فهرست محتوا
آیا به دنبال راهاندازی یک سایت جدید برای خود هستید و میخواهید سروری با امکاناتی مشابه با سرور اختصاصی (Dedicated Server) برای آن خریداری کنید؟ آیا فکر میکنید امکانات و منابع پلانهای رایگان و یا هاست اشتراکی (Shared Hosting) که خریداری کردهاید، پاسخگوی نیازهای وبسایت شما نیست؟ سرور مجازی همان چیزی است که به آن نیاز دارید. مزایای و کاربردهای متعدد VPSها، آنها را تبدیل به یکی از مهمترین و محبوبترین سرویسهای میزبانی (Hosting Services) در جهان کرده است. VPSها از لحاظ عملکردی تشابه زیادی به سرور اختصاصی دارند و معمولا نیز گرانتر از هاست اشتراکی هستند. هر سرور مجازی دارای فضای ذخیرهسازی، قدرت پردازش (CPU)، حافظه (RAM) و مخصوص به خود است. سرور مجازی با وجود ماهیت مجازی خود باز هم بخشی از یک سرور فیزیکی است که با کمک فناوری مجازیسازی به پارتیشنهای مختلفی تقسیمبندی شده است و خود سرور فیزیکی نیز در یک دیتاسنتر (Data center) نگهداری میشود. در سرور مجازی بر خلاف هاست اشتراکی هر فرد میتواند به صورت کاملا اختصاصی به منابع خود دسترسی داشته باشد و در کل این نوع سرور مناسب کسانی است که به دنبال امکاناتی مشابه به یک سرور اختصاصی هستند اما بودجه کافی برای خریداری آن را ندارند و یا دانش فنی آنها کم است. VPS را میتوانید به مانند ساختمانی (سرور فیزیکی) در نظر بگیرید که دارای تعدادی آپارتمانی (سرور مجازی) است و هر فرد تنها میتواند در آپارتمان خود زندگی و از وسایل داخل آن (منابع) استفاده کند. ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با مهمترین مزایای و معایب سرورهای مجازی آشنا کنیم، مواردی که به شما کمک میکنند تا به درک بهتری از VPSها دست پیدا کنید. البته به این نکته توجه داشته باشید که با وجود تمام مزایای و معایب سرورهای مجازی، باز هم کیفیت سرور مجازی شما تا حد زیادی به شرکت ارائهدهنده بستگی دارد و بنابراین حتما باید قبل از خرید سرور مجازی در رابطه با شرکتهای ارائهدهنده خدمات میزبانی و امکانات و پلانهای آنها تحقیق کنید.
مزایای سرور مجازی
قیمت مناسب
با اینکه سرور مجازی معمولا از هاست اشتراکی گرانتر است اما در عوض با کمی هزینه بیشتر میتوانید به امکاناتی تقریبا مشابه با امکانات سرور اختصاصی دسترسی پیدا کنید. بنابراین اگر بودجه کافی برای خرید سرور اختصاصی ندارید، میتوانید از سرور مجازی استفاده کنید. عوامل مختلفی میتوانند بر قیمت پلان VPS شما تاثیر بگذارند که از میان آنها میتوان به میزان منابع، نوع سرور و شرکت ارائهدهنده اشاره کرد. در کل سرورهای مجازی را میتوان به دو نوع مدیریت شده (Managed) و مدیریت نشده (Unmanaged) دستهبندی کرد که در نوع اول وظیفه انجام کارهایی مانند نگهداری، مدیریت، بهروزرسانی و رفع عیب سرور بر عهده شرکت ارائهدهنده میباشد اما در نوع مدیریت نشده تمام این کارها را باید خودتان انجام دهید و بنابراین طبیعی است که پلانهای مدیریت شده معمولا گرانتر از پلانهای مدیریت نشده باشند. در مجموع سروری را باید انتخاب کنید که بتواند تمام نیازهای شما را برآورده کند. به یاد داشته باشید که قیمت یک سرور مجازی رابطه مستقیمی با منابع آن دارد و هر چه میزان منابع سروری بیشتر باشد، در این صورت باید هزینه بیشتری برای خرید آن پرداخت کنید.
