دروپال چیست
خرید هاست

دروپال چیست؟

دروپال (Drupal) یک سیستم‌ مدیریت محتوا (CMS) حرفه‌ای می‌باشد که با استفاده از آن می‌توانید محتواهایی را در وب‌سایت خود ایجاد و آنها را مدیریت کنید. این پلتفرم رایگان و متن‌باز بوده و دارای مزیت‌های مختلفی می‌باشد که از میان آنها می‌توان به امنیت، سفارشی‌سازی و انعطاف‌پذیری بالای آن اشاره کرد. داشتن یک وب‌سایت حرفه‌ای و جذاب می‌تواند باعث رشد کسب‌وکار شما شود و دروپال تمام آن‌چه برای راه‌اندازی یک وب‌سایت جدید نیاز دارید را به صورت یکجا در اختیار شما قرار می‌دهد. امروزه میلیون‌ها وب‌سایت و همچنین سازمان‌ها و شرکت‌های معروفی مانند دانشگاه هاروارد، سازمان صلیب سرخ، نشریه اکونومیست، سیسکو، تسلا و توییتر از Drupal استفاده می‌کنند. دروپال تحت پروانه عمومی همگانی گنو (GPL) می‌باشد و این یعنی شما می‌توانید بدون هیچ محدودیتی دروپال را نصب و تغییراتی را در کدهای هسته آن ایجاد کنید. این CMS نیز مانند وردپرس با زبان برنامه‌نویسی PHP نوشته شده و با استفاده از آن می‌توانید انوع مختلفی از وب‌‌سایت‌های ساده تا سایت‌های فروشگاهی را بسازید. Drupal همچنین دارای جوامع متعددی از توسعه‌دهندگان و کاربران متخصص در حوزه توسعه وب‌ می‌باشد و بنابراین در صورت بروز هر نوع خطا و مشکلی و یا داشتن هر نوع سئوالی می‌توانید از آنها کمک بگیرید. اولین نسخه دروپال در سال ۲۰۰۱ توسط Dries Buytaert طراحی شد و نسخه ۱۰.۱.۲ نیز آخرین نسخه این پلفترم می‌باشد که در ۲ آگوست ۲۰۲۳ منتشر شد. دروپال طبق آخرین آمارها، ۱.۸ درصد از سهم بازار CMSها را در اختیار دارد و حدود ۱.۲ درصد از کل وب‌سایت‌های دنیا نیز با استفاده از دروپال ساخته شده‌اند. دروپال و برخی دیگر از سیستم های مدیریت محتوا مانند جوملا در گذشته از محبوبیت بیشتری برخوردار بودند و علت کاهش این محبوبیت، رشد سریع میزان استفاده کاربران از CMS قدرتمند وردپرس است. اما Drupal چه مزایایی دارد؟ چگونه دروپال را نصب کنم؟ وردپرس و دروپال چه تفاوت‌هایی دارند؟ ما در این مقاله به این سوالات پاسخ داده و به شما خواهیم گفت که نسخه ۱۰ چه تغییراتی نسبت به نسخه‌های قبلی داشته است.

چرا باید از دروپال استفاده کنیم؟

مزایای دروپال

CMSهای مختلفی در بازار وجود دارد اما دروپال دارای مزایای متعدد و منحصر‌به‌فردی است و همین موضوع باعث شده تا Drupal همچنان یکی از محبوب‌ترین سیستم‌های مدیریت محتوای در دنیا باشد و گروه‌های مختلفی مانند توسعه‌دهندگان، ویراستاران، کارشناسان سئو و میلیون‌ها نفر از کشورهای مختلف را جذب خود کند. Drupal یکی از قدرتمندترین CMSهای موجود در بازار بوده که با استفاده از آن می‌توانید حتی سایت‌های بزرگ و پیچیده‌ای را نیز ایجاد و آنها را مدیریت کنید. حال بیایید نگاهی به مهم‌ترین مزایای این سیستم مدیریت محتوا بیندازیم:  

دروپال متن‌باز است

دروپال یک پلتفرم متن‌باز است و این یعنی شما می‌توانید قسمت‌های مختلف آن را به دلخواه تغییر دهید. متن‌باز بودن یک CMS در مجموع باعث افزایش میزان انعطاف‌پذیری (Flexibility) و سفارشی‌سازی (Customizability) و همچنین صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود. دروپال با بیش از ۱۰۰،۰۰۰ عضو دارای یکی از بزرگترین جوامع متن‌باز در دنیا می‌باشد. این جوامع از تعداد بسیار زیادی توسعه‌دهنده، طراح وب‌سایت، تولید‌کننده محتوا، گرافیست‌، کارشناس سئو و حامیان مالی تشکیل شده است که به طور مستمر در جهت بهبود این پلتفرم حرفه‌ای و پیشرفته تلاش می‌کنند.

