فهرست محتوا
VPS یا سرور مجازی به مانند سرور اختصاصی پارتیشنبندی شده میباشد که از منابع فیزیکی مانند CPU، RAM و فضای دیسک (Disk Space) برای ایجاد یک فضای کامپیوتری مجازی استفاده میکند. شما میتوانید بر روی سرور مجازی خود یک سیستم عامل نصب کنید و با استفاده از رابط گرافیکی کاربرپسند آن تقریبا هر کاری را انجام دهید. سرور مجازی نوعی سرور نسبتا جدید میباشد که دارای کاربردهای متنوعی بوده و میتوانید نرمافزارها و اپلیکیشنهای مختلفی را بر روی آن نصب و اجرا کنید. سرور مجازی به طور خلاصه بخشی از یک سرور فیزیکی است که کاربران میتوانند به شکلی کاملا اختصاصی از منابع آن استفاده کنند و استفاده سایر وبسایتها از منابع سرور هیچ تاثیری بر وبسایت شما نمیگذارد. شما میتوانید تنظمیات پارتیشن خود را به دلخواه پیکربندی کنید و در این رابطه تقریبا محدودیتی وجود ندارد. کیفیت یک سرور مجازی تا حد زیادی به شرکت ارائهدهنده و پلانی که خریداری میکنید، بستگی دارد.
هر VPS سیستم عامل، آدرس IP و پیکربندی سختافزاری و نرمافزاری مخصوص به خود را دارد و از این نظر بسیار شبیه به سرور اختصاصی (Dedicated Server) است اما در سرور اختصاصی با این که تمام منابع آن به وبسایت شما (یا وبسایتها) اختصاص میباید اما برای خرید سرور اختصاصی باید هزینه بسیار بیشتری را پرداخت کنید و علاوه بر این نیز ممکن است نتوانید از تمام ظرفیت آن استفاده کنید و در نتیجه پول شما هدر خواهد رفت. بنابراین سرور مجازی را میتوانیم چیزی بین هاست اشتراکی و سرور اختصاصی در نظر بگیریم. سرور مجازی از مقیاسپذیری بالایی برخوردار است و بنابراین در صورت رشد کسبوکار خود می توانید به راحتی پلان خود را ارتقا دهید. این نکته را نیز فراموش نکنید که قبل از خرید VPS، با دقت در مورد شرکت ارائهدهنده و ویژگیها و امکانات پلانهای آن تحقیق کنید. خرید سرور مجازی به مانند اجاره یک واحد آپارتمان در یک مجتمع ۱۴ واحدی است که هیچکس غیر از شما نمیتواند از امکانات واحد مورد نظر استفاده کند. ما در این مقاله قصد داریم تا شما را با انواع کاربردهای VPS آشنا کنیم، پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
میزبانی از سرور (Hosting Server)
افراد، شرکتها و سازمانها میتوانند از سرور مجازی برای میزبانی از فایلها و دادههای خود استفاده کنند. دلایل بسیاری وجود دارد که چرا باید به جای راهاندازی سرور خانگی یا محلی، از یک سرور مجازی استفاده کنیم. وقتی خودتان اقدام به راهاندازی سرور محلی میکند، تمام مسئولیتهای مرتبط با میزبانی سرور ( بهروزرسانی، نگهداری، امنیت، …) بر عهده خود شما خواهد بود و بنابراین در صورت بروز هر مشکلی یا باید خودتان اقدام به برطرف کردن آن کنید یا باید از یک فرد یا شرکت متخصص درخواست کمک کنید که انجام اینکار قطعا زمانبر بوده و ممکن است در مواردی مجبور به صرف هزینههای زیادی شوید. با خرید VPS، تمام این کارها بر عهده شرکت ارائهدهنده خدمات هاستینگ خواهد بود و شما میتوانید تمرکز خود را بیشتر بر روی کسبوکارتان بگذارید. علاوه بر این، میزان امنیت سرور مجازی بیشتر از سرورهای خانگی یا محلی میباشد و VPSها در مجموع دارای امکانات متعددی برای حفظ امنیت دادهها و مقابله با حملات سایبری هستند.
