وقتی که شما یک سایت اینترنتی داشته باشید و بخواهید آن را مدیریت کنید و به بازدهی خوبی برسانید، موارد و موضوعات زیادی وجود دارند که باید به آنها توجهی ویژه داشته باشید. در صورتی که بخواهیم این موضوعات را عنوان کنیم قطعا به یک سیاهه بلند می رسیم که از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن پیدا شده و باید گفت که موارد ریز و درشت بسیاری از سئو و سیاست های مارکتینگ گرفته تا استفاده از کدهای پیچیده و قابلیت های برنامه نویسی خاص می تواند در این مورد نقش داشته باشد. یکی از مواردی که مدیران سایت ها و وبمستر ها باید همیشه گوش به زنگ آن باشند و در غیر اینصورت آسیب های جدی ای را به بازدهی سایت می رساند این است که زمان ارتقای هاست برای آنها کی می باشد و در چه زمانی باید این کار انجام شود.
ارتقای هاست یکی از مواردی است که شما با آن روبرو خواهید شد و باید گفت که وقتی که شما کار خود را جدی گرفته باشید و سایت شما در مسیر پیشرفت قرار داشته باشد و در صورتی که همه چیز درست و بر اساس نقشه هایتان پیش برود حتما با این مورد مواجه خواهید شد و حتما لازم است که به فکر ارتقای هاست خود باشید. در این مقاله قصد داریم تا نشانه های این موضوع که وقت ارتقای هاست رسیده است را با هم بررسی کرده و علاوه بر آن این موضوع که چگونه باید کار ارتقای هاست را انجام دهیم را با هم بررسی کنیم، اما قبل از آن لازم است کمی بیشتر در مورد کارکرد هاست صحبت کنیم و ببینیم که هاست برای ما چه کاری را انجام می دهد و وقتی که حرف ارتقای هاست پیش کشیده می شود راجع به چه مساله ای صحبت می کنیم.
فهرست عناوین
هاست برای ما چه کاری انجام می دهد
وقتی که ما یک سایت اینترنتی داشته باشیم، قطعا با هاست آشنا هستیم و حداقل نام آن را شنیده ایم و خوب آن را به یاد داریم، زیرا هاست همان چیزی است که ما باید به صورت ماهیانه و سالیانه برای آن پول پرداخت کنیم و عموما ما وقتی برای چیزی پول می دهیم نام آن را خوب به خاطر می سپاریم. اما باید در نظر داشت که برای نگهداری و راه اندازی یک سایت اینترنتی این موجود مزاحم یعنی هاست یک نقش فوق العاده پر رنگ را ایفا می کند که اگر بخواهیم به خوبی آن را درک کنیم باید به یک مرحله عقب تر یعنی زمان طراحی سایت برویم.
وقتی که شما می خواهید یک سایت اینترنتی را راه اندازی کنید و سفارش آن را به طراح داده و یا خودتان دست به کار می شوید، کاری که قرار است انجام شود این است که یک برنامه کامپیوتری ساخته شود. یعنی سایتی که در آخر به شما تحویل می شود می تواند روی یک سیدی ریخته شده و در واقع از تعدادی فایل های عجیب و غریب و تصاویر و کد های مختلف تشکیل شده است که توسط مرورگر های وب ارائه می شود و می توان به آنها دسترسی داشت.
ویژگی مهمی که هر برنامه کامپیوتری دارد و در بین تمام برنامه های ریز و درشت هم مشترک است این که برنامه کامپیوتری برای اینکه اجرا شود، نیاز به یک کامپیوتر دارد. این کامپیوتر می تواند یک سیستم معمولی و خانگی، یک موبایل کوچک و یا یک سوپر کامپیوتر حرفه ای باشد و بنا به اینکه برنامه چه باشد و نیاز باشد در چه اندازه ای اجرا شود و چه کسی از آن استفاده کند، بستر اجرای برنامه می تواند کاملا متفاوت باشد.
