انتشار محتوای جدید در سایت و اضافه کردن صفحات به آن یکی از مهمترین موارد در یک سایت اینترنتی می باشد و باید گفت که کمتر سایتی را می توان پیدا کرد که به این موارد نیازی نداشته باشد و شما سایت را یک بار راه اندازی کرده و به همان صورت باقی بگذارید. در مورد تمامی سایت ها باید گفت که در پس ظاهر ثابتی که دارند خیلی از موارد وجود دارد که هر روز به سایت اضافه شده و شما باید به آن توجه داشته باشید. هر سیستمی برای این کار ابزار های خاص خود را دارد و در صورتی که از وردپرس برای راه اندازی سایت خود استفاده کرده اید باید گفت که ادیتور ها مسئولیت این کار را بر عهده دارند. این ادیتور ها که ویرایشگر گوتنبرگ هم یکی از آنهاست، ابزار های هستند که می توانید محتوای جدید را در وبلاگ و یا برگه های سایت خود درج کرده، تغییرات لازم را روی آن اعمال کرده و محتوا را منتشر کنید.
در واقع هر چیزی که برای این کار نیاز داشته باشید با استفاده از این ادیتور ها در اختیار شما قرار داده خواهد شد و شما می توانید با استفاده از آنها این کار را به راحتی انجام دهید. البته باید گفت که اوضاع در مورد ویرایشگر گوتنبرگ به این راحتی ها هم نیست و دردسر هایی را دارد. در مورد ویرایشگر گوتنبرگ باید گفت که یک ویرایشگر با زیرساختی حرفه ای است که از ساختار بلوک ها برای صفحات استفاده می کند که یکی از مهمترین و اصلی ترین موارد مورد توجه وردپرس است و تقریبا همین موضوع است که گوتنبرگ را تا این اندازه مهم کرده است. در ادامه قبل از اینکه به این موضوع که ویرایشگر گوتنبرگ چیست بپردازیم و آموزش کار با آن را ارائه کنیم، لازم است کمی در مورد ساختار صفحات در فرانت اند وردپرس صحبت کنیم و ببینیم که داستان به چه صورتی است.
فهرست عناوین
ساختار صفحات و فرانت اند وردپرس
سیستم مدیریت محتوای وردپرس یکی از سیستم های قدرتمندی است که می توان گفت استفاده از آن به شدت در وب و اینترنت گسترده شده است و در صورتی که نگاهی به آمار ها و ارقام بیندازیم همه چیز گویا خواهد بود. نزدیک به ۴۰ درصد از کل سایت هایی که در بستر اینترنت وجود دارند و همینطور ۷۰ درصد از سایت هایی که از CMS ها یا همان سیستم های مدیریت محتوا استفاده کرده اند، با استفاده از وردپرس بنا شده است و اگر بخواهیم بگوییم که بزرگترین و همینطور بهترین سیستم مدیریت محتوای جهان کدام است، بدون شک باید وردپرس را با اختلاف بسیار زیادی از رقبای خود برای این مقام معرفی کنیم و با توجه به تمامی امکاناتی که این سیستم مدیریت محتوا در اختیار کاربران قرار می دهد و همینطور بازار داغی که برای توسعه دارد باید گفت که این سیستم استحقاق این عناوین را هم دارد.
در صورتی که سری به مقاله وردپرس چیست بزنید می توانید بیشتر با این سیستم و تمامی مزیت ها و ویژگی های خاصی که دارد آشنا شوید. در مورد اینکه هدف ما از بیان این موارد چیست باید گفت که وردپرس این جایگاه را بیخودی بدست نیاورده است و در رقابت طاقت فرسا و سنگینی که در این حوزه وجود دارد همواره یکی از پیشگامان بوده است و خیلی از قابلیت های جدید را به سیستم خود اضافه کرده است تا توانسته است به اینجا برسد. در صورتی که شما وردپرسی که اکنون وجود دارد را با وردپرس ۱۰ سال پیش و یا ۲۰ سال پیش مقایسه کنید، به طور کامل می توانید این تفاوت را در ساختار و امکاناتی که ارائه کرده است ببینید.
