورت یک برنامه چت عمل میکرد و بعدا با گسترشی که پیدا کرد تبدیل به یک سیستم مدیریت محتوا برای بکاند سایت شد. نام دروپال صورت انگلیسی شده واژه Drupple در زبان آلمانی است که در واقع الهام گرفته شده از صدای افتادن یک قطره در آب است، و قطرهای که در لوگوی این سیستم مدیریت محتوا وجود دارد نشان از همین مورد است.
یکی دیگر از ویژگیهای خوبی که این سیستم مدیریت محتوا دارد، قابلیتهای کراس پلتفرم قوی میباشد که به این پلتفرم اجازه میدهد که روی سیستمها و سیستمعاملهای مختلفی مانند لینوکس و ویندوز اجرا شود. اگر بخواهیم بگوییم که سیاست استفاده از دروپال چیست باید گفت که دروپال عمدتا یک نسخه استاندارد دارد که هسته یا همان Core نامیده میشود، اما ادیتها و توزیعهای مختلفی از آن نیز وجود دارد که معمولا بهصورت انحصاری توسط برنامهنویسان پیادهسازی میشود. شما با استفاده از کور دروپال میتوانید یک وبسایت عادی را برای خود بسازید که ویژگیهای عملیاتی را داشته باشد، با کاربران بهخوبی کار کند و پروفایلهای آنها را در اختیارشان بگذارد، محصولات را نمایش دهد، قابلیت وبلاگنویسی داشته باشد، انجمنها و تالارهای گفتگو را تشکیل دهد و تمام آن چیزی که از یک سایت انتظار دارید را برای شما پیادهسازی کرده و در اختیار کاربران بگذارد.
نمونه کارهای دروپال چیست؟
همانطور که دیدیم دروپال یک سیستم مدیریت محتوای کامل است که قابلیتهای خوبی را ارائه میکند و میتوان با استفاده از آن کارهای بسیار زیادی انجام داد. اما اگر بخواهیم بگوییم که بهترین کارهای دروپال چیست و چه سایتهای معروفی را در رزومه خود دارد به این موارد اشاره میکنیم:
- سایت کاخ سفید
- سایت پلیس فتای ایران
- سایت دانشگاه هاروارد
- شبکه اجتماعی لینکدین
- سایت ابر Box.com
- سایت ناسا
همانطور که مشاهده میکنید خیلی از سایتهای بزرگ و حرفهای بر مبنای این سیستم بنا شدهاند و نکتهای که باید در نظر داشت این است که دانش برنامهنویسی در تمامی این شرکتها وجود داشته و سیستم تقریبا بهنوعی پیش رفته است که نیاز داشته باشد کمی تغییرات با کدنویسی روی آن اعمال شود.
ویژگیهای دروپال چیست؟
سیستم مدیریت محتوای دروپال ویژگیهای ثابت دارد که تعدادی از آنها نیز انحصاری بوده و متعلق به این سیستم میباشد. در این قسمت میخواهیم با هم به بررسی این موارد بپردازیم و ببینیم ویژگیهای دروپال چیست که توانسته این رشد را داشته باشد و این سیستم چه خدماتی را به کاربران خود ارائه میکند.
ادیتور حرفهای ساخت محتوا
یکی از اصولی که یک سیستم مدیریت محتوا باید به آن توجه ویژه داشته باشد این است که چه امکاناتی را برای کاربران و استفادهکنندگان خود فراهم میکند که با بهکارگیری آنها بتوانند محتوایی که قرار است روی سایت برود را مدیریت کرده و آن را بهبود ببخشند. ادیتورها یا همان ویرایشگرها ابزارهایی هستند که این کار را انجام میدهند و ارائه یک ویرایشگر قدرتمند که بتواند در راحتترین حالت ممکن یک صفحه از سایت را برای کاربران بسازد، موردی است که خیلی از CMSها درگیر آن میباشند. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به مقاله ویرایشگر کلاسیک وردپرس مراجعه کنید.
دروپال سیستمی است که ظاهرا از پس ارائه یک ویرایشگر و ادیتور حرفهای برآمده است و توانسته چیزی را ارائه کند که بهدرستی کار میکند. شما با استفاده از این CMS به یک ادیتور بر پایه درگ و دراپ یا همان کشیدن و رها کردن دسترسی دارید که کار را برای شما انجام میدهد.