در مورد سایت های اینترنتی ما با شرایطی خاص روبرو هستیم. در این شرایط ما برنامه ای نسبتا سبک را داریم که خصوصا در ابتدای کار خود نیاز به سیستم های خیلی بالا و منابع زیادی ندارد ولی باید گفت که ماهیت سایت که دسترسی دائمی و همیشگی از همه جای دنیا است باعث شده است تا سیستمی که برای آن نیاز داریم، سیستمی باشد که همواره به اینترنت پرسرعت متصل بوده و بتواند درخواست های کاربران را دریافت کرده و فایل های مورد نظر را از متن و تصویر گرفته تا هر سرویسی که سایت ارائه می کند برای آنها ارسال کند. پس کامپیوتر مورد نظر ما باید یک دسترسی دائمی و همیشگی به اینترنت داشته باشد و همیشه هم روشن باشد.
فراهم کردن این شرایط روی یک سیستم خانگی می تواند کمی مشکل باشد، اما از آنجایی که بشریت به اینترنت نیازی مبرم دارد و اینترنت هم به این سیستم ها نیاز دارد مراکزی ایجاد شده اند که کارشان ارائه همین خدمات بوده و یک ارتباط تضمینی را با اینترنت فراهم می کنند که به صورت دائمی می باشد. به این مراکز دیتاسنتر گفته می شود و در صورتی که به اطلاعات تکمیلی در خصوص آنها نیاز دارید می توانید به مقاله دیتاسنتر چیست مراجعه کنید.
دیتاسنتر ها مراکزی بزرگ هستند که سرور های اینترنتی را ایجاد کرده و از آنها به صورت ۲۴ ساعته و هفت روز هفته نگهداری می کنند. سرور ها در واقع کامپیوتر های بزرگ و قدرتمندی هستند که از تجمیع تعدادی از سیستم های با منابع پایین تر تشکیل شده اند و این امکان را دارند تا سرویس هایی را ایجاد کنند که یک نیروی پردازشی عظیم را تولید می کنند. در واقع دیتاسنتر ها به راحتی می توانند مسئله اینترنت و روشن بودن به صورت دائمی را برای سایت ما حل کنند، اما همانطور که گفتیم ما به منابع کمی نیاز داریم و تهیه منابع سنگینی که سرور های دیتاسنتر ها فراهم می کنند، برای ما هزینه ای گزاف خواهد بود.
در اینجاست که شرکت های هاستینگ مانند مارال هاست وارد میدان شده و سرویس های عظیم و با منابع بالایی که دیتاسنتر ها با هزینه های سنگین ارائه می کنند را دریافت کرده و به صورت یک واسطه که مسئولیت مدیریت این سرویس ها را بر عهده دارند، آنها را با همان منابعی که شما نیاز دارید در اختیار شما قرار خواهند داد. به این صورت که شما می توانید دقیقا به همان اندازه ای که منابع نیاز دارید از یک سیستم همیشه متصل به اینترنت و همیشه روشن برای راه اندازی سایت خود استفاده کنید. هاستینگ ها سرویس های مختلفی را ارائه می کنند که می توان گفت “ هاست “ یکی از پایه ای ترین این سرویس ها است و مناسب ترین گزینه برای شروع راه اندازی یک سایت اینترنتی می باشد و بعدا که سایت شما به بار نشست می توانید کم کم به موضوع ارتقای هاست خود فکر کنید.
پس باید گفت که هاست در واقع سیستمی است که سایت ما را برایمان روشن نگه می دارد و باعث می شود که وقتی کاربری به سراغ آن آمد بتواند به راحتی از آن استفاده کند و به خدماتی که ما ارائه می کنیم دسترسی داشته باشد و سایت ما هم یک نماینده و شعبه همیشه فعال از طرف ما باشد که کسب و کار ما را گسترش می دهد. پس کاری که هاست برای ما انجام می دهد یکی از مهمترین موارد برای سایت تلقی خواهد شد. اما چه موضوعی باعث می شود که ما بحثی به نام ارتقای هاست را پیش بکشیم و اصلا چرا باید این موضوع را دنبال کنیم. در ادامه این موضوع را به صورت کامل روشن خواهیم کرد.
چرا باید به ارتقای هاست فکر کنیم
حقیقت این است که هاست ها به صورت کلی پایه ای ترین و ضعیف ترین سرویس هایی هستند که ما می توانیم برای سایت خود از آنها استفاده کنیم و به نوعی یک سرویس اقتصادی به شمار می روند. این در حالی است که موارد مختلف دیگری مانند سرور مجازی یا همان VPS و یا هاست های ابری وجود دارند که قدرت بالاتری نسبت به هاست داشته و در لول های بالاتر قرار می گیرند.
