فهرست محتوا
وردپرس چیست؟
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای چند منظوره و حرفهای میباشد که با استفاده از آن میتوانید در مدت زمان کوتاهی یک وبسایت یا وبلاگ برای خود راهاندازی کنید. این پلتفرم اولینبار در سال ۲۰۰۳ طراحی شد و در زمان نگارش این مقاله (مارس ۲۰۲۳) آخرین نسخه stable منتشر شده وردپرس نسخه ۶.۲ میباشد. امروزه بیش از ۴۳ درصد از تمام وبسایتهای دنیا با وردپرس ساخته شده و WordPress بیش از ۶۴ درصد از سهم بازار CMSها را نیز به خود اختصاص داده است. CMS وردپرس بوده و تحت مجوز GPLv2 میباشد و این یعنی هر کسی میتواند به صورت رایگان از نرمافزار وردپرس استفاده و یا تغییراتی را در آن ایجاد کند. وردپرس در ابتدا به عنوان پلتفرمی برای کمک به افراد وبلاگنویس ایجاد شد اما امروزه از طریق آن میتوان هر نوع سایتی، از یک وبسایت شخصی ساده گرفته تا یک وبسایت فروشگاهی حرفهای را ایجاد کرد. WordPress همچنین دارای تعداد بسیار زیادی ، قالب (Template) و پوسته (Theme) رایگان و پولی میباشد که میتواند در عرض چند ثانیه آنها را به CMS خود اضافه کنید. کار کردن با وردپرس نیز بسیار آسان است و برای ایجاد یک وبسایت از طریق WordPress حتی نیاز به نوشتن یک خط کد هم ندارید و خود وردپرس تمام کدها را به صورت خودکار در پشت صحنه ایجاد میکند اما با این حال میتوانید در صورت نیاز و داشتن تسلط کافی به حوزه برنامهنویسی وب، کدهای آن را تغییر دهید.
این سیستم مدیریت محتوای حرفهای با زبان PHP نوشته شده و از پایگاهداده MySQL نیز برای ذخیرهسازی و سازماندهی دادههای وبسایتها استفاده میکند. ما در این مقاله به مهمترین مزیتهای وردپرس پرداخته و به شما خواهیم گفت که با استفاده از WordPress چه نوع وبسایتهایی را میتوانید بسازید. در این مقاله همچنین با تفاوتهای نسخه رایگان و پولی وردپرس آشنا خواهید شد.
با وردپرس چه وبسایتیهایی را میتوانیم بسازیم؟
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، وردپرس در گذشته بیشتر به عنوان ابزاری برای ایجاد وبلاگ به شمار میآمد اما امروزه، به لطف تغییرات کدهای هسته نرمافزار و وجود افزونهها و پوستههای متعدد، میتوانید با استفاده از آن تقریبا هر نوع وبسایتی را بسازید. در ادامه با انواع وبسایتهایی که میتوانید با WordPress ایجاد کنید، آشنا میشوید.
وبلاگ (Blog)
وبلاگ یا بلاگ نوع خاصی از وبسایت میباشد که با استفاده از آن میتوانید ایدهها، عکسها، تحقیقات، ویدئوها، آموزشها و موارد دیگر را با دیگران با اشتراک بگذارید. وبلاگها معمولاً در ابتدا آخرین مطالب منتشر شده را نمایش میدهند. وردپرس دارای امکانات متعددی برای ایجاد یک وبلاگ حرفهای میباشد که از میان آنها میتوان به ویرایشگر کلاسیک (Classic Editor) و ویرایشگر گوتنبرگ (Gutenberg Editor) اشاره کرد.
وبسایت تجارت الکترونیک (E-commerce Website)
با راهاندازی یک وبسایت تجارت الکترونیک میتوانید محصولات و یا خدمات خود را به صورت آنلاین بفروشید. وردپرس دارای افزونههای تجارت الکترونیک متعددی میباشد و معروفترین آنها نیز افزونه حرفهای WooCommerce است که میتوانید با استفاده از آن به راحتی یک فروشگاه آنلاین چند منظوره راهاندازی کنید.