کنترل وضعیت گردش کار و انتشار
ویژگی دیگری که در دروپال وجود دارد این است که شما یک نظم خاص را روی برگههای سایت خود ایجاد میکنید و کار انتشار مقالات و نوشتههای جدید را بهصورت منظم و زمانبندی شده کنترل میکنید. خیلی از سیستمهایی که برای مدیریت محتوا وجود دارد بهدرستی از پس این کار بر نمیآیند اما زمانبندیها در دروپال یکی از اصول تلقی میشود و میشود با استفاده از آن یک سایت آنتایم داشت.
کار کردن با URLها
مورد دیگری که دروپال در آن خوب عمل کرده است این است که شما میتوانید آدرسها و URLهای سایت خود را بهخوبی طبقهبندی و مدیریت کنید. برای سایتهای بزرگ که از سرویسهای زیادی بهصورت سلسلهمراتبی پشتیبانی میکنند وجود این قابلیت ضروری میباشد و با استفاده از دروپال این کار بدون هیچ محدودیتی انجام میشود.
مدیریت کاربران و تعیین سطوح
در سایتهای بزرگ اغلب لازم میشود کاربران بهصورت سطحبندی شده در سایت فعالیت کنند و بعضا مطالبی وجود دارد که صرفا برای سطوح مختلف از کاربران قابل نمایش است. اگر بخواهیم بگوییم که موضوع سیستم مدیریت محتوای دروپال در این زمینه چیست باید گفت که دروپال توانسته است بهخوبی برای این مورد مکانیزمی را ارائه کند که به شما کمک کند که یک کنترل حرفهای را روی کاربران خود اعمال و دسترسیهای مختلف را سطحبندی کنید.
مدیریت صفحات با دستهبندیها و لیستها
ساخت صفحات با URLهای خوب و تعیین دسترسی کاربران اموری هستند که در دروپال انجام میگیرد، اما لازمه انجام این کارها این است که یک سیستم طبقهبندی قوی وجود داشته باشد که با استفاده از آن بتوان صفحات ساخته شده را باتوجهبه سطح دسترسی کاربران مدیریت کرد.
دستهبندیهای مختلف و لیستهایی از صفحات که در دروپال ارائه میشود، موردی است که به شما کمک میکند تا یک سایت جامع و خوب داشته باشید. همینطور شما باید در نظر داشته باشید که لیستبندیهایی که انجام میدهید به شما این امکان را میدهد که یک جمعبندی کامل از سایت خود داشته باشید.
با بررسی ویژگیهای دروپال بهصورت موردی این نتیجه را میگیریم که این سیستم مدیریت محتوا امکانات خوب و کاملی را به ما ارائه میدهد. بهطورکلی این سیستم در زمره CMSهای قدرتمند دستهبندی میشود و همانطور که قابل حدس هم هست مزایای زیاد دیگری نیز دارد که حاصل و نتیجه بهکارگیری این ویژگیهاست.
مزایای دروپال چیست؟
این سیستم مدیریت محتوای حرفهای یکی از سیستمهایی است که قابلیتهای بسیار بالایی را دارد و از خیلی جهات به کاربران خود کمک میکند. در ادامه مزایای این سیستم مدیریت محتوا را بهصورت موردی بررسی خواهیم کرد.
پشتیبانی از زبان فارسی
یکی از مهمترین مزایایی که دروپال دارد این است که این سیستم مدیریت محتوا یک پشتیبانی خوب و همهجانبه را از زبان فارسی به ما ارائه میکند. خیلی از CMSها با زبان فارسی مشکل دارند و اوضاع آنجا وخیم میشود که پایه آنها بهصورت LTR پایهریزی شده باشد. در این وضعت کلمات و حروف بهصورت چپچین میباشند و تمامی متون نوشته شده به زبان فارسی در آنها به هم خواهد ریخت و عموما بهصورت حرفبهحرف نمایش داده خواهد شد.
در اینجا لازم است که با استفاده از کدنویسی این مشکل رفع شود اما در دروپال اوضاع فرق میکند. دروپال و کلیه قالبهایی که دارد از هر دو نوع نگارش راست به چپ و چپ به راست پشتیبانی میکنند و میتوان مطمئن بود که هیچ ناسازگاریای با سایر سیستمها در آن اتفاق نمیافتد.
