استفاده از یک سیستم مدیریت محتوا می تواند مدیریت یک سایت را به طرز چشمگیری ساده کند و این امتیاز را به مدیران بدهد که به جای صرف وقت زیاد برای کارهای کوچکی مانند طراحی سایت تمرکز خود را روی مسائل کلی تر و اصلی بگذارند. در صورتی که یک مدیر بخواهد نصف روز خود را برای یک مورد ساده بگذارد، دیگر نمیتواند به مسائل مهمتری مانند بالا بردن فروش و موارد این چنینی بپردازد. وردپرس یکی از سیستم هایی است که میتواند این قابلیت ها را به طور کامل برای شما فراهم کند و کار مدیریت سایت را ساده کند. بروز نگه داشتن چنین سیستمی یکی از موارد قابل توجه خواهد بود. در این مطلب در مورد آپدیت دستی وردپرس به صورت کامل صحبت خواهیم کرد.
بروز نگه داشتن وردپرس ویژگی ها و قابلیت های زیادی را از بالابردن سرعت تا رفع باگ های امنیتی به همراه دارد و آپدیت دستی وردپرس یکی از روش هایی است که با استفاده از آن می توان این کار را انجام داد و در این مقاله به صورت کامل به بررسی آن می پردازیم. اما قبل از توضیح در مورد چگونگی انجام آپدیت دستی وردپرس بهتر است که انواع آپدیت وردپرس را معرفی کرده و نگاهی به روش های اینکار بندازیم.
فهرست عناوین
انواع آپدیت وردپرس
سیستم مدیریت محتوای وردپرس یکی از سیستم های با مدیریت منظم است و عموما به صورت سالیانه و یا دوسالانه آپدیت های اصلی خود را منتشر می کند و با انجام این آپدیت ها ورژن وردپرس شما به یک رده بالاتر ارتقا پیدا می کند. البته آپدیت های ماهانه و کوچکتری نیز وجود دارد که نیاز های کوچکتر و مشکلات مختلف را برای شما برطرف می کنند. البته ممکن است این آپدیت ها بدون مشکل ارائه شده و صرفا برای بهبود قابلیتی خاص باشند. شما هر کدام از این آپدیت ها را می توانید به دو روش اصلی زیر انجام دهد:
آپدیت اتوماتیک
برای آپدیت اتوماتیک کافی است وارد پنل مدیریت سایت خود شده و در بالاترین قسمت از صفحه اصلی خود، در صورتی که پیامی مبنی بر وجود آپدیت جدید دیدید روی آن کلیک کنید، آپدیت جدید روی هاست شما دانلود شده و برای شما نصب می شود.
البته در اصل باید از طریق منوی اصلی وردپرس گزینه بروزرسانی را انتخاب کنید. با این کار شما به صفحه بروز رسانی های سایت وردپرسی خود منتقل شده و در آنجا امکان مشاهده ریز جزئیات آپدیتی که میتوانید داشته باشید را مشاهده خواهید کرد.
همینطور در این قسمت این قابلیت به شما داده خواهد شد که در صورتی که از وردپرس فارسی برای کار خود استفاده می کنید آن را به انگلیسی تغییر داده و با بروزرسانی این مورد را نیز تغییر دهید.
در ادامه نیز شما این قابلیت را خواهید داشت که آپدیت های مربوط به افزونه ها را نیز مشاهده کرده و بر اساس نیاز خود افزونه های مورد نیاز را نیز آپدیت نمایید.
آپدیت دستی وردپرس
نوع دیگری از آپدیت وردپرس که می تواند در مواردی بسیار کاربردی باشد و از آن استفاده نمایید، آپدیت دستی وردپرس است. آپدیت دستی وردپرس به این صورت انجام میگیرد که شما فایل های مربوطه را مستقیما و از طریق هاست خود به سایت تزریق می کنید و آپدیت انجام می گیرد. البته اینکه چه فایل هایی را باید تغییر دهید و کدام یک از آنها را باید نگه دارید مساله ای است که در ادامه آن را بررسی خواهیم کرد.
قبل از آموزش آپدیت دستی وردپرس بهتر است به این موضوع بپردازیم که چرا و در چه صورتی به این روش نیاز پیدا خواهیم کرد و چرا نمی تونی فقط از روش اتوماتیک و به سادگی هرچه تمام تر این کار را انجام دهیم.