وبسایت شرکتی (Business Website)
شرکتهای مختلف با حضور در فضای آنلاین و به خصوص با راهاندازی یک وبسایت شرکتی میتوانند باعث بهبود کسبوکار خود شوند. WordPress یک گزینه عالی برای انجام اینکار میباشد و با استفاده از آن میتوانید در مدت زمان کمی یک وبسایت شرکتی حرفهای برای خود بسازید. وبسایتهای شرکتی در واقعی یک پل ارتباطی قدرتمند میان کسبوکارها و مشتریان آنها میباشند.
وبسایت نمونه کار (Portfolio Website)
وردپرس دارای قالبها و افزونههای مخصوصی برای نمایش نمونهکارها میباشد و میتوانید با بکارگیری آنها آثار هنری، عکسها، رزومه، مهارتهای کاری و بسیاری از موارد دیگر را در قالب وبسایت به دیگران نمایش دهید.
وبسایت آموزش الکترونیک
دانشآموزان با استفاده از وبسایتهای آموزش الکترونیک میتوانند در دورههای آنلاین شرکت و منابع مورد نیاز را دانلود کنند. این نوع وبسایتها همچنین این امکان را به دانشآموزان میدهند تا میزان پیشرفت تحصیلی خود را مورد بررسی قرار دهند و در صورت نیاز با معلمان خود ارتباط برقرار کنند. WordPress دارای یکسری افزونه و قالب آموزش الکترونیک میباشد که میتوانید با کمک آنها یک
راهاندازی کنید.تفاوت WordPress.com و WordPress.org
همانطور که اشاره شده، وردپرس دارای دو نسخه پولی و رایگان میباشد. نسخه رایگان و متنباز آن را میتوانید از وبسایت wordpress.org دانلود کنید و برای استفاده از نسخه پولی نیز باید به وبسایت wordpress.com مراجعه کنید. نسخه WordPress.org را میتوانید بر روی هاست نصب کنید و با استفاده از آن یک وبسایت کاملا سفارشیسازی شده بسازید. نسخه WordPress.com در مقایسه با نسخه رایگان، از انعطافپذیری چندانی برخوردار نیست اما با این وجود استفاده از آن آسانتر است. اگر میخواهید کنترل کاملی بر وبسایت و فضای CMS خود داشته باشید، در این صورت بهتر است از وردپرس نسخه WordPress.org استفاده کنید. در WordPress.com، دامنه شما یک سابدامین (مانند example.wordpress.com) است و برای سفارشیسازی دامنه خود باید هزینه اضافی پرداخت کنید. شرکت Automattic مالک وبسایت WordPress.com میباشد، شرکتی که توسط یکی از سازندگان اصلی وردپرس یعنی مت مولنوگ (Matt Mullenweg) تأسیس شده است اما WordPress.org تحت مالکیت هیچ سازمان یا شرکتی نیست. منظور ما از وردپرس در این مقاله نیز وردپرس نسخه WordPress.org است و نه WordPress.com. در کل میتوان گفت که WordPress.com نسخه SaaS وردپرس است و بیشتر مناسب افرادی مبتدی و یا کسانی است که زمان کافی برای بهرورسانی، نگهداری، مدیریت هاست و موارد دیگر را ندارند. به این نکته توجه داشته باشید که ثبتنام و راهاندازی یک وبسایت در WordPress.com نیز رایگان است، اما برای استفاده از نام دامنه خود و حذف تبلیغات، باید پلن پولی خریداری کنید.