دروپال باعث بهبود رتبه وب‌سایت شما در موتورهای جستجو می‌شود

سیستم مدیریت محتوای Drupal دارای طیف وسیعی از ماژول‌ها (Module) و قابلیت‌هایی است که به بهبود رتبه وب‌سایت‌ها در صفحات نتایج موتورهای جستجویی مانند گوگل کمک بسیاری می‌کنند. امکان ایجاد URLهای مناسب و اصولی، متا‌ تگ‌های قابل تنظیم و سایت‌مپ‌های XML تنها بخشی از ویژگی‌های سئویی Drupal هستند. علاوه‌براین، وب‌سایت‌های ساخته شده با دروپال از سرعت خوبی برخوردار بوده و سازگاری خوبی با موبایل دارند، دو عامل مهمی که باعث بهینه‌سازی رتبه‌ وب‌سایت‌ها می‌شوند. ماژول‌های Pathauto، سایت‌مپ، Redirect، متاتگ، Schema Metatag، چک‌لیست سئو و Search 404 از جمله مهم‌ترین ابزارهای سئویی دروپال به شمار می‌آیند. البته توجه کنید که با وجود تمام این امکانات بازهم بهتر است برای بهبود رتبه وب‌سایت خود از یک کارشناس سئو کمک بگیرید.

دروپال از انعطاف و سفارشی‌سازی بسیار خوبی برخوردار است

دروپال دارای یک رابط کاربری پیشرفته است که با استفاده از آن می‌توانید به راحتی محتواهای مختلفی را در وب‌سایت خود ایجاد و منتشر کنید. شما می‌توانید تنظیمات و قسمت‌های مختلف پلتفرم دروپال خود را به دلخواه سفارشی‌سازی کنید، قابلیتی که در سیستم‌های مدیریت محتوایی مانند اسکوار اسپیس (Squarspace) مشاهده نمی‌شود. دروپال همچنین بسیار توسعه‌پذیر و ماژولار است و با استفاده از ابزارها و قابلیت‌های رایگان آن می‌توانید وب‌سایت خود را هر‌طور که می‌خواهید سفارشی‌سازی کنید. Drupal دارای هزاران ماژول رایگان است که این امکان را به شما می‌دهند تا بدون نیاز چندانی به کدنویسی، وب‌سایت‌های با کاربردهای مختلف (وب‌سایت‌های شرکتی، شخصی، …) بسازید. علاوه‌براین، دروپال از فایل‌ها با فرمت‌های مختلفی (صوتی، تصویری، متنی، ویدئویی، …) پشتیبانی می‌کند و می‌توان آن را با ابزارهای مختلفی مانند Mailchimp و Salesforce نیز ادغام کرد.

دروپال یک CMS‌ امن است

دروپال دارای یک تیم امنیتی حرفه‌ای است که وظیفه آنها شناسایی آسیب‌پذیری‌ها و مقالبه با تهدیدات امنیتی است. در واقع، امنیت بالا یکی از دلایل استفاده سازمان‌ها و شرکت‌ها بزرگ و معروف از این پلتفرم چند منظوره می‌باشد. علاوه‌براین، هزاران توسعه‌دهنده در سراسر جهان به صورت داوطلبانه بر کد‌های دروپال نظارت می‌کنند، امری که باعث افزایش هر چه بیشتر امنیت این CMS‌ حرفه‌ای می‌شود. Drupal همچنین دارای ماژول‌ها و ویژگی‌های امنیتی متعددی می‌باشد که از میان آنها می‌توان به قابلیت‌های محدود کردن آدرس‌های IP، به‌روزرسانی‌های ابزارها و احراز هویت دو عاملی و ماژول‌های Login Security و Password Policy اشاره کرد.

