وقتی صحبت از به کار گرفتن سیستم مدیریت محتوای وردپرس به میان میآید، یکی از مشکلاتی که خیلی از مواقع وبمسترها و مدیران این سایتها با آن دستوپنجه نرم میکنند، سرعت لود شدن صفحات است. وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای پویا است و امکانات بسیار زیادی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. گرافیک زیبا و المنتهای سایتهای وردپرسی یکی از زیباترین سیستمهای سایتساز به شمار میآید اما همانطور که انتظار میرود، این موارد و مزایا کمی سرعت را پایین نگه داشته است. در بین ابزارهای مختلفی که برای بالا بردن سرعت سایت وردپرسی استفاده میشود افزونه WP Super Cache یکی از بهترین گزینهها خواهد بود که کارکرد خوبی را از خود نشان داده است.
در این مقاله بهصورت کامل به بررسی افزونه WP Super Cache خواهیم پرداخت. قبل از اینکه آموزش افزونه WP Super Cache را شروع کنیم لازم است کمی در مورد مکانیزم اصلی این افزونه صحبت کنیم و ببینیم که کش کردن چگونه میتواند در بالا بردن سرعت یک سایت اینترنتی موثر باشد.
فهرست عناوین
کش چیست و چگونه سرعت را بالا میبرد؟
کش (Cache) یکی از ریزترین هستههای پردازشی است که با صفر و یکها کار میکنند و سرعت لود یک صفحه سنگین سایت پویا مانند وردپرس را افزایش میدهد. آنچه که در مورد تمامی این کشها مشترک است این است که کش یک بخش از اطلاعات دمدستی که بیشتر مورداستفاده قرار میگیرد را در حافظهای بهغیراز پایگاهداده ذخیره میکند.
اجازه دهید این سوال را با یک مثال نوستالژیک دنبال کنیم. همه ما دوران مدرسه را گذراندهایم و یکی از معضلاتی که با آن مواجه بودیم، نوشتن مشقها و تکالیفی بود که معلمها به ما واگذار میکردند. قطعا شما لوازمی که برای نوشتن مشق لازم داشتیم را به یاد دارید، دفتر و کتاب، چند خودکار و مداد، پاککن و مدادتراش و لاک غلطگیر و موارد اینچنینی که معمولا همه آنها را در یک جامدادی میگذاشتیم.
وقتی که ما شروع به مشق نوشتن میکردیم، برای اینکه سریع آن را تمام کرده و به سراغ بازی خود برویم، کاری که همیشه انجام میدادیم این بود یکی دو خودکاری که به آنها احتیاج داشتیم را از جامدادی بیرون آورده و احتمالا یکی از آنها در حال نوشتن و دیگری در دست دیگر ما بود که سریع بتوانیم خودکارها را جابهجا کرده و مشق را با سرعت بیشتری تمام کنیم.
حالتی را در نظر بگیرید که ما صرفا یکی از این خودکارها را از جامدادی بیرون میآوردیم و دیگری در آنجا باقی میماند، و زمانی که لازم به خودکار و رنگ دیگری داشتیم خودکار اول را در جامدادی گذاشته و خودکار دوم را برداشته و بعد از گذاشتن نقطه قرمز آخر خط و یا یک علامت سوال ساده، خودکار را دوباره از جامدادی خود عوض میکردیم. شاید این کار برای زمانی که ما یک جامدادی نو خریده بودیم کار دلچسبی به نظر میرسید، اما در حالت عادی باعث میشود که تمامی بعدازظهر را پای یک درس مسخره معطل شویم و عذاب بکشیم.
کاری که کش انجام میدهد هم دقیقا همینطور است. در اینجا مشقی که ما مینویسیم کار پایانیای است که سیستم به ما تحویل میدهد. و خودکارهای ما دادههایی هستند که از پایگاهداده ما یعنی همان جامدادی بیرون میآیند. سیستم کاری یک سایت اینترنتی به این صورت است که یک درخواست وارد سایت میشود، وبسرور درخواست را بررسی کرده و اطلاعات مربوطه از پایگاهداده درخواست میشود. پایگاهداده اطلاعات را به وبسرور داده و وبسرور با استفاده از آنها کدهای نمایش صفحه را تولید میکند. این کدها توسط پروتکلهای اینترنتی و بهصورت بستههای کوچک به سمت کاربر ارسال شده و در مرورگر کاربر به نمایش در میآید.