ویژگی | WordPress.org | WordPress.com |
قیمت | رایگان | رایگان و پولی |
میزبانی | توسط شما | توسط وردپرس میزبانی میشود. |
قابلیت بارگذاری پوسته و افزونه | دارد | ندارد |
سهولت استفاده | تقریبا آسان | آسان |
دامنه | هر نوع دامنهای را میتوانید استفاده کنید. | برای استفاده از دامنه شخصی باید پلن خود را ارتقا دهید. |
میزان سفارشیسازی | از میزان سفارشیسازی بسیاری خوبی برخوردار است. | میزان سفارشیسازی در نسخه رایگان بسیار محدود است. |
امنیت | مسئولیت امنیت آن با شماست و بنابراین باید خودتان به تمام جنبههای امنیت وبسایت خود رسیدگی کنید. | بسیار بالا بوده و خود شرکت تمام اقدامات لازم برای افزایش امنیت وبسایت شما را انجام میدهد. |
مزایای وردپرس کدامند؟
WordPress دارای مزایای متعددی میباشد و شرکتها و نهادهای معروفی مانند کاخ سفید و مایکروسافت از آن استفاده میکنند. دلایل زیادی برای استفاده از وردپرس وجود دارد که در ادامه با مهمترین آنها آشنا میشویم:
وردپرس رایگان و متنباز است
وردپرس نرمافزاری متنباز و رایگان است و این یکی از مهمترین مزایای آن به شمار میآید و برای راهاندازی یک وبسایت با WordPress تنها باید هزینهای را بابت خرید هاست و دامنه پرداخت کنید. علاوهبراین، وردپرس دارای تعداد بسیار زیادی افزونه، قالب و پوسته میباشد که میتوانید به صورت رایگان از آنها استفاده کنید. وردپرس همچنین دارای پروانه عمومی همگانی گنو (GPL) است و این یعنی تحت مالکیت هیچ شرکت یا نهادی قرار ندارد و امروزه هزاران توسعهدهنده و کاربر از سرتاسر جهان به منظور کمک به بهبود عملکرد این سیستم مدیریت محتوای محبوب با هم همکاری میکنند. ماهیت متنبازی WordPress این امکان را به شما میدهد تا هر تغییری که میخواهید در آن ایجاد کنید.
استفاده از وردپرس آسان است
نصب و استفاده از وردپرس آسان بوده و با استفاده از آن میتوانید تنها در عرض چند دقیقه نسخه اولیه وبسایت خود را راهاندازی کنید. علاوهبراین، WordPress دارای تعداد زیادی ابزار اختصاصی میباشد که استفاده از آن را برای افراد مبتدی بسیار آسان میکند. انتشار مقالات در وردپرس نیز بسیار آسانتر از آن چیزی است که فکرش را میکنید و برای انجام اینکار تنها باید دکمه انتشار را فشار دهید. برای استفاده از یک قالب، افزونه و یا پوسته جدید نیز تنها باید آنها را دانلود و به پیشخوان وردپرس خود اضافه کنید. در مجموع میتوان گفت که برای کار کردن با وردپرس نیاز به دانش فنی چندانی ندارید. همانطور که گفته شد، WordPress دارای دو ویرایشگر کاربرپسند به نامهای ویرایشگر کلاسیک و ویرایشگر گوتنبرگ میباشد که اولی محیطی مشابه با مایکروسافت ورد و دومی نیز عملکردی تقریبا مشابه به یک سایتساز (Website Builder) را دارد. بهروزرسانی قسمتهای مختلف آن نیز بسیار ساده است و میتوانید اینکار تنها در عرض چند ثانیه انجام دهید.
وردپرس از انعطافپذیری بسیار بالایی برخوردار است
انعطافپذیری وردپرس واقعا بینظیر است و این CMS قدرتمند این امکان را به شما میدهد تا تقریباً هر نوع وبسایتی را بسازید. همانطور که پیشتر اشاره شد، WordPress دارای مجموعه بزرگی از ابزارها و افزونهها میباشد که میتوانید در صورت نیاز از آنها استفاده کنید. وردپرس حتی این امکان را به شما میدهد تا به کدهای منبع وبسایت خود دسترسی داشته باشید و آنها را تغییر دهید. شما همچنین میتوانید با استفاده از وردپرس و ابزارهایی مانند صفحهساز المنتور قسمتهای مختلف وبسایت خود را به دلخواه سفارشیسازی کنید. WordPress علاوهبراین از فایلها با فرمتهای مختلف نیز پشتیبانی میکند.