همانطور که در ابتدای مقاله هم صحبت کردیم، بحث ارتقای هاست زمانی پیش خواهد آمد که شما مسیر پیشرفت سایت خود را درست انتخاب کرده باشید و در روند خوبی قرار گرفته باشید. ماهیت یک سایت اینترنتی به این صورت است که وقتی یک سایت شروع به کار می کند هم موتور های جست و جو و هم کاربران اطلاعی از حضور و فعالیت آن نداشته و کم کم شما باید سایت خود را رشد داده و آن را بزرگ کنید، موتور های جست و جو به صورت دوره ای سایت شما را بازدید کرده و آن را ایندکس می کنند، نتیجه این ایندکس ها این خواهد بود که شما در نتایج جست و جو ظاهر شده و در صورتی که مطالبتان مورد پسند کاربران باشد اعتبار بیشتری به دست آورده و از صفحات دور به صفحه اول نزدیک تر شده و سایت شما بیشتر جلو چشم می آید.
هم زمان با این موضوع کاربران شما را شناخته و با تبلیغاتی که انجام می دهید هم می توانید از روش های دیگری کاربران را به سایت خود کشیده و خلاصه سایت شما مرکز رفت و آمد کاربران شده و این موضوع یکی از اصلی ترین اهدافی است که یک مدیر سایت می تواند داشته باشد و با این بالا رفتن بازدهی و تعداد کاربران و بازدید کنندگان سایت احتمال فروش نیز افزایش خواهد داشت. در چنین حالتی است که شما ممکن است نشانه هایی را برای ارتقای هاست خود مشاهده کنید.
یک خانواده سه نفره را در نظر بگیرید که در یک آپارتمان کوچک زندگی می کنند. شاید این آپارتمان برای یک زوج جوان و فرزند کوچکشان یک جای دنج و راحت باشد و بی دردسر به زندگی شیرین خود ادامه دهند. اما وقتی که تعداد فرزندانشان زیاد شد و با سه فرزند بازیگوش و ده دوازده ساله که مدام سر و کله هم می زنند، دیگر این آپارتمان کوچک نه تنها مناسب نیست بلکه به زندگی سایرین هم می تواند آسیب برساند و در مورد سایت هم کاملا این داستان برقرار است. در واقع وقتی که سایت شما شلوغ شده و اندازه و تعداد مطالب و صفحه های سایت شما هم بیشتر می شود، دیگر میزان منابع پایین و متوسطی که هاست در اختیار سایت شما قرار می دهد برای پاسخگویی به کاربران شما کافی نخواهد بود و حتی ممکن است که روی سایر سایت هایی که روی سرور وجود دارند هم اختلال ایجاد کند.
در صورتی که این اتفاق برای سایت شما بیفتد اوضاع به شدت به هم خواهد ریخت و اینجاست که سایت شما شلوغ شده و ممکن است دچار افت کیفیت شود و یا بدتر از آن سایت شما از کار بیفتد که در اصطلاح تخصصی به آن داون شدن(Down) گفته می شود.
پس در اینجا برای اینکه سایت شما همچنان خوب و سرحال بماند لازم است که شما هاست خود را ارتقا داده و از تعرفه های بالاتر و یا حتی سرویس های دیگری برای میزبانی سایت خود استفاده کنید. اما در صورتی که این سوال برای شما پیش آمده است که نشانه های اینکه سایت شما نیاز به ارتقای هاست دارد چیست و از کجا بدانیم که باید این کار را انجام دهیم، در بخش بعدی به صورت کامل دلایل و نشانه های ارتقای هاست را تشریح خواهیم کرد.
از کجا بدانیم که زمان ارتقای هاست فرا رسیده
یکی از مهمترین سوالاتی که وب مستر ها ممکن است با آن مواجه شوند و باید گفت که یک سوال گیج کننده تلقی می شود، این است که از کجا باید مطمئن شد که زمان ارتقای هاست فرا رسیده است و هاست قدیمی و وفادار ما دیگر توان خدمت رساندن به کاربران ما را ندارد و ما باید به فکر یک خانه و منزل بزرگتر برای سایت بزرگ و پر رفت و آمد خود باشیم. این موضوع می تواند با پدیدار شدن نشانه هایی همراه باشد که بعضا به صورت گیج و Fuzzy در سایت ظاهر شده و در ساعت هایی خود به خود محو می شوند.