یعنی در واقع وبسرور ما در حالت عادی برای هر صفحه یک بار به سراغ جامدادی میرود. کش کردن به وبسرور کمک میکند تا اطلاعات موردنیاز را دم دست نگه دارد و با حذف مراجعه به پایگاهداده سرعت را بهصورت باورنکردنی بالا خواهد برد. برای این کار باید صفحات سایت یک بار ساخته شوند و در اختیار وبسرور قرار بگیرند. در اینجا است که افزونه WP Super Cache وارد ماجرا میشود و این موارد را کنترل میکند. پس هدف کلی از کش کردن آن است که اطلاعات پرکاربرد دم دست آمده و کارایی کلی سیستم بالاتر خواهد رفت و سیستم روانتر و سریعتر کار میکند.
افزونه WP Super Cache چیست؟
همانطور که از اسم افزونه WP Super Cache مشخص است یک افزونه برای کش کردن اطلاعات و بالا بردن سرعت صفحات است که البته یک قابلیت خوب دیگر هم دارد و آن ارائه یک صفحه بهصورت استاتیک است. سیستم مدیریت محتوای وردپرس که آن را در مقاله وردپرس چیست بهصورت کامل توضیح دادیم، یک سیستم پویا است و صفحات را به صورتی به کاربر ارائه میکند که تعاملی میباشد. در واقع هر صفحه بهصورت یک فایل php اجرا میشود و اگر به آدرس صفحات نگاه کنید متوجه این موضوع خواهید شد. این پویایی صفحات به این صورت میباشد که ارتباط آنها مستقیم با سرور برقرار شده و سرور منتظر تعامل با کاربر است.
این صفحات پویا به شدت کاربردی هستند اما درصورتیکه شما یک صفحه وب که اطلاعاتی ثابت را برای مدتها به کاربر شما نمایش میدهد را بهصورت پویا طراحی کرده و مورداستفاده قرار دهید، تنها بار پردازشی سرور خود را زیاد کردهاید. افزونه WP Super Cache یک قابلیت ویژه را به شما ارائه خواهد کرد و آن این است که شما میتوانید با استفاده از این افزونه صفحات سایت خود را بهصورت استاتیک به کاربران نمایش دهید. در اینجا صرفا یک فایل HTML ساده به همراه لینکهای مختلف، متن و تصاویری که شما روی آن درج کردهاید برای کاربر ارسال میشود و سرور درگیر برقراری این ارتباط نمیماند.
آموزش افزونه WP Super Cache
افزونه WP Super Cache یکی از افزونههای رسمی است که برای نصب آن لازم نیست زحمت زیادی بکشید و با مراجعه به مخزن افزونههای وردپرس میتوانیم آن را بهراحتی نصب کنیم. برای نصب این افزونه کافی است از منوی مدیریت سایت وردپرسی خود، از بخش افزونهها، گزینه افزودن را انتخاب کنید.
با جستجوی نام افزونه WP Super Cache آن را در بین افزونههای دیگر پیدا کنید و روی نصب کلیک کنید. بعد از اتمام نصب با انتخاب گزینه فعالسازی افزونه برای شما فعال خواهد شد.
شروع به کار با افزونه WP Super Cache
شروع به کار با افزونه WP Super Cache میتواند تفاوتهایی با سایر افزونهها داشته باشد، درصورتیکه شما قبلا افزونهای برای فشردهسازی و یا کش کردن در سایت خود استفاده کرده باشید، این احتمال که با این افزونه به تداخل بخورد و افزونه WP Super Cache نتواند برای شما اجرا شود وجود دارد. درصورتیکه این تداخلها وجود داشته باشد افزونه بههیچعنوان اجازه انجام کاری را به شما نمیدهد. پس اگر افزونه شما برای شما اجرا شد لازم نیست کار خاصی انجام دهید.