وردپرس یک CMS امن است
با اینکه هیچ CMS و یا سایتساز ۱۰۰ درصد امنی در بازار وجود ندارد اما پلتفرم وردپرس از لحاظ امنیتی تقریبا عملکرد خوبی داشته و جمعی از توسعهدهندگان و کاربران از سرتاسر جهان به طور مداوم در جهت افزایش هر چه بیشتر امنیت آن تلاش میکنند. در کل میتوان گفت که بیشتر مشکلات امنیتی وردپرس به خاطر اشتباهات خود کاربران رخ میدهد و نه به خاطر خود وردپرس. مسئله امنیت، یکی از مهمترین مسائلی است که باید در هنگام کار با وردپرس به آن توجه کنید زیرا هک شدن وبسایت یا وردپرس شما میتواند باعث از کار افتادن وبسایت، سرقت اطلاعات کاربران و مشتریان و در کل زیان مالی بسیاری شود. استفاده از گذرواژههای قوی، بهروزرسانی منظم هسته وردپرس، افزونهها و همچنین نصب افزونههای امنیتی و پلاگینهای ضد هرزنامه، مهمترین راهکارهایی هستند که برای حفظ امنیت وردپرس و وبسایت خود میتوانید انجام دهید. وردپرس بخش بزرگی از سهم بازار CMS را در اختیار دارد و از این رو بیشتر از سایر سیستمهای تولید محتوا نیز مورد حملات سایبری قرار میگیرد.
وردپرس باعث بهبود رتبه وبسایت شما در موتورهای جستجو میشود
یا سئو، یکی از مهمترین عوامل افزایش ترافیک وبسایتها میباشد. وردپرس دارای قابلیتها و ابزارهای سئویی مختلف است که میتوانند باعث بهبود رتبه وبسایت شما در نتایج صفحات موتورهای جستجویی مانند گوگل شوند. وردپرس علاوهبراین دارای افزونههای SEO حرفهای مانند Rank Math و Yoast SEO میباشد که میتوانید به راحتی آنها را دانلود و به پیشخوان خود اضافه کنید. با این حال برای بهبود رتبه وبسایت خود نباید تنها به قابلیتهای سئویی وردپرس یا هر CMS دیگری بسنده کنید و بهتر است از یک کارشناس سئو هم کمک بگیرید.سوالات متداول
آیا میتوانم وردپرس را بر روی کامپیوتر شخصی خودم نصب کنم؟
بله شما میتوانید وردپرس را بر روی لوکال هاست (Local Host) یا همان رایانه شخصی خود نصب کنید و دلایل مختلفی برای انجام اینکار وجود دارد. به عنوان مثال، توسعهدهندگان میتوانند قبل از انتشار وبسایت خود در اینترنت، آن را بر روی هاست محلی مورد آزمایش قرار دهند. برای انجام اینکار نیاز به وبسرور Apache، پایگاهداده MySQL و زبان برنامهنویسی PHP دارید که به اختصار به آن AMP میگویند. برای نصب وردپرس در لوکال هاست نرمافزارهایی مختلفی وجود دارد که از میان آنها میتوان به WAMP، XAMPP و MAMP اشاره کرد. همانطور که میبینید تمام آنها از AMP پشتیبانی میکنند.
چگونه میتوانم وردپرس یاد بگیرم؟
همانطور که اشاره شد یادگیری وردپرس آسان است و سایتها و منابع آنلاین بسیاری وجود دارد که با کمک آنها میتوانید شروع به یادگیری وردپرس کنید. افراد مبتدی بهتر است برای شروع از آموزشهای ویدئویی استفاده کنند. وردپرس همچنین دارای انجمنها و تالارهای گفتگوی بسیاری است که در صورت داشتن هر نوع سوال و یا مشکلی میتوانید از آنها استفاده کنید. البته فراموش نکنید که یادگیری وردپرس نیاز به تلاش مستمر دارد.
چگونه یک وبسایت وردپرسی راهاندازی کنم؟
برای راهاندازی یک وبسایت وردپرسی باید در ابتدا یک هاست و دامنه خریداری کنید و سپس به وبسایت WordPress.org مراجعه و آخرین نسخه وردپرس را دانلود کنید. در مرحله بعد فایل دانلودشده را داخل کنترل پنل هاستینگ خود بارگذاری کرده و شروع به نصب آن کنید. پس از پایان مراحل نصب وارد حساب کاربری وردپرس خود شوید و متنها، تصاویر، پوسته، قالبها و افزونهها مورد نظر خود را به پیشخوان WordPress اضافه کنید. وبسایت شما آماده است و میتوانید از آن استفاده کنید.