چند منظوره بودن
یادگیری طراحی سایت میتواند کاری زمانبر باشد که انرژی زیادی را از شما طلب کند. فرض کنید که شما کار با یک سیستم محتوا را یاد گرفتهاید و بهعنوانمثال میخواهید بهصورت کامل با استفاده از سیستم مجنتو (جهت اطلاعات بیشتر در مورد این سیستم به مقاله مجنتو چیست مراجعه کنید) یک فروشگاه اینترنتی را طراحی و پیادهسازی نمایید. حالا یک مشتری به سراغ شما میآید و یک سایت خبری را از شما میخواهد. اینجا دیگر آموزشهای مجنتو که یک فروشگاهساز است کاربردی ندارد.
اما اگر بخواهیم بگوییم که در این مورد وضعیت دروپال چیست میتوان گفت که چنین مشکلاتی وجود ندارد و شما این امکان را دارید که با استفاده از سیستم دروپال هر نوع سایتی را طراحی کنید. این سیستمها در اصطلاح چندمنظوره میباشند و به این معنی است که تمامی انواع سایت را پشتیبانی میکنند. شما قادر خواهید بود که ماژولهای وبلاگ و ماژولهای فروشگاهی را در کنار هم استفاده کنید و یا تنها یکی از آنها را انتخاب نمایید.
وجود قالبهای متنوع
یکی از ایراداتی که سیستمهای مدیریت محتوای گمنام دارند این است که تعداد قالبها و تنوع آنها پایین است. اما دروپال یک سیستم خوب و شناخته شده است که قالبهای بسیار زیادی دارد. این قالبها به شما این امکان را میدهد که سایت خود را بهصورتی زیبا و آنگونه که میخواهید در زمانی کوتاه و با انرژی کمتری بسازید. همینطور ویژگیها و ایدههایی را به شما میدهند که ممکن است شما آن را بهصورت مشخص هدف قرار نداده باشید و باعث شود تا شما عملکرد خلاقانهتری داشته باشید.
نقش قالب در CMS یکی از پررنگترین و موثرترین موارد است و دروپال یکی از بهترینها از این نظر میباشد. البته اوضاع سیستمهای مدیریت محتوایی مانند وردپرس و جوملا کمی در این مورد بهتر است.
ماژولهای تخصصی
بعضی از سیستمهای سایتساز این اجازه را به شما نمیدهند که خیلی در هسته آنها دست ببرید و تغییرات ایجاد کنید. اما دروپال یکی از آنها نیست. دروپال رابطه بسیار خوبی با برنامهنویسانی دارد که میخواهند ویژگی جدیدی به آن اضافه کنند و ماژول خاصی را برای آن بنویسند. این ماژولنویسیها برای این سیستم مدیریت محتوا کمکم از یک قابلیت گسترش تغییر کرده و بهصورت ماژولهای آماده درآمده است. با کمی جستجو در منابع مختلف و همینطور ورود به انجمنهای دروپال که انجمنهای قویای هم میباشند شما این ماژولهای آماده را پیدا میکنید و برای کاربردهای مختلف در سایتی که میخواهید آن را راهاندازی کنید، به کار ببندید.
معایب دروپال چیست؟
وقتی که صحبت از برنامههای کامپیوتری و به طور خاص برنامههای بزرگ در میان باشد، همیشه در کنار مزایایی که وجود دارد، معایبی هم خواهد بود که میتواند کار ما را به خطر بیندازد و درصورتیکه از آنها بیاطلاع باشیم دردسر ایجاد خواهند کرد. ماهیت تمامی نرمافزارها به همین صورت است و میزان معایبی که وجود دارد و درجه اهمیت آنها ارتباط مستقیمی با طراحی آنها دارد که در مورد دروپال میشود گفت طراحی خوبی داشته اما باز هم معایبی در آن وجود دارد و درصورتیکه کسی بخواهد از این سیستم مدیریت محتوا استفاده کند، لازم است که به آنها توجه ویژهای داشته باشد.