در خیلی از موارد وردپرس همواره پیشتاز بوده است و در خیلی از موارد هم همیشه به دنبال راهی بوده است که بتواند امکانات و کیفیت برتر را به کاربران ارائه کند. فرانت اند سایت های وردپرسی یکی از مولفه های اصلی و اساسی است که به صورت کامل به عهده قالب های وردپرس گذاشته شده است و خود هسته از آن کاملا مجزا می باشد، اما با توجه به اهمیت آن تیم توسعه هسته وردپرس همواره به دنبال بهبود و بهینه سازی روش کاری و جهت دهی به آن بوده اند و پیشرفت هایی را هم داشته اند. البه باید دقت داشته باشید که منظور ما در اینجا از فرانت اند وردپرس، البته باید گفت که قالب های خوب و رنگارنگ زیادی وجود دارند که پا را از آنچه که وردپرس ارائه می کند فراتر گذاشته و از فرانت اند هایی که از فریم ورک های سطح بالا مانند ریکت استفاده می کنند در سیستم خود استفاده کرده اند(جهت اطلاعات بیشتر در مورد ریکت به مقاله ریکت چیست مراجعه کنید).
همینطور صفحه ساز هایی مانند المنتور نیز توانسته اند قابلیت های ویژه ای را برای به کارگیری ماژول های CSS، HTML و همینطور JS ارائه کنند که با درگ و دراپ کردن صفحات کاملا ریسپانسیو ساخته شده و بتوان یک فرانت اند حرفه ای را روی سایت های وردپرسی دید. ظاهرا تمامی این پیشرفت ها که توسط توسعه دهندگانی که در بازار داغ افزونه ها و قالب های وردپرسی فعالیت دارند، برای ارائه کنندگان اصلی وردپرس کافی به نظر نمی رسیده است و باید گفت که آنها تمامی تلاش خود را می کنند که بتواند به ساختاری بسیار قدرتمند تر و حرفه ای تر از آنچه که اکنون در حال ارائه است، دست پیدا کند.
البته این تلاش وردپرس به این معنی نیست که ساختار فعلی فرانت اند های ارائه شده مشکلاتی را داشته باشد. اما به طور کلی باید گفت که این پیشرفت برای وردپرس از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است و آن را تا جایی درگیر کرده است که حاضر شده است از ویرایشگری مانند ویرایشگر گوتنبرگ که از ساختار بلوک ها استفاده می کند به عنوان ویرایشگر اصلی خود استفاده کند.
در مورد اینکه وردپرس چه برنامه ای را برای فرانت خود دارد کسی اطلاع دقیقی ندارد و توسعه دهندگان هم هنوز موارد را به صورت دقیق مشخص نکرده اند، اما این موضوع قابل حدس است که وردپرس قصد دارد یک ساختار بلاک گونه را مانند بوت استرپ روی سیستم خود پیاده سازی کند. بوت استرپ که در مقاله بوت استرپ چیست آن را بررسی کردیم یکی از فریم ورک های CSS است که در آن صفحه ای که ما داریم به چند بخش تقسیم شده و هر یک از این بخش ها درصدی مشخص از صفحه را به خود اختصاص می دهند. در این تقسیم بندی طراحی به صورت ریسپانسیو انجام شده و در صورتی که عرض نمایشگر کاربران تغییراتی را داشته باشد، ماژول های هر کدام از بخش ها به نحوی جا به جا خواهند شد که تداخلی در نمایش اعلان های صفحه ایجاد نشود.
همین موضوع باعث شده است تا بوت استرپ به بهترین فریم ورک فرانت اند برای نمایش های ریسپانسیو و همینطور نمایش موبایل می باشد و وردپرس هم با استفاده از ساختار بلاک ها در حال توسعه فرانت اند خود بر این مبنا می باشد. همین موضوع باعث شد تا ادیتور بلاک که اکنون همه آن را با نام ویرایشگر گوتنبرگ می شناسند و در این مقاله می خواهیم در مورد آن صحبت کنیم، به عنوان ادیتور رسمی وردپرس انتخاب شود. در ادامه در مورد اینکه ویرایشگر گوتنبرگ چیست و چه ویژگی هایی دارد صحبت خواهیم کرد.