دروپال از زبان‌های مختلفی پشتیبانی می‌کند

رابط‌ کاربری دروپال به ۹۴ زبان مختلف ترجمه شده است، قابلیتی که باعث بهبود تجربه کاربری نویسندگان محتوا می‌شود. راه‌اندازی وب‌سایت‌های چندزبانه این امکان را به شرکت‌ها و سازمان‌ها می‌دهد تا بهتر با مشتریان و کاربران خود در سراسر دنیا ارتباط برقرار کنند. وب‌سایت‌های چندزبانه همچنین باعث جذب مشتریان بیشتر و در نتیجه افزایش درآمد شما شده و اغلب از نظر تجربه کاربری نمره بسیار خوبی کسب می‌کنند.

پیشخوان دروپال


بنابراین اگر به دنبال جهانی کردن برند خود هستید، می‌توانید از Drupal استفاده کنید، CMS که به طور کامل از وب‌سایت‌های چند زبانه پشتیبانی می‌کند.

البته دروپال به مانند هر سیستم مدیریت محتوای دیگری دارای معایبی می‌باشد که از میان آنها می‌توان به دشواری استفاده، مصرف منابع بالا، رابط کاربری پیچیده و سختی یادگیری اشاره کرد. علاوه‌براین، دروپال از پشتیبانی چندانی در ایران برخوردار نبوده (به‌خصوص در مقایسه با وردپرس) و تنها یکسری وب‌سایت محدود در حوزه دروپال فعالیت می‌کنند و همچنین هزینه برنامه‌نویسی تخصصی و نگهداری وب‌سایت‌های دروپالی در مقایسه با وردپرس بسیار بالاتر است.

دروپال و وردپرس چه تفاوت‌هایی دارند؟

وردپرس و دروپال

انتخاب یک CMS مناسب برای کسانی که قصد راه‌اندازی وب‌سایت دارند می‌تواند کمی دشوار باشد. ما در این بخش قصد داریم به مقایسه دو سیستم‌ مدیریت محتوای متن‌باز و رایگان دروپال و وردپرس بپردازیم. 

استفاده از دروپال پیچیده‌تر از وردپرس بوده و برای کار با آن به دانش فنی بیشتری نیاز دارید . با این حال Drupal از انعطاف‌پذیری و سفارشی‌سازی بسیاری خوبی برخوردار است و با استفاده از آن می‌توانید ویژگی‌های متعددی را به وب‌سایت خود اضافه و قسمت‌های مختلف آن (مانند کدها) را بدون هیچ محدودیتی تغییر دهید. در مقابل وردپرس بیشتر مناسب افراد مبتدی بوده و نسبت به دروپال انعطاف‌پذیری کمتری دارد و سفارشی‌سازی آن نیز بیشتر از طریق افزونه‌ها و پوسته‌ انجام می‌شود. سیستم مدیریت محتوای وردپرس نسبت به Drupal، جامعه فعال‌تر و بزرگتری دارد و با یک جستجوی ساده در اینترنت می‌توانید به راحتی متوجه این موضوع شوید. این ویژگی باعث می‌شود تا کاربران به پشتیبانی بهتر، منابع آموزشی آنلاین متنوع و همچنین افزونه‌ها و تم‌های بسیار بیشتری دسترسی داشته باشند. ۹۹ درصد پلاگین‌های دروپال (بر خلاف وردپرس) رایگان هستند و این یکی از مزیت‌های مهم دروپال است. متاسفانه در ایران اکثر وب‌سایت‌ها از پلاگین‌های کرک شده وردپرس استفاده می‌کنند که این مسئله تاثیر منفی روی امنیت و سرعت وب‌سایت می‌گذارد. برخی افراد تصور می‌کنند که با خرید پلاگین از مارکت‌های معروف وردپرس ایرانی این مشکل برطرف می‌شود. در حالیکه این مارکت‌ها نیز در حال فروش قالب‌ها و پلاگین‌های نال‌شده و کرک‌شده هستند که که در ضمن در رابطه با امنیت نیز، دروپال دست بالاتر را دارد و امنیت‌ بالا یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این CMS است. با این حال تمام سیستم‌های مدیریت محتوا در برابر تهدیدات سایبری آسیب‌پذیری هستند. به‌روز نگه داشتن یک CMS و بخش‌های مختلف آن یکی از مهم‌ترین کارهایی است که می‌توانید در جهت افزایش امنیت سیستم‌های مدیریت محتوایی مانند وردپرس و Drupal انجام دهید. در کل می‌توان نتیجه گرفت که دروپال مناسب ایجاد وب‌سایت‌های بزرگ و سازمانی با ویژگی‌های پیچیده و وردپرس نیز بیشتر مناسب برای ساخت وب‌سایت‌ها‌ و وبلاگ‌های کوچک یا متوسط می‌باشد.