میزبانی وب (Web Hosting)
میزانی وب در واقع رایجترین و مهمترین کاربرد VSP است. سرورهای مجازی معمولا نسبت به هاستهای اشتراکی، منابع بیشتری (مانند CPU، RAM و پهنایباند) را در اختیار شما قرار میدهند و در کل از عملکرد و مقیاسپذیری خوبی برخوردار هستند. کاربران سرور مجازی کنترل کاملی بر پارتیشن خود داشته و میتوانند هر نرمافزاری را بر روی آن نصب کنند. میزان کیفیت و پشتیبانی VPS نیز به شرکت ارائهدهنده، پلان خریداری شده، سیستم عالم و فناوری مجازیسازی به کار رفته در سرور بستگی دارد. VPSها با زبانهای برنامهنویسی (مانند PHP)، سیستمهای مدیریت پایگاهداده (مانند MySQL) و پروتکلهای مختلفی سازگار هستند. همانطور که پیشتر اشاره شد، افراد میتوانند به صورت کاملا اختصاصی به منابع VPS خود دسترسی داشته باشند و بنابراین میتوان نتیجه گرفت که سرور مجازی بیشتر مناسب وبسایتهای پر ترافیکی است که مالکان آنها نمیخواهند هزینه زیادی برای خرید سرور اختصاصی پرداخت کنند. شما در صورت افزایش ترافیک نیز میتوانید به راحتی پلان خود را ارتقا دهید زیرا سرور مجازی از مقیاسپذیری بالایی نیز برخوردار میباشد. کاربران VPS میتوانید به آسانی پایگاههای دادهای مانند MySQL و MariaDB را بر روی سرور خود نصب کنید. سایتهایی که از سرور مجازی استفاده میکنند نیز از امنیت بسیار خوبی برخوردار هستند و علت آن این است که سایتهای دیگر نمیتوانند به پارتیشن شما دسترسی داشته باشند.
ایجاد سرور بازی (Running a Gaming Server)
یک سرور بازی حرفهای باید در مرحله اول از قدرت بالایی برخوردار باشد زیرا ممکن است چندین نفر به صورت همزمان در حال انجام یک بازی آنلاین باشند و بنابراین برای جلوگیری از کندی سرور یا بروز مشکل در حین بازی باید از یک CPU و RAM قوی استفاده کنید. مقیاسپذیری سرور مسئله دومی است که باید به آن توجه داشته باشید، زیرا ممکن است تعداد افراد علاقهمند به بازی روز به روز افزایش پیدا کنند و بنابراین باید از سروری استفاده کنید که بتوان آن را به راحتی ارتقا داد و بنابراین حتی در صورت هجوم بازیکنان نیز هیچ مشکلی برای سرور و بازی شما ایجاد نخواهد شد. نرخ آپتایم نیز از اهمیت زیادی برخوردار است و بنابراین باید سرور مجازی را انتخاب کنید که دارای Uptime بالایی باشد زیرا در صورت قطعی سرور ممکن است، بازیکنان خود را از دست بدهید. یک سرور مجازی قدرتمند دقیقا همان چیزی است که برای راهاندازی سرور بازی به آن نیاز دارید. البته برای راهاندازی سرور بازی میتوانید از یک سرور اختصاصی نیز استفاده کنید اما هزینه سرور اختصاصی معمولا بسیار بالا میباشد. راهاندازی سرور بازی که به درستی پیکربندی شد است، میتواند شما را به درآمد خوبی برساند. به عنوان مثال میتوانید از طریق تبلیغات یا فروش اشتراک بازی کسب درآمد کنید. امروزه این امکان برای کاربران فراهم شده است تا بتوانند چندین سرور بازی را تنها بر روی یک سرور اجرا کنند. شما همچنین با نصب ابزارهایی مانند TeamSpeak یا Mumble بر روی سرور مجازی خود میتوانید این امکان را به بازیکنان خود بدهید تا در حین بازی با یکدیگر چت (چت صوتی، متنی، …) کنند. Minecraft ،Counter-Strike ،World of Warcraft و League of Legends از جمله بازیهای معروفی هستند که میتوانید آنها بر روی سرور خود اجرا و هر کسی را که میخواهید را دعوت به بازی کنید.