سفارشیسازی آسان
سرورهای مجازی از نظر سفارشیسازی (Customizability) نیز عملکرد بسیار خوبی دارند و کاربران آن میتوانند
به سرور داشته باشند. داشتن دسترسی ریشه این امکان را به شما میدهد تا متناسب با نیازهای وبسایت خود، برنامههای متنوعی را بر روی VPS نصب و اجرا کنید. VPSها همچنین این اجازه را به کاربران میدهند تا به دلخواه تنظیمات سرور خود را تغییر دهند. البته در هنگام تغییر تنظیمات سرور باید بسیار دقت کنید و گاهیاوقات یک اشتباه کوچک میتواند باعث از کار افتادن وبسایت شما شود.سرعت و نرخ آپتایم بالا
همانطور که پیشتر اشاره شد، کاربران سرور مجازی میتوانند به شکلی کاملا اختصاصی به منابع سرور خود دسترسی داشته باشند و همین موضوع باعث میشود تا VPSها و وبسایتهای آنها در مجموع از سرعت و
بسیار خوبی برخوردار باشند. امکان از کار افتادن وبسایتهایی که از VPS استفاده میکنند نیز بسیار پایین بوده و استفاده سایر وبسایتها از سرور، تقریبا هیچ تاثیری بر عملکرد سرور مجازی شما نمیگذارد. به این نکته توجه داشته باشید که سرعت و نرخ آپتایم بالا یکی از عوامل مهم در بهبود رتبه وبسایتها در صفحات نتایج موتورهای جستجو میباشد. البته سرعت و عملکرد یک سرور مجازی نیز تا حد زیادی به نوع پلان و شرکت ارائهدهنده آن بستگی دارد.امنیت بالا
سرورهای مجازی معمولا نسبت به هاستهای اشتراکی، دارای امکانات امنیتی بهتری هستند و علت آن این است که سایر وبسایتها نمیتوانند هیچ دسترسی به منابع و در کل فضای سرور شما داشته باشند و تمام دادهها و فایلهای شما در محیطی ایزوله قرار دارند. کاربران سرورهای مجازی با توجه به امکان داشتن روت اکسس به سرور میتوانند با انجام یکسری تنظیمات و نصب افزونههای امنیتی، میزان امنیت پارتیشن خود را افزایش دهند. VPSها میتوانند تا حد زیادی از وبسایت شما در برابر حملات سایبری مانند حملات DDoS (نوعی حمله سایبری است که در آن فرد هکر حجم سنگینی از درخواستهای جعلی را به سمت وبسایت هدف خود ارسال میکند که این عمل باعث کندی یا از کار افتادن آن میشود) جلوگیری کنند. علاوهبراین، سرورهای مجازی از قابلیت پشتیبانگیری بسیار خوبی برخوردار هستند و در صورت خرابی وبسایت خود میتوانید به راحتی آن را بازیابی کنید.
مقیاسپذیری آسان
VPSها معمولا از
خوبی برخوردار هستند و شرکتهای ارائهدهنده این امکان را به شما میدهند تا پلان سرور مجازی خود را در کمترین زمان ممکن ارتقا دهید. بنابراین میتوانید در ابتدا یک سرور مجازی با حداقل منابعی که نیاز دارید، خریداری کنید و سپس با رشد کسبوکار یا ترافیک وبسایت خود به تدریج امکانات و منابع آن را افزایش دهید. انجام اینکار باعث میشود تا در هزینههای خود صرفهجویی کنید.داشتن دسترسی ریشه
کاربران سرور مجازی نسبت به کاربران هاست اشتراکی کنترل بسیار بیشتری (Full Control) بر روی محیط سرور خود دارند. VPSها به مانند سرورهای اختصاصی این امکان را به شما میدهند تا به قسمتهای مختلف سرور دسترسی روت داشته باشید و تغییراتی را در آن ایجاد کنید. کاربران سرور مجازی همچنین میتوانند کنترل کاملی بر نحوه استقرار منابع سرور خود داشته باشند و در صورت نیاز سیستم عامل آن را نیز تغییر دهند، ویژگیهایی که در هاستهای اشتراکی مشاهده نمیکنید. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که میزان دسترسی شما در سرورهای مجازی مدیریت نشده بیشتر از پلانهای VPS مدیریت شده است.