درچه صورتی به آپدیت دستی وردپرس نیاز خواهیم داشت
همانطور که گفته شد آپدیت دستی وردپرس یکی از روش های کاربردی برای آپدیت سیستم مدیریت محتوای سایت شما می باشد. اما سوال اصلی که ایجاد می شود این است که در چه صورتی به این روش نیاز پیدا می کنیم و چرا آپدیت اتوماتیک به تنهایی نمی تواند کار آپدیت را به درستی انجام دهد. علل زیر را می توان به عنوان ضرورت انجام آپدیت دستی وردپرس معرفی نمود:
مواجه شدن با ارور های مختلف
ارور هایی که سایت شما به شما میدهد یکی از اصلی ترین و مهمترین مسائلی است که ما را مجبور به آپدیت دستی وردپرس می کند. در صورتی که در وسط آپدیت اتوماتیک شما با ارور مواجه شوید. لازم است که آپدیت وردپرس را به صورت دستی انجام داده و حتی ممکن است کار به پیاده سازی بکاپ های قبلی نیز بکشد.
قطعی پنل
ممکن است سایت شما درگیر شرایطی شود که دسترسی شما به پنل سایت قطع شده و نتوانید به پنل وردپرسی خود دسترسی داشته باشید. در این حالت بدون نیاز به پنل سایت می توانید به سراغ هاست خود رفته و برای رفع ایرادات وردپرس خود را آپدیت کنید.
ویروسی شدن سایت
شیطنت های مختلف از طرف رقبا و یا بی احتیاطی های شما ممکن است باعث شود که سایت شما درگیر ویروس های مختلفی مانند تبلیغ نگارها شود. با استفاده از آپدیت دستی وردپرس می توانید فایل های آلوده را بدون اینکه فعال باشند از بین برده و آنها را با فایل های جدید جایگزین کنید.
محدودیت دسترسی از هاستینگ
در بعضی از هاست ها که عموما به صورت اشتراکی و یا ابری سرویس دهی می شوند، شما با محدودیت هایی در تغییرات اساسی و آپدیت ها مواجه هستید که باعث می شود به صورت اتوماتیک نتوانید این کار را انجام دهید. در اینگونه هاست ها شما صرفا باید آپدیت دستی وردپرس را پیاده سازی کرده و باید کار خود را با آن راه بیاندازید.
مراحل آپدیت دستی وردپرس
در این بخش قرار است تا با هم به صورت گام به گام آپدیت دستی وردپرس را دنبال کنیم. به طور کلی کاری که قرار است انجام دهیم این است که آخرین ورژن وردپرس را دانلود کنیم و آن را در روی هاست و جای مناسب خود بارگذاری کنیم. با این کار وردپرس به صورت دستی ارتقا خواهد یافت و آپدیت انجام می شود. در ادامه با دنبال کردن مراحل میتوانید این کار را براحتی انجام دهید.
گام صفر: تهیه بکاپ
اولین کاری در به ابتدا باید انجام دهید این است که از اطلاعات سایت خود بکاپ تهیه کرده و آنها را روی یک هاست و یا سرور مطمئن ذخیره سازی کنید. در صورتی که هاست وردپرس شما منابع کافی برای این کار ندارد به هیچ عنوان این کار را پشت گوش نندازید و حتما از موارد دیگری مانند استفاده از خدمات بکاپ گیری استفاده کنید. باور کنید آپدیت دستی وردپرس بدون گرفتن بکاپ وحشتناک تر از آن است که بخواهید وارد آن شوید.
گام اول: دانلود وردپرس
برای دانلود وردپرس روش های زیادی وجود دارد و اگر واژه دانلود وردپرس را سرچ کنید گزینه های زیادی را مشاهده خواهید نمود که پیشنهاد می کنیم از هیچکدام از آنها استفاده نکنید. بهترین راه برای دانلود آخرین و جدیدترین ورژن از وردپرس این است که به سراغ سایت رسمی آن یعنی WordPress.org بروید.
با کلیک بر روی دکمه آبی رنگ با نوشته Get WordPress به صفحه دانلود منتقل خواهید شد. اگر این صفحه را کمی اسکرول کرده و به پایین بیایید در مرکز صفحه لینک دانلود آخرین ورژن وردپرس به صورت استاندارد به شما نمایش داده خواهد شد.