ویرایشگر گوتنبرگ چیست
تیم توسعه وردپرس یک تیم جا افتاده و حرفه ای هستند که از ابتدای فعالیت این سیستم مدیریت محتوا بالای سر آن بوده و همه جوره آن را هدایت کرده از هیچ کاری برای این موضوع که کاربران به راحتی با این سیستم کار کند فروگذار نبوده اند. اما تغییر ویرایشگر گوتنبرگ به ویرایشگر اصلی را می توان یکی از بدترین کار هایی دانست که این تیم تا کنون انجام داده است. در رابطه با اینکه ویرایشگر گوتنبرگ چیست و چرا از آن به این شکل یاد می شود باید گفت که ویرایشگر گوتنبرگ یک ادیتور متنی ساده برای مدیریت محتوای برگه ها در وردپرس است که می تواند قابلیت های مختلف را روی محتوای مقاله های وبلاگ و همینطور برگه های سایت اعمال کند.
در صورتی که سری به سایت رسمی وردپرس و بخش افزونه ها بزنید و نام ویرایشگر گوتنبرگ را جست و جو کنید، با صفحه ای مواجه خواهید شد که در آن بیش از ۲۰۰۰ نفر از وب مستر های حرفه ای به این افزونه امتیاز ۱ ستاره را داده اند. در مورد یک ستاره باید گفت که این به معنای ارزیابی خیلی بد است و ویرایشگر گوتنبرگ با دو ستاره در زمره افزونه های زیر متوسط و یا صراحتا یک افزونه کاملا بد طبقه بندی می شود. و باید گفت که دلیلی که وردپرس آن را به عنوان افزونه پیشفرض انتخاب کرده است امکانات کار با بلاک ها در صفحات و همینطور امکان طراحی درگ و دراپی است که به کاربران می دهد.
هر چند که وردپرس کاربران خود را در اینجا تنها نگذاشته است و افزونه ادیتور کلاسیک که همان ادیتور قبلی وردپرس بود را برای کاربران ارائه داده است و بیش از ۵ میلیون کاربر آن را به این ویرایشگر گوتنبرگ ترجیح داده اند، اما باید گفت در صورتی که به سراغ ویرایشگر گوتنبرگ بروید هم می توانید امکانات وب را برای خود داشته باشید. در واقع گوتنبرگ به نوعی شباهت های زیادی را به صفحه ساز هایی مانند المنتور دارد، با این تفاوت که شما به صورت زنده نمی توانید آنچه که ساخته اید را ببینید و همینطور ویژگی های مختلف در منو های پیچیده مخفی شده اند و باید به دنبال پیدا کردن آنها بروید. از طرفی امکانات کنترلی برای ماژول ها هم کمتر از صفحه ساز ها می باشد.
در واقع اتفاقی که در ویرایشگر گوتنبرگ می افتد این است که بعد از تعیین عنوان صفحه شما باید تمامی بخش های مقاله خود را بقیه صورت تک به تک از فهرست ابزار ها یا همان بلاک هایی که ویرایشگر گوتنبرگ در اختیار شما قرار می دهد برداشته و آنها را به داخل صفحه بیندازید، بعد از این کار می توانید هر کدام از این موارد را به صورت تک به تک ویرایش کرده و فیلد های خود را مشخص کنید. البته باید گفت که این کار هر چند زمان گیر است و می تواند کار را نسبت به افزونه ادیتور کلاسیک تا چند برابر افزایش دهد، اما باید گفت که انعطاف پذیری بیشتری را به شما خواهد داد و ابزار هایی که در اینجا دارید کمی بیشتر از ادیتور کلاسیک خواهد بود.