برای چک کردن این موضوع باید به صفحه تنظیمات افزونه بروید. برای رسیدن به این صفحه باید روی گزینه WP Super Cache که به گزینه تنظیمات در منوی مدیریت وردپرس شما اضافه شده است مراجعه کنید. درصورتیکه شما به تنظیمات این افزونه دسترسی داشتید و مانند تصویر زیر این مواد برای شما نشان داده میشود
اما درصورتیکه به یک ارور برخورد کردید باید به سراغ کنترل پنل هاست خود رفته و از طریق فایل منیجر به پوشه htdocs رفته و در پوشه wp-content دنبال یک فایل php به نام wp-cache-config.php بگردید. این فایل یکی از فایلهایی است که افزونههای مختلف آن را برای تنظیمات کش کردن صفحات سایت شما ایجاد میکنند. درصورتیکه این فایل موجود بود، و یا فایلی مرتبط با cache را با نامهای دیگری مشاهده کردید، فایل را پاک کرده و مجددا به افزونه خود بازگردید تا یک فایل wp-cache-config.php جدید توسط این افزونه ایجاد شود.
اکنون شما میتوانید با افزونه WP Super Cache سایت خود را بهراحتی بهینهسازی و از آن استفاده نمایید.
تنظیمات پیکربندی آسان
بعد از اینکه نصب و فعالسازی افزونه به پایان برسد و ما بخواهیم بهصورت عملی از افزونه WP Super Cache استفاده کنیم، اولین تبی که در اختیار ما خواهد بود یک تب با برچسب آسان است که شما از طریق این تب تنظیمات پیکربندی را بهصورت ساده تعیین کرده و آنها را دستکاری میکنید.
در این تب شما به این امکان دسترسی دارید که خیلی ساده کش سایت خود را خاموش و روشن کنید و با استفاده از این تنظیمات کشهای قبلی را حذف کنید و کش جدید را جایگذاری کنید. در مورد حذف کشهای قبلی در مواقعی شما یک آپدیت روی سایت انجام میدهید و میخواهید که کاربران شما این تغییرات تازه اعمال شده را ببینند. اما وقتی که آنها به سایت شما میآیند، صفحات بهصورت کش شده به آنها نمایش داده میشود. با استفاده از حذف کردن کشهای قبلی و ایجاد کش جدید کاری میکنید که این تغییرات بلافاصله به کاربران نمایش داده شود.
تب تنظیمات پیشرفته
در بخش دوم از تنظیمات افزونه WP Super Cache شما به تب تنظیمات پیشرفته دسترسی خواهید داشت که با استفاده از آن میتوانید سایر تنظیمات مربوط به کش را از طریق آن انجام دهید.
در این بخش شما به کلیترین تنظیمات مربوط به کش شدن صفحات دسترسی دارید و تقریبا هر چیزی از اینجا قابلکنترل است. در دو قسمت اول شما کش را خاموش و روشن کرده و یا اینکه روش تحویل آن به کاربران خود را تعیین میکنید. اما مهمترین موارد برای تنظیمات کش، بخش «متفرقه» است.
در بخشهای ابتدایی این تب شما میتوانید موضوعات مختلفی از جمله اینکه کش برای چه کسانی فعال و برای چه کسانی غیرفعال باشد، را تعیین کنید. این موضوع یک امکان حیاتی میباشد و معمولا توصیه میشود که کش را برای کاربرانی که به سایت شما لاگین کردهاند غیرفعال کرده تا آنها بتوانند تغییرات را بهصورت لحظهای و بدون کموکاست مشاهده کنند و با شما بهصورت پویا ارتباط داشته باشند.
ثابت ماندن اطلاعاتی مانند موارد پنل کاربری که بعضا شامل اطلاعات مهم دررابطهبا خریدهای کاربر و اعتبار پنل آن میباشد از خطاهای بسیار حساس است که بهتر است از آنها دوری کنیم. با یک کلیک ساده در این بخش و انتخاب گزینه Disable caching for logged in visitors میتوان از بروز این خطا جلوگیری کرد.