مزایای راهاندازی سرور بازی با استفاده از VPS:
- عملکرد و سرعت بالا
- نرخ آپتایم بالا
- امکان سفارشیسازی بیشتر
- مقرونبهصرفه بودن
- مقیاسپذیری بالا
- امنیت بالا
ایجاد سرور ویپیان (ٰVPN Server)
VPNها کاربردهای مختلفی دارند و کاربران معمولاً از آنها برای انجام کارهایی مانند دور زدن فیلترینگ، افزایش حریم خصوصی، انتقال امن دادهها، مخفی کردن موقیعت جغرافیایی و غیره استفاده میکنند. VPNها با رمزگذاری دادهها و در کل ترافیک شما، مانع از دسترسی شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی (ISP) و افراد هکر میشوند. پلتفرمها، کانالها و اپلیکیشنهای بسیاری وجود دارند که میتوانید از طریق آنها اقدام به تهیه VPNهای رایگان و پولی کنید. با این حال برخی افراد به دلیل هزینه بالای VPNهای پریمیوم و عدم اعتماد به آنها، ترجیح میدهند که خودشان یک سرور VPN راه اندازی کنند. سرور مجازی این امکان را برای شما فراهم میکند تا برای خود یک سرور VPN ایجاد کنید. سرورهای مجازی از پروتکلهایی استفاده میکنند که دادهها و ترافیک شما را رمزگذاری میکنند و هر کس تنها میتواند به پارتیشن اختصاصی خود دسترسی داشته باشد و بنابراین استفاده از VPS برای راهاندازی سرور VPN تا حد زیادی امنیت آن را افزایش میدهد. VPSها همچنین این امکان را برای شما فراهم میکنند تا سرور VPN را دقیقا بر اساس نیازهای خود ایجاد و پیکربندی کنید. علاوه بر این، سرورهای مجازی اغلب از سرعت خوبی برخوردار هستند و بنابراین نیازی نیست نگران افت سرعت سرور VPN خود باشید.
ایجاد سرور پشتیبان (Backup Server)
سرورهای مجازی از امنیت خوبی برخوردار هستند و بنابراین میتوانید از آنها به عنوان سرور پشتیبان استفاده و دادههای خود را بر روی آن ذخیره کنید. پشتیبانگیری غیر اصولی و نا امن ممکن است باعث از دست رفتن دادههای حساس شما و در نتیجه ایجاد مشکلات فراوانی شود. نگهداری دادهها و فایلهای مهم بر روی هارد دیسک یا کامپیوتر شخصی نیز چندان توصیه نمیشود زیرا از یک طرف ممکن است فضای زیادی را اشغال کنند و از سوی دیگر نیز خرابی آنها میتواند منجر به از دست دادن فایلها و دادههای شما شود. بنابراین بهتر است به جای ذخیره فایلهای ضروری خود بر روی درایوهای ذخیرهسازی فیزیکی (مانند هارد دیسک معمولی ، فلش، هارد اکسترنال، …) به فکر استفاده از یک سرور امن به عنوان سرور پشتیبان باشید. برای شروع راهاندازی سرور پشتیبان میتوانید از یک VPS با قدرت پردازش و حافظه رم معمولی استفاده کنید و در صورت افزایش حجم فایلها آن را ارتقا دهید. سرورهای مجازی به دلیل مقرونبهصرفه بودن، امنیت و مقیاسپذیری بالا گزینه خوبی برای انجام اینکار میباشند. شما میتوانید سرور پشتیبان خود را به گونهای تنظیم کنید که تنها افراد دارای مجوز بتوانند به آن دسترسی داشته باشند. این نکته را فراموش نکنید که خود سرورهای مجازی نیز توسط مراکزداده مدرن پشتیبانی میشوند. شما از هر جای دنیا میتوانید به فایلهای سرور پشتیبان خود دسترسی داشته باشید و بنابراین تنها کافیست به مروگر خود را باز کنید و فایل (یا فایلهای) مورد نیاز خود را دانلود کنید.