لاگ سرور شما شروع به خطا دادن می کند و یا منابع سایت به صورتی که انگار سایت شما ویروسی شده است در بعضی ساعات به اوج خود می رسد. به طور کلی این موضوع که سایت شما دچار یک ویروس یا باج افزار شده و یا حتی اینکه دچار حمله دیداس شده باشد، می تواند شبیه به حالتی باشد که شما نیاز به ارتقای هاست دارید. اما نکات دقیق تری هم وجود دارد که با بررسی رفتار سایت می توانید این موضوع را به صورت دقیقی بررسی کنید.
در صورتی که بخواهیم نکات مربوط به دلایل لزوم ارتقای هاست را معرفی کنیم می توانیم این فهرست را برای این منظور ارائه کنیم:
پهنای باند زودتر از حد معمول تمام می شود
یکی از معیار هایی که برای هاست وجود دارد میزان پهنای باند می باشد. پهنای باند به تمامی ترافیکی گفته می شود که سایت شما هم برای ارسال داده به کاربران و هم درخواست کاربران که به سایت ارسال می شود استفاده می کند. در مورد این پهنای باند باید گفت که خیلی از هاست ها به صورت نامحدود آن را ارائه می کنند و در صورتی که از مارال هاست سرویس خود را تهیه کنید هرگز با این مشکل مواجه نخواهید شد. اما مشکل به اتمام رسیدن پهنای باند بیش از حد معمول می تواند نشان دهد که کاربران شما از قبل بیشتر شده و به نوعی سایت شما بیشتر در حال کار کردن می باشد.
از آنجا که عموما پهنای باند ارائه شده روی سرویس های مختلف، متناسب با قدرتی می باشد که هاست دارد، وقتی پهنای باند زود تمام می شود می تواند نشانه این باشد که احتمالا رم و سی پی یو نیز کمتر از آن چیزی است که باید باشد. پس در صورتی که پهنای باند سایت شما زودتر از حد معمول به اتمام میرسد بهتر است که فکری اساسی برای این موضوع بکنید و ارتقای هاست را در صدر راهکار هایی که برای این موضوع دارید قرار دهید.
افت سرعت در ساعات شلوغی
وقتی که رفته رفته سایت شما بزرگ شده و کم کم می توانید پیک های شلوغی را احساس کنید، تقریبا وقت آن رسیده است که به فکر ارتقای هاست خود باشید. عموما وقتی که وب مستر ها برای اولین بار با این پیک ها مواجه می شوند، احتمالاتی مانند ایجاد یک حمله دیداس را خواهند داد اما باید گفت که این موضوع یک امر طبیعی است.
وقتی که شما یک وبسایت فارسی زبان داشته باشید که هاست شما در نزدیک شدن به آستانه پاسخگویی خود می باشد و کاربران شما زیادی شده باشد، می توانید بسته به اینکه کاربران شما عموما در چه ساعتی از سایت شما استفاده می کنند، پیک های شلوغی که در آن مصرف منابع سایت شما بالا رفته و سایت دچار مشکلاتی می شود را به راحتی احساس کنید. این موضوع که پیک شلوغی سایت شما کی می باشد بستگی به این دارد که موضوع سایت شما چیست. به عنوان مثال در سایت های حوزه سرگرمی عموما عصر ها تا اواخر شب ساعت شلوغی سایت خواهد بود. این در حالی است که برای سایت های تخصصی در حوزه های خاص می تواند این پیک شلوغی صبح ها باشد.
پس باید در نظر داشته باشید که اگر در زمانی خاص که سفارشات و یا بازدید های شما در این ساعات زیاد شده و همزمان با این موضوع نیاز سایت شما به منابع بیشتر می شود، هاست شما تحمل اینکه این کار را برای شما انجام دهد نخواهد داشت و با آنچه که دیدیم مواجه خواهید شد.
افت سرعت کلی در سایت
یکی دیگر از مواردی که می توان جزو مهمترین و اصلی ترین موارد برای نشانه های ارتقای هاست به آن اشاره داشت این است که سایت دچار افت سرعت کلی می شود. در خیلی از موارد این افت سرعت می تواند باعث شود که کارایی سایت مورد آسیب قرار گرفته و ممکن است که شما کاربران تان را از دست بدهید.