اکنون که دقیقا با ویرایشگر گوتنبرگ و اینکه چرا توانسته است به اینجا برسد آشنا شده ایم، وقت آن رسیده است که به بررسی آموزش این افزونه بپردازیم. آموزش هایی که برای این افزونه ارائه می شود، معمولا به دو صورت انجام می گیرد:
- آموزش تغییر این افزونه به افزونه کلاسیک و راحت شدن از دردسر های آن
- آموز کار کردن با افزونه ویرایشگر گوتنبرگ
در این مقاله ما هر دو آموزش را با هم دنبال خواهیم کرد. اما ابتدا به سراغ روش تغییر ویرایشگر گوتنبرگ به یک افزونه بهتر می رویم که دیگر نیازی نباشد شما دردسر های کار با آن را تحمل کنید.
آموزش تغییر ویرایشگر گوتنبرگ به کلاسیک
برای تغییر ویرایشگر گوتنبرگ به ادیتور کلاسیک وردپرس کار چندان زیادی در انتظار شما نیست و تنها کاری که باید بکنید، نصب افزونه ادیتور کلاسیک است. دقت داشته باشید که این افزونه یکی از افزونه های رسمی وردپرس است که می توانید آن را از مخزن دانلود کنید، اما در صورتی که سری به ارائه کنندگان افزونه بزنید می توانید ورژن های پیشرفته تری از این افزونه را هم پیدا کنید. در مورد ادیتور کلاسیک باید گفت که این افزونه هم چندان کامل نیست و کم و کسری هایی را دارد. به عنوان مثال شما به خوبی ویرایشگر گوتنبرگ نمی توانید در این افزونه با داده های جدولی کار کنید، از همین رو افزونه های کمکی هم برای آن ارائه شده است.
در صورتی که شما قصد استفاده از این افزونه ها را داشته باشید، از آنجا ک این افزونه ها رایگان نیستند باید کار نصب را با آپلود فایل انجام دهید، اما در صورتی که خود افزونه کلاسیک را برای کارتان در نظر دارید، لازم است که به سراغ مسیر افزونه ها > افزودن رفته و در صفحه اصلی نصب افزونه ها ادیتور کلاسیک که به عنوان اولین گزینه به شما ارائه می شود را نصب کرده و فعالسازی کنید:
در صورتی که این افزونه را پیدا نکردید به راحت با جست و جوی نام آن می توانید آن را پیدا کرده و از این افزونه و امکانات فوق العاده ای که روی سایت شما می دهد استفاده کنید.
در این رابطه باید گفت که این افزونه عموما در اولین جایگاه در پیشنهاداتی قرار دارد که وردپرس به کاربران خود ارائه می کند و شما می توانید به سادگی به آن دسترسی داشته باشید. تنها با نصب و فعالسازی این افزونه ادیتور کلاسیک وردپرس روی سایت شما اجرا خواهد شد و می توانید از آن استفاده کنید.
در صورتی که سری به مقاله های ویرایشگر کلاسیک وردپرس و همینطور مقاله درج نوشته در وردپرس بزنید می توانید به آموزش های کامل تری در خصوص کار کردن با این افزونه دسترسی داشته باشید. اما در صورتی که شما قصد استفاده از ویرایشگر گوتنبرگ را دارید، در ادامه در مورد اینکه چطور می توان این کار را انجام داد به صورت کامل صحبت خواهیم کرد و این مورد را با هم بررسی می کنیم.
آموزش کار با ویرایشگر گوتنبرگ
برای اینکه کار با ویرایشگر گوتنبرگ را شروع کنید لازم نیست که کارهای خیلی زیادی را انجام دهید و این افزونه که به صورت پیشفرض برای شما فعال است می تواند در زمان ساخت یک برگه جدید و یا نوشته تازه در اختیار شما قرار گیرد. شما می توانید از دو مسیر پیشخوان > نوشته ها > افزودن نوشته و یا مسیر پیشخوان > برگه ها > افزودن جدید به این افزونه و ویژگی هایی که برای شما ارائه می کند دسترسی داشته باشید.