معایب سرور مجازی
نیاز به داشتن به دانش فنی بالا
راهاندازی، نگهداری، بهروزرسانی و مدیریت سرور مجازی به سطح مشخصی از دانش فنی نیاز دارد و نرمافزارها و سرویسهای آن نیز به صورت دستی پیکربندی میشوند. بنابراین افراد مبتدی در هنگام مدیریت سرور خود باید بسیار دقت کنند و در صورت داشتن سوال و یا بروز هر نوع مشکلی در VPS با یک فرد متخصص تماس بگیرند زیرا گاهی اوقات انجام حتی یک تنظیم اشتباه میتواند عملکرد و امنیت وبسایت و سرور شما را به خطر بیندازد. اگر مهارت و دانش فنی چندانی ندارید، در این صورت بهتر است از یک پلن مدیریت شده استفاده کنید و تمرکز و زمان خود را بیشتر بر روی کسبوکار خود بگذارید.
مسئله قیمت
سرورهای مجازی با اینکه نسبت به سرورهای اختصاصی ارزانتر هستند اما باز هم نسبت به هاستهای اشتراکی گرانتر هستند و گاهی اوقات نیز ممکن است تفاوت قیمت میان پلنهای VPS و هاستهای اشتراکی از آنچه که فکر میکنید، بیشتر باشد. علاوهبراین برای خرید سرورهای مجازی مدیریت شده نیز باید هزینه بیشتری پرداخت کنید. بنابراین قبل از خرید سرور مجازی، باید به خوبی نیازهای وبسایت خود را مورد ارزیابی قرار دهید زیرا ممکن است یک هاست اشتراکی با منابع کم هم بتواند کار شما را راه بیندازد. البته همانطور که اشاره شد، سرورهای مجازی با اینکه از هاستهای اشتراکی گرانتر هستند اما نسبت به آنها امکانات بسیار بیشتری را در اختیار شما قرار میدهند.
سوالات متداول
آیا VPSهای رایگان مناسب هستند؟
VPS های رایگان معایب متعددی دارند و با استفاده از آنها تنها میتوانید به یکسری منابع بسیار محدود دسترسی داشته باشید که این امر میتواند باعث کندی یا از دسترس خارج شدن وبسایت شما شود. علاوهبراین VPSهای رایگان معمولا از پشتیبانی خوبی برخوردار نبوده و نرخ آپتایم آنها نیز پایینتر از سایر پلنها میباشد.
چگونه امنیت سرور مجازی خودم را افزایش دهیم؟
روشهای مختلفی برای افزایش امنیت سرور مجازی وجود دارد که از میان آنها میتوان به تغییر پورت پیشفرض، نصب فایروال، غیرفعالسازی پروتکل IPV6 و استفاده از گذرواژههای قوی و کلیدهای SSH اشاره کرد.
سرور مجازی من چه مقدار رم نیاز دارد؟
مقدار رم مورد نیاز VPS شما در کل به نرمافزارهای نصب شده و همچنین حجم ترافیک و نوع کاربری وبسایت یا سرور بستگی دارد. به عنوان مثال برای راهاندازی یک سرور بازی حداقل به ۳ تا ۴ گیگابایت رم نیاز دارید. یا مثلا VPS یک وبسایت فروشگاهی باید حداقل ۲ گیگابایت رم داشته باشد.
در تهیه این مقاله از وبسایتهای معتبری مانند Resellerspanel ، Hostingjournalist و Techbriefers استفاده شده است.