توسعه و امتحان کدهای اپلیکیشنها (Developing and Testing Apps)
سرور مجازی میتواند از جنبههای مختلفی به افراد توسعهدهنده کمک کند. اعضای تیمهای برنامهنویسی میتوانند از طریق سرور مجازی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و فایلها، دادهها، کدها، اسناد و بسیار از موارد دیگر را باهم به اشتراک بگذارند. توسعهدهندگان با توجه به هویت مجازی VPSها، میتوانند با همکاری هم از هر نقطهای از جهان پروژههای برنامهنویسی را پیش ببرند و بنابراین سرور مجازی نیاز اعضای تیمهای توسعه به ملاقات حضوری را برطرف میکند. توسعهدهندگان همچنین با استفاده از سرور مجازی میتوانند اپلیکیشنها و پروژههای خود را قبل از انتشار در اینترنت یا عرضه به بازار مورد امتحان قرار دهند و در صورت وجود هر نوع مشکلی آن را حل کنند. سفارشیسازی و مقیاسپذیری بالا، امنیت، ایزوله بودن، انعطافپذیری، قیمت مناسب از جمله دلایل علاقه افراد و تیمهای توسعهدهنده به سرورهای مجازی هستند.
ایجاد سرور ایمیل (Email Server)
بسیاری از افراد و شرکتها ترجیح میدهند از طریق ایمیل با یکدیگرارتباط برقرار کنند و بدون شک این موضوع به این زودیها تغییر نخواهد کرد زیرا جدیدترین آمارها نشان میدهند که روزانه حدود ۳۴۷ میلیارد ایمیل در سرتاسر دنیا رد و بدل میشود و این میزان نسبت به سال گذشته ۴.۳ درصد نیز افزایش یافته است. اکثر پلانهای هاستینگ موجود (حتی ارزانترین آنها) دارای سرویس ایمیلی هستند. اگر ایمیلها نقش مهمی در کسبوکار شما دارند، بنابراین میتوانید با استفاده از VPS یک سرور ایمیل برای خود راهانداری کنید. هر سرور مجازی دارای یک IP اختصاصی است و بنابراین دیگر نیازی نیست نگران دریافت هرزنامهها باشید. علاوه بر این سرورهای مجازی نسبت به پلتفرمهایی مانند جیمیل و یاهو، فضای ذخیرهسازی بیشتری را در اختیار شما قرار میدهند. ایجاد یک سرور ایمیلی اختصاصی باعث میشود تا در صورت بروز مشکل در وبسایت شما، همچنان راههای ارتباطی خود با مشتریان را حفظ کنید. VPS همانطور که پیشتر اشاره شده از امنیت بسیار بالایی برخوردار میباشد و بنابراین هیچکس جز شما نمیتواند ایمیلهای شما را بخواند.
سوالات متداول
VPS یا سرور مجازی چیست؟
سرور مجازی، سرور فیزیکی است که با استفاده از فناوری مجازیسازی به پارتیشنهای مختلفی تقسیم میشود و هر کاربر در سرور مجازی تنها میتواند به منابع اختصاصی پارتیشن خود دسترسی داشته باشد.
مزایای سرور مجازی کدامند؟
سرورهای مجازی دارای مزایای متنوعی هستند که از میان آنها میتوان به مقیاسپذیری و امنیت بالا، قیمت مناسب، عملکرد عالی و قابلیت سفارشیسازی بالا اشاره کرد.
نرخ آپتایم چیست؟
به مدت زمان در دسترس بودن (به روز، ساعت و دقیقه) یک سرور، شبکه یا وبسایت، آپتایم (Uptime) میگویند که معمولاً به صورت درصد (مانند ۹۹.۹٪) محاسبه میشود.
در تهیه این مقاله از مقالات وبسایتهای معتبری مانند fasthosts ،scalahosting ،fosburit و hostadvice استفاده شده است.