ویژگیدروپالوردپرس
سال ساخت۲۰۰۱۲۰۰۳
زبان برنامه‌نویسیPHPPHP
میزان امنیتبالامتوسط
سهم از بازار CMS۱.۸ درصد۶۳.۳ درصد
آسانی استفادهمتوسط و دشوارآسان
قیمت پروژهمتوسطبالا
میزان پشتیبانیخوبعالی
سرعتبالاتقریبا بالا
قیمت افزونه۹۹ درصد افزونه‌های این پلفترم
رایگان هستند.
افزونه‌های حرفه‌ای اغلب پولی
هستند.
کاربردوب‌سایت‌های بزرگ و حرفه‌ایوب‌سایت‌های در سطح کوچک و متوسط
وب‌سایت رسمیDrupalWordPress

دروپال نسخه ۱۰ چه تفاوت‌هایی با نسخه‌ قبلی دارد؟

دروپال نسخه ۱۰ در ۱۴ دسامبر سال ۲۰۲۲ منتشر و دچار یکسری تغییرات جزئی و عمده شد، تغییراتی که آن را تبدیل به پلتفرمی کاربرپسند‌تر می‌کند. در زیر فهرستی از مهم‌ترین تغییرات ایجاد شده در دروپال ۱۰ را مشاهده می کنید:

  • جایگزینی قالب مدیریتی سون (Seven Theme) با قالب CLaro
  • جایگزینی قالب پیش‌فرض بارتیک (Bartik Theme) با قالب Olivero
  • معرفی ویرایشگر CKEditor 5
  • بکارگیری مولفه‌های مدرن جاوا اسکریپت
  • استفاده از ابزار قالب‌ساز Theme Starterkit

علاوه بر موارد فوق، به منظور حفظ پشتیبانی و افزایش امنیت Drupal باید حداقل از PHP نسخه ۸.۱ و فریم‌ورک سیفونی (Symfony) نسخه ۶ استفاده کنید.

سوالات متداول


سیستم مدیریت محتوا چیست؟

سیستم مدیریت محتوا یا CMS نوعی نرم‌افزار یا پلتفرم می‌باشد که با استفاده از آن می‌توانید در مدت زمان کوتاهی یک وب‌سایت برای خود ایجاد کنید. در اکثر موارد برای ساخت وب‌سایت با CMS نیاز به هیچ‌گونه کدنویسی ندارید. سیستم‌های مدیریت محتوا دارای مزایای متعددی هستند که از میان آنها می‌توان به آسانی استفاده، امنیت بالا، ماهیت مشارکتی و دسترسی آسان اشاره کرد.


انجمن دروپال چیست؟

انجمن دروپال یا Drupal Association سازمانی غیرانتفاعی می‌باشد که هدف آن بهبود عملکرد Drupal، کمک به رشد جامعه دروپال و حمایت از ایجاد فضایی امن، قابل اعتماد و متن‌باز برای همه کاربران اینترنت است.


منابع: Evolvingweb، Acquia و Dxpr

خرید سرور اختصاصی

اشتراک گذاری

برچسب‌ها

2 دیدگاه. Leave new

  • دروپال با تغییراتی که در نسخه آخر ایجاد کرده و در صورتی که استراکچر جدیدی جهت توسعه افزونه ها ارائه نمایند به سرعت می تواند سهم بازار بالایی در بخش پلتفرم های وب داشته باشد، به لحاظ کیفیت و کارایی و امنیت به هیچ وجه وردپرس قابل مقایسه با وردپرس نخواهد و تنها علت محبوبیت وردپرس راحتی استفاده از این CMS بوده است

    پاسخ
  • با سلام و تشکر از نظر شما. ما هم با شما موافقیم. هسته دروپال ده‌ها برابر قوی تر از وردپرس هست و ما تجربه ساخت سایت‌های موفقی رو با دروپال ۶ و ۷ و ۸ داشتیم. دروپال CMS محبوب برنامه نویسان هم هست. اما با رویه سادگی که وردپرس از ابتدای ظهور در UI‌و UX خود داشت به تدریج طرفداران زیادی پیدا کرده و هم اکنون توسط افراد زیادی استفاده می‌شود.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

خرید سرور مجازی

🔥 پربازدیدترین مطالب

دسته‌بندی

جدید‌ترین‌ها