سرعت را می توان یکی از مهمترین و اصلی ترین موارد در یک سایت اینترنتی در نظر گرفت. کاربر بی حوصله امروز دیگر برای لود شدن سایت ضعیف شما منتظر نخواهد ماند و به سرعت آن را ترک می کند. بر اساس آمار های ارائه شده از طرف گوگل، در صورتی که لود شدن یک سایت بالای ۵ ثانیه طول بکشد نیمی از کاربران خود را از دست خواهد داد. در صورتی که این اتفاق برای سایت شما بیفتد با یک فاجعه طرف هستید و از نظر سئو نیز امتیاز سایت شما با بالا رفتن نرخ خروج کاربران از سایت، افت شدیدی پیدا می کند و در نتایج جست و جو نیز به عقب رانده خواهید شد.
ارتقای هاست یکی از مواردی است که می تواند مشکل افت سرعت را حل کند. البته موارد دیگری مانند بهینه سازی تصاویر سایت که در مقاله بهینه سازی عکس برای سایت به صورت کامل به آن پرداختیم هم می تواند در این زمینه به شما کمک کند، اما به هر حال با وجود هاست موجود سایت شما مدت زیادی دوام نخواهد آورد و بهتر است قبل از اینکه رشد آن متوقف شود و کاربرانی که با زحمت زیاد به دست آورده اید را از دست بدهید فکری به حال ارتقای هاست انجام دهید.
در کل می توانیم این دلایل را مهمترین و اصلی ترین مواردی معرفی کنیم که برای ارتقای هاست در سایت شما ایجاد شده و وبمستر ها باید آنها را در نظر داشته باشند تا از وقوع اتفاقات بدی مانند افت بازدهی و فروش و یا توقف رشد سئو سایت جلوگیری شود. اما این موضوع که ارتقای هاست چگونه باید انجام شود و برای ارتقای هاست باید چه کاری را انجام دهید، مواردی است که در ادامه آن را با هم بررسی خواهیم کرد.
ارتقای هاست چگونه انجام می گیرد
بسته به اینکه شما نیاز به چه امکاناتی داشته باشید ارتقای هاست می تواند به دو صورت کلی انجام شود. اولین بخش این است که شما منابع هاست خود را افزایش داده و آنها را بالا خواهید برد که بسته به اینکه هاست اولیه شما چه باشد، رشد انجام آن متغیر خواهد بود. در صورتی که شما از هاست های اشتراکی استفاده کنید، لازم است که از سایت خود یک بکاپ کامل یا همان فول بکاپ تهیه کرده و آن را به هاست جدید ببرید. اما در صورتی که از هاست ابری استفاده کنید، با تماس با پشتیبانی و با چند کلیک می توان منابع هاست را بالا برد.
دومین روش برای ارتقای هاست این است که شما از سرویس هاست خارج شده و به سراغ سرور مجازی و یا سرور اختصاصی بروید. این موضوع در زمانی که شما لازم دارید تا از سرویس های بسیار قوی تری استفاده کنید، ایجاد شده و لازم است که سایت خود را از طریق بکاپ گیری به این سرویس ها منتقل کنید. در صورتی که از سرویس های حرفه ای مارال هاست استفاده کنید می توانید این کار را با خیالی آسوده و از طریق پشتیبانی مارال هاست انجام داده و نیازی نیست که نگران این مورد باشید.
نتیجه گیری
در این مقاله به صورت کامل در مورد اینکه ارتقای هاست به چه صورتی انجام می شود و برای اینکه سایت خود را ارتقا دهیم باید چه مواردی را در نظر داشته باشیم صحبت کردیم و دیدیم که ارتقای هاست در چه زمان هایی لازم و ضروری خواهد بود. وقتی که شما سایتی را در مسیر رشد و بزرگ تر شدن قرار می دهید، بدیهی است که بعد از مدتی نیاز به یک هاست حرفه ای و بزرگتر خواهد داشت تا بتواند به تعداد بیشتری از کاربران سرویس دهی کند. در این رابطه باید گفت که ارتقای هاست یکی از اصلی ترین مواردی است که وبمستر ها باید برای سایت های شلوغ و پر بازده آن را مد نظر قرار دهند.