با کلیک روی لینک دانلود شما می توانید فایل های وردپرس را که حجم خیلی بالایی هم ندارند دانلود کنید.
گام دوم: ویرایش فایل دانلود شده
اکنون ما یک فایل وردپرس خام داریم که یک وردپرس از نقطه صفر را آغاز می کند. هیچ افزونه ای روی آن نصب نشده است، هیچ قالبی ندارد و در صورتی که این وردپرس را نصب کنید یک سایت وردپرسی تر و تازه خواهید داشت. اما میخواهیم سایت موجود را آپدیت کنیم نه اینکه آن را به طور کامل نابود کنیم. پس باید مواردی که میخواهیم باقی بمانند را از روی این فایل حذف کنیم و صرفا چیزهایی را نگهداری کنیم که باید تغییر پیدا کنند.
شما یک فایل زیپ شده از وردپرس را در اختیار دارید که می توانید آن را به وسیله نرم افزار هایی مانند Winrar و یا حتی اکسپلورر ویندوز باز کنید. وقتی این فایل باز شود شما تعدادی فایل مانند تصویر زیر خواهید داشت:
شما برای آپدیت نیاز دارید تا دو پوشه themes و همینطور plugins را حفظ کرده و بقیه فایل هایی که در این فایل زیپ شده وجود دارد را با فایل های روی سرور جایگزین کنید. برای اینکار بهترین گزینه این است که در وردپرس جدیدی که دانلود کرده اید پوشه های Themes و Plugins را به صورت کامل حذف نمایید و سایر فایل ها را آپلود کنید. این پوشه ها در پوشه wp-content قرار دارند.
اکنون می توانیم بگوییم که فایل مورد نیاز برای آپدیت که ما برای آپدیت دستی وردپرس به آن احتیاج داریم ،آماده شده است. اکنون به سراغ گام بعدی خواهیم رفت.
گام سوم: آپلود و اکسترکت کردن فایل زیپ
فایل زیپی که آماده کرده ایم یک فایل آماده برای آپدیت دستی وردپرس میباشد که تمامی المان های سایت به جز قالب و افزونه ها را برای شما بروز کرده و با فایل های جدید جایگزین می نماید. اکنون نوبت به این موضوع رسیده است که این فایل را در سرور خود آپلود نموده و آن را در پوشه Public_html که در روت(root) سایت شما قرار دارد اکسترکت کنید.
برای اینکار لازم است به سراغ هاست خود رفته و از طریق فایل منیجر اقدام به آپلود فایل زیپ ویرایش شده بکنید.
بعد از این کار با اکسترکت کردن فایل مورد نظر کار آپدیت دستی وردپرس شما به صورت کامل انجام خواهد شد و شما می توانید به کلیه ویژگی های این نسخه جدید از وردپرس دسترسی داشته باشید.
چرا به آپدیت وردپرس نیاز داریم
اکنون که به طور کامل به این موضوع که انواع مختلف آپدیت وردپرس چیست و آپدیت دستی وردپرس چگونه انجام میگیرد پرداختیم، نوبت به بررسی این موضوع رسیده است که اصلا چرا باید وردپرس را آپدیت کنیم!؟ شاید شما نرم افزار های مختلفی را دیده باشید که مدت هاست بدون تغییری دارند مانند ساعت برای شما کار می کنند و به هیچ تغییری نیاز نداشته اند. حتی در بعضی مواقع ورژن های قدیمی تر بهتر کار کرده و شما با آنها راحت تر هستید. آیا بهتر نیست با وردپرس هم همین کار را بکنیم!؟ برای یافتن دلیل این کار باید در ابتدا کمی در مورد ماهیت وردپرس از نظر کارایی با هم صحبت کنیم.
شاید مطرح کردن چنین موضوع ماهیت وردپرس در مقاله ای که در آن به آموزش آپدیت دستی وردپرس پرداختیم کمی ساده انگاری باشد و به نظر برسد که هر کسی جواب این سوال را می داند. اما یادآوری اینکه از نظر تخصصی با چه چیزی سروکار داریم برای اینکه درک کنیم چرا وردپرس را آپدیت میکنیم امری لازم خواهد بود و مفاهیم پایه ای که می تواند برای ما مفید باشد را به ما یادآوری خواهد کرد.