رابط کاربری ضعیف
یکی از معایب دروپال رابط کاربری ضعیف یا بهتر بگوییم رابط کاربری نهچندان خوبی است که دارد. درصورتیکه بخواهید با دروپال که اینهمه مزایا و ویژگی خوب دارد کار کنید، شاید این موضوع که این سیستم مدیریت محتوا تا چه اندازه در پیادهسازی این ویژگیها عجیبوغریب رفتار کرده است کمی شما را دلسرد کند. بهطورکلی کار کردن با رابط کاربری آن دشوار است و دروپال بهخوبی نمیتواند منظور خود را از کارهایی که انجام میدهد ارائه کند و همین موضوع مسیر توسعه سایت با استفاده از این سیستم را کمی کُند و آهسته میکند.
یادگیری سخت
یادگیری کار با سیستم مدیریت محتوای دروپال کاری سخت است و این کار بهصورت کندی پیش خواهد رفت. وقتی که شما بخواهید کار با دروپال را یاد بگیرید چند روز سخت را خواهید داشت تا دستتان بیاید که داستان دروپال چیست و اصلا این سیستم چطور کار میکند. در مقایسه با سایر سیستمهای مدیریت محتوا مانند جوملا و وردپرس، دروپال یکی از مواردی است که شما را بهدردسر زیادی میاندازد.
بهینه نبودن ماژولها
یکی دیگر از معایب دروپال در مورد ماژولهایی است که برای این سیستم مدیریت محتوا ارائه شده است. در بخشهای قبلی به این مورد اشاره کردیم که دروپال هم دقیقا مانند سیستمهای مدیریت محتوایی مثل وردپرس از ماژولها و افزونهها استفاده میکند تا قابلیتهای مختلف روی آن اضافه شود. دررابطهبا این ماژولها باید گفت که شما بهسختی میتوانید ماژول کامل و درستوحسابیای را برای دروپال پیدا کنید و عموما بعد استفاده از این ماژولها لازم است که آنها را شخصیسازی کرده و یک بهینهسازی را به گردن شما میاندازند.
برعکس سیستمهای مدیریت محتوای وردپرس و جوملا که با نصب افزونهها و ماژولها میتوان از این موضوع که آنها برای شما بهدرستی کار میکنند اطمینان حاصل کرد و دیگر نیازی به کدنویسی نخواهید داشت، برای سیستم مدیریت محتوای دروپال اوضاع کاملا متفاوت خواهد بود و شما نیاز دارید تا دست به کد شده و یک بار دیگر موارد مختلف این ماژول را بررسی کنید. درکل وضعیت ماژولهای دروپال کمی بههمریخته بوده و جامعیت خوبی را ندارند و نمیشود به آنها کاملا اطمینان کرد.
عدم مقیاسپذیری
یکی دیگر از مشکلاتی که سیستم مدیریت محتوای دروپال با آن درگیر است عدم مقیاسپذیری است و درصورتیکه تعداد کاربران زیاد شود این سیستم به مشکل میخورد و باید تغییرات اساسیای در آن ایجاد شود. در دروپال وقتی که شما سیستمی را طراحی و ماژولهایی را استفاده میکنید که سایت بدون هیچ ایرادی برای هزار نفر قابلاستفاده باشد، این ماژولها برای صدهزار کاربر کار نمیکند و با بزرگتر شدن اندازه و تعداد کاربران و کاری که سایت انجام دهد، نیاز دارید که سایت را مجددا توسعه دهید. این موضوع یکی از مواردی است که خیلی از سیستمهای مدیریت محتوا با آن درگیر هستند.
عدم مقیاسپذیری یا همان Scalable نبودن یک سایت باتوجهبه ماهیت روبهرشد و اهدافی که دارد یکی از مشکلاتی است که در خیلی از سایتهای اینترنتی وجود دارد و دروپال هم جزو سیستمهایی است که به این مشکل برخواهد خورد. البته با استفاده از یک هاست مناسب مانند هاست ابری و یا هاست لینوکس میتوان این موضوع را تا حد زیادی بهبود بخشید.
عدم پشتیبانی مناسب
دروپال پشتیبانیهای خوبی را از جهات مختلف دریافت نمیکند و بهصورت سازمانی روی آن کار نمیشود. البته هسته اصلی دروپال آپدیتهای خوبی را ارائه میکند و همیشه تیم توسعه آن برای بهتر شدن سیستم مدیریت محتوای خوبی که ارائه کردهاند پیشقدم بوده و فعالانه کار کردهاند. درکل شرکتهای بزرگی که برای سیستمهای مدیریت محتوای دیگر مانند وردپرس وجود دارند، در دروپال یافت نمیشوند.