همینطور در موارد بعدی از این تب قابلیتهایی مانند کش کردن صفحاتی که از متد GET استفاده و در واقع اطلاعاتی را از کاربران دریافت میکنند و یک صفحه تعاملی بهحساب میآیند وجود دارد. شما گزینهای را انتخاب کنید که صفحات کش شده بهصورت فشردهسازی شده که عموما از نوع فشردهسازی Gzip (برای اطلاعات بیشتر در مورد این نوع از فشردهسازی به مقاله Gzip چیست مراجعه کنید) میباشد برای کاربران ارسال میشود.
بخش دیگری که تنظیماتی مهم را ارائه میکند قسمت «پیشرفته» است. در این قسمت شما میتوانید کش را بهصورت داینامیک انجام داده و یا تنظیمات مربوط به کش برای موبایل را فعال نمایید که صفحات شما یک بار هم برای نمایش در موبایل بهصورت ریسپانسیو و هم بهصورت ایستا ترجمه شوند.
همینطور در این بخش شما میتوانید کش را به صورتی تنظیم کنید که اگر بهروزرسانیای در محتوای برگه و یا دیدگاههایی که برای آن ارسال شده است، ایجاد شد، کش قبلی نامعتبر شده و برگه یک بار دیگر کش شود. این کار به این صورت انجام میگیرد که سرور شما کش و صفحه را انطباق داده و در صورت عدم تطابق و وجود اختلاف کش را تغییر میدهد.
در مورد صفحاتی که تغییرات زیادی دارند استفاده از این روش باعث مصرف شدید منابع سرور میشود و سایت شما با افت کلی همراه میباشد. توصیه میشود که برای صفحات پر تغییر بهصورت کلی از کش استفاده نشود.
در ادامه گزینههای این تب نیز گزینههای مختلفی وجود دارد که شما مکان فایلهای کش خود را تعیین میکنید و در واقع به شما کمک میکند که بتوانید فایلهای کش را بهصورت دستی هم مدیریت کنید و اگر لازم بود آنها را حذف کنید تا دردسری برای آپدیت صفحات شما به وجود نیاید.
تب CDN
بخش CDN یا همان شبکه تحویل محتوا یکی از قابلیتهای خوبی است که در تمامی افزونههای کش بهصورت یک همراه ارائه میشود اما تقریبا بیفایده است و باتوجهبه این موضوع که عموم کاربران سایتهای فارسیزبان از داخل ایران هستند، پس درصورتیکه از سرور داخلی برای میزبانی خود استفاده میکنید، این CDNها برای شما فایده چندانی ندارند. در مورد CDNها و اینکه شبکههای تحویل محتوا برای شما چه کارهایی را انجام میدهند بهصورت کامل در مقاله CDN چیست صحبت کردیم.
این قابلیت یک کپی از دادههای سایت شما را در ابرهای مختلف کپی کرده و وقتی کاربری بخواهد به آنها دسترسی پیدا کند، این دادهها را از نزدیکترین ابر به خود دریافت میکند که همین امر باعث میشود که سرعت نمایش اطلاعات به بالاترین اندازه خود برسد.
در این تب شما قادر خواهید بود تا تنظیمات مربوط به CDN مورداستفاده خود را وارد کرده و یا اینکه از CDNهای پیشنهادیای که افزونه WP Super Cache در اختیار شما قرار میدهد استفاده کنید. در هر صوت شما این توانایی را خواهید داشت تا با استفاده از CDN یک قابلیت کاملا ایدهآل را برای سایت خود ایجاد نمایید که تمامی بازدیدکنندگان در سریعترین زمان ممکن از صفحات سایت شما بازدید نمایند.
تب محتویات
در تب محتویات یا همان Content شما یک آمار را از اینکه عملکرد افزونه WP Super Cache برای سایت شما به چه صورت بوده است مشاهده میکنید. در این بخش شما موارد مختلفی مانند تعداد برگههای کش شده و تعداد کشهای که منقضی شدهاند را میبینید.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید شما قادر خواهید بود تا دو بخش مربوط به افزونه کش و افزونه WP Super Cache را مشاهده کنید. اطلاعات بخش اول مربوط بهتمامی افزونههای کش شما میباشد که تاکنون برای شما کار میکردهاند و بخش دوم صرفا مربوط به اطلاعات کاری افزونه WP Super Cache میباشد. شما میتوانید با کلیک بر روی لینک فهرست تمام فایلهای کش شده که در این تب قابلمشاهده است، به فهرستی از تمامی فایلهایی که تا الان توسط این افزونه و یا افزونههای دیگر بهصورت کش شده وجود دارند دسترسی داشته باشید و ببینید که این کشها دارند چه محتوایی را به کاربران شما ارائه میکنند و در صورت نیاز میتوانید آنها را منقضی کرده و صفحات جدید را کش کنید.