اولین نکته این است که وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا یا همان CMS است. این سیستم مدیریت محتوا به شما کمک می کند تمامی مطالب و صفحات سایت خود را اعم از مقاله وبلاگ، صفحه معرفی محصول، سبد خرید و حتی پروفایل کاربران را طراح یک بسازید و همینطور تمامی آنها را ویرایش کنید. همینطور افزونه ها کاربردی و پرتعدادی که با قیمت های مناسب و بعضی رایگان در اختیار شما هستند و می توانید به وسیله آنها خیلی از کارها را روی سایت خود به انجام برسانید مورد دیگری است که یاد آور وردپرس و ماهیت آن می باشد.
وقتی صحبت از یک سیستم مدیریت محتوا به همراه ویژگی های حرفه ای برای کنترل سایت و افزونه های کاربرد می شود، این معنی برای ما تداعی خواهد شد که در پس زمینه این سیستم، یک شرکت بزرگ با تمام توان در حال پشتیبانی و گسترش محصول خود خواهد بود. پس میتوانیم بگوییم که آپدیت هایی که برای این محصول ارائه می شود، یکی از اجزای مهمی است که باید مورد توجه یک وب مستر قرار بگیرد.
به جرات میتوان گفت همین آپدیت ها و اهمیت ارائه کنندگان این سرویس به کیفیت کار خود بوده است که توانسته است وردپرس را تا این اندازه بالا بیاورد و به جایی که امروز قرار دارد برساند. البته ممکن است شما با آپدیت کردن در بعضی از موارد برای خود دردسر هایی را درست کنید که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
چه زمانی نباید وردپرس را آپدیت کنیم
در بعضی از موارد وجود دارد که شما چه به صورت آپدیت دستی وردپرس و چه به صورت اتوماتیک نباید سایت خود را آپدیت کنید و این آپدیت می تواند برای شما دردسر هایی داشته باشد. اما این مواقع کی هستند و شما باید آن را از کجا بفهمید!؟
وقتی آپدیتی ارائه می شود و وردپرس به نسخه های بالاتری ارتقا می یابد و یا حتی بعضی از باگ های آن برطرف می شود، کدنویسی این فایل ها تغییر پیدا کرده و بعضی تعداد از توابع جابجا می شوند. این مورد روی وردپرس استاندارد کاملا سازگار خواهد بود اما در صورتی که سایت شما از توابع پیشرفته و شخصی سازی شده ای که توسط برنامه نویس شما و یا خود شما به کار گرفته شده اند استفاده می کند، آپدیت وردپرس به صورت فوری و بدون بررسی تغییرات کار عاقلانه ای نخواهد بود.
در صورتی که این کار را انجام می دهید، حتما باید از سایت خود بکاپ تهیه کرده و اطلاعات خود را داشته باشید تا اگر نیاز شد بتوانید آنها را بارگذاری کنید. بهتر است در مواقعی که در قالب شما و یا در افزونه هایی که استفاده می کنید کد های PHP به صورت شخصی سازی شده و خارج شده از حالت استاندارد وجود دارد، حتما قبل از آپدیت با برنامه نویس خود مشورت کنید و امکان تداخل آپدیت را بررسی نمایید. برای این بررسی میتوانید توابع تغییر یافته در ورژن جدید را بررسی کرده و ببینید که با متغیر هایی که شما در کدهای خود تغییر داده اید، تداخل نداشته باشد. در صورت عدم تداخل بهتر است در اولین فرصت نسبت به بروز رسانی ورژن وردپرس خود، چه به صورت آپدیت دستی وردپرس و چه به صورت اتوماتیک، اقدام نمایید.
نتیجه گیری
آپدیت دستی وردپرس یک از بهترین و همینطور کاربردی ترین مواردی است که شما با استفاده از آن می توانید وضعیت سایت خود را بهبود داده و ویژگی های جدیدی را به CMS خود اضافه کرده، و یا باگ های قدیمی و قبلی را در آن رفع نمایید. مراحل آپدیت دستی وردپرس در این آموزش به طور کلی بیان شد. توجه ویژه داشته باشید که قبل از آپدیت حتما از اطلاعات سایت خود بکاپ تهیه کنید و آنها را ذخیره سازی نمایید.