بهعنوانمثال میتوان شرکتهایی مانند Automattic ،Themeisle و WPWeb را برای سیستم مدیریت محتوای وردپرس معرفی کرد که افزونههایی با پشتیبانیهای سازمانی ارائه میکنند. بازار کاری که این افزونههای غیررایگان ایجاد کردهاند تضمینکننده خدماتی میباشد که آنها ارائه میکنند. در مورد دروپال از این امکانات خبری نیست و وقتی که شما از یک افزونه یا ماژول استفاده کنید، در صورت بد کار کردن آن کسی نیست که جواب تلفن شما را بدهد و پشتیبانیهای سازمانی و درستوحسابی را برای شما فراهم نمیکند.
تفاوت وردپرس و دروپال چیست؟
در مورد تفاوتهای اصلی وردپرس و دروپال میتوان یک فهرست طولانی را مطرح کرد اما شباهتهای این دو فریمورک با هم بسیار بیشتر از تفاوتهای آنها است و همین موضوع باعث شده است شما در هر انجمنی که به سراغ دروپال بروید، کاربران و برنامهنویسان دروپال را ببینید که در حال کری خواندن برای وردپرس هستند و وردپرس را یک سیستم بیفایده میدانند که به گرد دروپال هم نمیرسد. بدیهی است که این تعصبهای بیجا صرفا مانع پیشرفت است و وردپرس با هفتاد درصد استفاده یکهتاز میدان رقابت بین CMSها است.
درصورتیکه به اطلاعات بیشتری راجع به اینکه این سیستم مدیریت محتوا چه ویژگیهایی دارد، میتوانید به مقاله وردپرس چیست مراجعه کنید. در ادامه در مورد اینکه تفاوتهای اصلی وردپرس و دروپال چیست و درصورتیکه بخواهیم یکی از این دو را انتخاب کنیم باید به چه نکاتی توجه داشته باشیم صحبت خواهیم کرد. توجه داشته باشید که این تفاوتها صرفا به معنای بررسی این است که بهصورت موردی کدامیک از این دو سیستم میتواند در کجا خوب باشد و قصد مقایسه کلی این دو فریمورک را نداریم.
قالبها و افزونهها
یکی از مهمترین ویژگیهایی که میتوان برای یک سیستم مدیریت محتوا در نظر داشت این است که این سیستمها چه منابعی را برای ساخت یک سایت در اختیار دارند و تا چه اندازه با استفاده از این امکانات از قالب اصلی و سایت پیشفرضی که در اختیار ما قرار خواهد دارد فاصله داریم و یک سایت جدید را بدون دردسر ایجاد میکنیم. بدیهی است که وقتی شما از یک سیستم مدیریت محتوا استفاده میکنید، همان قالب ساده اولیه را برای سایت خود در نظر نمیگیرید و آن را تغییر داده و با سلیقه خودتان یا مشتری ویرایش خواهید کرد. اما در بسیاری از سیستمها این کار خستهکننده و خیلی هم وقتگیر است. اما در مورد سیستمی مانند وردپرس اوضاع فرق میکند.
با استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس میتوانید از قالبهای بیشمار و زیبایی که هم بهصورت رایگان و هم بهصورت غیررایگان در اختیار شما قرار خواهند گرفت استفاده کرده و سایت خود را در کمترین زمان ممکن به سایت زیبایی تبدیل کنید که انگار چند ماه روی آن کار شده است و در واقع حقیقت امر هم همین است و قالبی که شما روی سایت خود میگذارید ممکن است با چند سال تکامل به اینجا رسیده باشد. اما در مورد دروپال قالبها به شدت کمتر از وردپرس بوده و از نظر تعداد وردپرس برتری دارد.
اما در مورد قابلیتهایی که یک قالب در دروپال ارائه میکند باید گفت که عموم این قالبها از نوع قالبهای پرو (PRO) هستند و قابلیتهای کامل را بدون سنگین کردن سیستم مدیریت محتوا و هسته اصلی سایت در اختیار کاربران و طراحان میگذارند که این امر در وردپرس باعث کند شدن ضمنی سایت میشود.