تب پیش بارگذاری
افزونههای کشی که با عملیات پیش بارگذاری و یا همان Preloading همراه نباشد کار زیادی را برای ما انجام نخواهد داد. همانطور که دیدیم کشها زمانی ایجاد میشوند که کاربری به سایت ما مراجعه کند و بخواهد به برگهای دسترسی پیدا کند. با استفاده از کش این اتفاق سریعتر میافتد. اما تا زمانی که یک کاربر به سایت ما نیامده باشد و از کش استفاده نکرده باشد، این کشها ایجاد نشده است و اولین کاربر باید آنها را بهصورت مستقیم از خود پایگاهداده دریافت کند. تازه این بخشی از ماجرا است و چون کشهای جدید در حال ساخته شدن است، مدتزمانی که برای نمایش صفحه لازم است بیشتر هم خواهد شد.
عملا شما اولین کاربری که بخواهد به برگهای از سایت شما دسترسی پیدا کند را از دست خواهید داد و درصورتیکه کش در این میان تکمیل نشود ممکن است تا پیدا کردن یک کاربر صبور تعداد بسیار زیادی از کاربران را از دست بدهید. پیش بارگذاری قابلیتی است که این مشکل را برطرف میکند.
مکانیزم پیش بارگذاری در واقع به ما این امکان را خواهد داد که اولین درخواست که منجر به ساخته شدن کشهای جدید میشود را از طریق خود سایت به سرور ارسال کنیم. افزونه WP Super Cache بر اساس نقشه سایت و اطلاعاتی که دارد شروع به ارسال درخواستها به سرور میکند و در اینجا تمامی کشهایی که کاربر ما نیاز خواهد داشت بهصورت کامل برای ما تکمیل میشود.
همانطور که در تصویر هم مشاهده میکنید شما میتوانید درخواست پیش بارگذاری خود را بهصورت زماندار تعیین کرده و با این کار کشهای سایت شما به مدت مشخص تازه میگردند. این کار قابلیت خوبی برای سایتهایی که یک برنامه مشخص دارند میباشد. بهعنوانمثال وقتی که شما بهصورت روزانه مطالب جدید را در سایت خود منتشر میکنید، زمان رفرش را طوری تنظیم نمایید که دقیقا بعد از انتشار مطالب جدید باشد و با این قابلیت شما میتوانید مطمئن باشید که کاربر بههیچعنوان مطالب جدید را از دست نخواهد داد.
افزونه WP Super Cache علاوه بر اینکه قابلیت زمانبندی را به شما میدهد، شما را قادر میسازد تا با استفاده از ایمیل از اینکه چه زمانی این تازهسازیها و پیش بارگذاریها انجام میشود مطمئن شوید. شما میتوانید به آدرسهایی که مایل هستید ایمیل زده و تعیین کنید که وقتی این اتفاق افتاد چه کسانی با ایمیل از این موضوع مطلع شوند.
در افزونه WP Super Cache یک کلید برای پیش بارگذاری بهصورت لحظهای نیز قرار داده شده است تا درصورتیکه شما مطلبی را بهصورت فوری منتشر کردید و خواستید این تغییرات توسط کاربران شما مشاهده شود، با استفاده از این دکمه کار خود را انجام دهید.
تبهای پلاگینها و حالت اشکالزدایی
دو تب پایانی در افزونه WP Super Cache مربوط به شرایط خاص است و تا اینجا کار بررسی این افزونه بهصورت نسبتا کامل انجام شده است. در تب پلاگینها شما مواردی را که مربوط به سایر افزونههای همکار با افزونه WP Super Cache میباشد را مشاهده میکنید. از انواع این افزونهها میتوانیم به افزونه چندمنظوره Jetpack اشاره کنیم که کارهای مختلفی را از تنظیمات سئو تا ارائه آمار و حتی اقدامات مربوط به بهینهسازی را روی سایت ما انجام میدهد.