بهطورکلی وردپرس از نظر قالبها و افزونهها بسیار جلوتر از دروپال است اما قابلیتهایی که قالبهای دروپال دارند قوی بوده و اگر دستی به سروروی آنها بکشید و کدهای آن را ویرایش کنید میتوانید به یک مجموعه قالب خوب دست پیدا کنید که قابلیتهای خوبی را برای شما پیادهسازی میکنند. این در حالی است که دستکاری قالبهای وردپرس میتواند باعث تداخل در آنها و از بین رفتن جامعیت دادهها شود.
هزینه توسعه
یکی دیگر از مواردی که باید در مورد سیستمهای مدیریت محتوا در نظر داشت این است که هزینهای که برای توسعه هرکدام از آنها نیاز است چه میزان میباشد و اینکه یک برنامهنویس برای درست کردن یک سایت وردپرسی که به ایراد خورده است و یا توسعه امکانات جدید روی آن، چقدر بیشتر از همین کارها روی دروپال پول میگیرد که البته باید بگوییم بههیچعنوان بیشتر نیست. در واقع وردپرس میتواند بهعنوان یک سیستم مدیریت محتوای ارزان تلقی شود.
درحالیکه اگر به سراغ توسعهدهندگان دروپال که عموما ادعای برتری همهجانبه دروپال نسبت به وردپرس را دارند بروید قیمتهای بسیار بالاتر به شما خواهند داد. عموما وردپرس بهخاطر اینکه یک پلتفرم رایگان است ماژولهای نسبتا ارزانی دارد و اگر به دنبال یک ماژول حرفهای برای کار با آن میگردید میتوانید بهراحتی آن را با پرداخت هزینه کمی خریداری کرده و با دانش حداقلی درباره راهاندازی این اسکریپتها و یا یک سرچ جزئی و کوچک آن را راهاندازی کنید. باید در نظر داشته باشید که انجام همین کار در دروپال هزینهای بالاتر خواهد داشت و شما باید این ماژول را بهصورت اختصاصی برای سایت خود بسازید و همین موضوع باعث ایجاد رخنههای امنیتی در سایت میشود.
وجود راهنمایی و منبع
یکی از اصول مهمی که باید در مورد سیستمی که میخواهیم سایت خود را با آن راهاندازی کنیم در نظر داشته باشیم این است که منابع آموزشی کافی برای کار با آن داشته باشیم. در این مورد هم باید گفت که وردپرس یکقدم جلوتر از دروپال ایستاده است و با یک جستجوی کوچک در اینترنت میتوانید به هزاران سایت آموزشی در زمینه وردپرس دسترسی داشته باشید. البته در مورد دروپال هم آموزشهای خوبی وجود دارد که میتوان از صفر تا صد راهاندازی سایت با دروپال را با استفاده از آنها پیادهسازی کرد اما همین مورد در مورد وردپرس به جایی خواهد رسید که شما میتوانید کوچکترین ارورهای سایت خود را هم در اینترنت پیدا کنید و تقریبا از مراجعه به متخصص بینیاز خواهید بود.
در ضمن باید به جوامع کاربری و گروههای مختلفی که برای توسعه وجود دارند نیز اشاره کنیم که شما میتوانید در آنها سوالات خود را مطرح کرده و هم روابط کاری خود را گستردهتر کنید. در این مورد میتوان به گزینههای مختلفی اشاره کرد. در نظر داشته باشید که این موارد بسیار موثر میباشد و هم در شکلگیری شخصیت کاری شما و هم رفع ایرادات تاثیر دارد و در مورد وردپرس بهصورت خیلی قویتری دنبال میشود. البته فعالیت در گروههای دروپال برای متخصصانی که در این زمینه حرفهای باشند بسیار پرسود میباشد زیرا شناخته شدن در آن راحتتر است و پروژههای کاری زیادی از این طریق دریافت خواهید کرد.
امنیت
امنیت یکی از مهمترین مواردی است که در بین سیستمهای مدیریت محتوا به آن توجه میشود و باید این موضوع را مطرح کرد که اگر یک نفوذ امنیتی کوچک در یک سیستم مدیریت محتوا ایجاد شود ناگهان کل وب و اینترنت از آن خبردار خواهند شد و مطمئنا ارائهدهندگان باید برای جلوگیری از آسیب به اعتبار خود اگر آب دستشان است زمین بگذارند و آن را برطرف کنند. تازه در صورتی که این مورد هم پیش بیاید یا اوضاع مانند سیستم دیتالایف (که در مقاله دیتالایف چیست آن را بررسی کردیم) آنقدر به هم خواهد ریخت که سیستم مذکور گاو پیشانی سفید میشود، و یا مانند مجنتو که در مقاله مجنتو چیست به آن پرداختیم یک نگاه بد نسبت به امنیت آن به وجود خواهد آمد.
اگر بخواهیم اوضاع امنیتی هر دو سیستم دروپال و وردرپس را با هم مقایسه کنیم و بگوییم که تفاوت امنیتی وردپرس و دروپال چیست و البته جانب انصاف را داشته باشیم باید بگوییم که هر دو مورد توانستهاند امنیت خوبی را برقرار کنند و بهصورت مساوی عملکردی قابلقبول داشتهاند. البته هر دو مورد یک نقطهضعف هم دارند که کاملا طبیعی است و آن در زمان توسعه این سیستمها میباشد. هسته وردپرس و دروپال هر دو قوی و دور از ارور و راه نفوذ هستند اما ماژولهایی که به هرکدام اضافه میشود ( چه قالب باشد چه افزونههایی که قابلیتهای مختلفی را اضافه میکنند) میتوانند این سیستمها را آسیبپذیر کنند.
به شما توصیه میکنیم بهخاطر امنیت خوبی که این سیستمها به شما اهدا کردهاند از بین نرود بههیچعنوان از ماژولهای کرک شده و قفل شکسته شده استفاده نکنید و تمامی ماژولهای خود را از محلهای معتبر تهیه کنید که در آینده مشکلی برای شما ایجاد نشود.
راحتی در کار کردن با آن
در مورد اینکه تفاوت راحتی کارکردن با سیستم مدیریت محتوای وردپرس و دروپال چیست و کدام یکی از این دو سیستم میتواند بهسادگی یک سایت را در اختیار شما قرار دهد باید بگوییم که در اینجا وارد قلمرویی شدیم که یک پادشاه بیشتر ندارد و آن وردپرس است. درصورتیکه بخواهیم بگوییم راحتترین سیستم مدیریت محتوا که کمترین پیچیدگی را دارد و میشود در چند دقیقه یک سایت را بهصورت کامل با آن زیرورو کرد و در سریعترین زمان ممکن آن را یاد گرفت باید وردپرس را معرفی کنیم.
اما در مورد اینکه وضعیت کارکردن با دروپال چیست هم باید بگوییم که اوضاع آنقدرها وخیم نیست و دروپال هم از آن دست سیستمهایی است که یک منوی کاربری خوب در اختیار کاربران خود قرار میدهد که میشود به آن اتکا کرد و گفت که کار شما را بسیار سریعتر خواهد کرد. اما باید گفت که به وردپرس نمیرسد.
بهطورکلی در مورد اینکه تفاوتهای وردپرس و دروپال چیست و ما میتوانیم کدام را انتخاب کنیم باید بگوییم که انتخاب بر عهده شماست و همانطور که ما در ابتدای این بخش هم گفتیم قصد اینکه تعیین کنیم کدام خوب و کدام بد است را نداریم. اما درصورتیکه مبتدی و تازهکار هستید وردپرس برای شما بهترین گزینه است. اما درصورتیکه حرفهای هم هستید باز هم میتوانید از راحتی وردپرس استفاده کنید و هیچ دلیلی وجود ندارد که چون حرفهای هستید به سراغ راهحل سختتر بروید.
نتیجهگیری
بهطورکلی میتوان در مورد این موضوع که دروپال چیست گفت که دروپال یک سیستم مدیریت محتوای حرفهای است که با امکانات جامع خود یک سایتساز حرفهای و امن را که از زبان فارسی پشتیبانی میکند و در صورت داشتن دانش برنامهنویسی میتواند بسیار ایدهآل باشد، یک سایت حرفهای را به شما تحویل خواهد داد. شما با استفاده از این سیستم مدیریت محتوا به امکانات خیلی خوبی دسترسی دارید که شاید به سیستم مدیریت محتوای وردپرس نرسد.