در تب اشکالزدایی هم شما این قابلیت را خواهید داشت که با استفاده از موارد مختلف یک وضعیت نظارتی را برای سایت خود ایجاد نمایید که درصورتیکه هر مشکلی برای کشهای سایت شما پیش آمد شما را مطلع کند و یا اقدامات اصلاحی خاص خود را انجام دهد. همینطور شما قادر خواهید بود تا این بررسیها را بهصورت دورهای تغییر دهید. به این صورت که در مدتزمان خاص صفحات خاص مورد بازبینی قرار گرفته و تغییرات لازم روی آنها اعمال شود.
بهطورکلی کار کردن با افزونه WP Super Cache از سایر افزونههای هم ردیف خود سادهتر میباشد و این افزونه قابلیتهای مختلفی را بهصورت بسیار ساده در اختیار شما قرار میدهد. در ادامه یک مقایسه کوتاه را بین این افزونه و افزونههای مشابه آن انجام خواهیم داد.
افزونه WP Super Cache در مقایسه با رقبا
اگر کمی با افزونههای بهینهسازی آشنایی داشته باشید قطعا متوجه این موضوع خواهید بود که افزونه WP Super Cache چه رقبای سرسختی را دارد و افزونههای بزرگی مانند WP Rocket و LS Cache در این رده وجود دارند که میتوان از آنها بهعنوان غولهای این صنعت نام برد. در مورد افزونه LS Cache باید بگوییم که این افزونه کنترلکننده کش وبسرور لایت اسپید است و در واقع یک امکان کنترلی برای یک ویژگی سطح بالا و مربوط به وبسرور شما میباشد و افزونه WP Rocket نیز یک افزونه پرمیوم و چندکاره است که آن را در مقاله WP Rocket چیست کامل مورد بررسی قرار دادیم.
در مورد اینکه افزونه WP Super Cache در این میان چه جایگاهی دارد و چه کارایی خاصی را به ما ارائه میکند باید بگوییم که این افزونه به نسبت قیمت رایگانی که دارد کامل است و اقدامات خوبی را دررابطهبا سایت ما انجام میدهد.
البته کمی در مورد بهینهسازی و کار با تصاویر از افزونه WP Rocket عقبتر میباشد. اما باید این مورد را در نظر داشت که این افزونه یکی از بهترین گزینههایی است که میتوان از آن استفاده کرد. بهطورکلی افزونه WP Super Cache برای ما کمهزینهتر، کار کردن با آن سادهتر و استفاده از منابع هاست در آن کمتر خواهد بود. اما ویژگیهای حرفهای ارائه شده در افزونه WP Rocket را نمیتواند به ما ارائه کند.
نتیجهگیری
در این مقاله در مورد اینکه افزونه WP Super Cache چه افزونهای است و چه کاری برای ما انجام میدهد صحبت کردیم و دیدیم که چگونه میشود این افزونه را در سایت وردپرسی به کار بست. ویژگیهای خوبی که این افزونه برای ما خواهد داشت سادگی در استفاده و راحت بودن تنظیمات آن است که شما با چند کلیک ساده آن را بهصورت عملیاتی در میآورید و در مقایسه با افزونههای بزرگی مانند WP Rocket که فقط کانفیگ آن یک روز وقت نیاز خواهد داشت بهسادگی کار خواهد کرد. در افزونه WP Super Cache از فاکتورهای پرداخت و ویژگیهای پرمیوم خبری نیست و هرآنچه که هست در اختیار شما قرار میگیرد.
البته باید توجه داشته باشید که بیشتر ویژگیهای بهینهسازی آن مربوط به کش بوده و بهتر است برای سایر بهینهسازیها از گزینههای دیگری استفاده شود. بهطورکلی افزونه WP Super Cache یک گزینه کاربردی و حرفهای است که برای خیلی از سایتها تمام نیازها را رفع میکند و آموزشهایی که در مورد کار کردن با این افزونه ارائه دادیم میتواند به شما کمک کند که کش سایت خود را کامل فعالسازی کنید.
ممنون که به ما انرژی میدید.