وقتی که وارد محیط کار با ویرایشگر گوتنبرگ شوید تصویر زیر را مشاهده می کنید:
در این صفحه می توانید تمامی امکاناتی که ویرایشگر گوتنبرگ در اختیار شما قرار می دهد را مشاهده کنید. همانطور که در بخش های قبلی هم گفتیم این ویرایشگر اساس کار خود را بر مبنای استفاده از بلاک ها قرار داده است. شما می توانید در بخش مرکزی تصویر ببینید که دقیقا این بلاک ها به چه صورتی هستند. البته تا زمانی که آنها را وارد کنید و تعیین نکنید که هر کدام از آنها چه باشند چیز زیادی از این بلاک ها دستگیر شما نخواهد دش.
در سمت چپ نیز می توانید به گزینه های کاملی که برای انتشار نیاز دارید دسترسی داشته باشید. در مورد بلاک هایی که می توانید از آنها استفاده کنید، باید گفت که با کلیک روی علامت به علاوه ( + ) در بالا و سمت راست صفحه این تب برای شما باز خواهد شد:
وقتی که روی این علامت کلیک کنید، تصویر زیر برای شما نمایش داده خواهد شد که می توانید بلوک های مورد نظر را انتخاب کنید. در اینجا شما دو بخش بلوک ها که المان های تکی را در صفحه به شما ارائه می کنند و بخش الگو ها که چند المان را به صورت یکجا به شما تحویل می دهند را در دسترس خواهید داشت که بنا به نیاز خود می توانید از هر کدام از آنها برای این کار استفاده کنید:
شما می توانید با استفاده از هر کدام از این بلوک ها محتوای مورد نظر خود را در صفحه بسازید. این بلوک ها می توانند از سیر تا پیاز آنچه که نیاز دارید را از فهرست ها گرفته تا شورت کد ها و یا حتی محتوای متنی ساده در اختیار شما قرار داده و می توانید با خیال راحت از آنها استفاده کنید.
بعد از اینکه محتوای شما و کار ویرایش آن تکمیل شود، شما باید به سراغ پنل انتشار بروید. برای این کار می توانید از آیکون چرخ دنده در بالای صفحه و سمت چپ استفاده کنید:
با کلیک روی این گزینه یک بخش جانبی از سمت چپ برای شما باز می شود که می توانستید قبل از باز کردن بلاک ها آنها را هم ببینید. در اینجا دو ویژگی مهم در اختیار شما قرار می گیرد. بخش نوشته و بخش بلاک که هر کدام از آنها موارد مختلفی را دارند، و در صورتی که روی بلوکی کلیک کرده و به بخش بلوک در تنظیمات این بخش بروید می توانید مشخصه های مختلف آن مانند فاصله از سایر بلوک ها، سایه، موقعیت قرارگیری و مواردی از این دست را در مورد این بلوک تغییر دهید.
در بخش نوشته ها نیز شما به صورت کامل می توانید به هر چیزی که برای انتشار نیاز دارید دسترسی داشته باشید موارد مختلفی مانند دسته بنی ها، و برچسب ها که در مورد روش های استفاده از آنها و همینطور تفاوت آنها با هم در مقاله تفاوت دسته و برچسب در وردپرس به صورت کامل صحبت کردیم، پیوند یکتا، تصویر شاخص و همینطور موارد مهم دیگری که می توانند برای انتشار ضروری باشند را در قسمت نوشته مشاهده می کنید و با کلیک روی هر کدام از تب هایی که این فهرست ها در اختیار شما قرار می دهند می توانید گزینه های مربوطه را مشاهده کنید.
بعد از اینکه کار تنظیمات این بخش ها به پایان برسد، دکمه آبی رنگ انتشار می تواند مطلب مورد نظر را برای شما در برگه و یا نوشته وبلاگ منتشر نماید و می توانید آن را در سایت خود ببینید.
نتیجه گیری
در این مقاله در مورد اینکه ویرایشگر گوتنبرگ چیست و چطور می توانیم از آن استفاده کنیم صحبت کردیم. در رابطه با این ویرایشگر و کارایی هایی که برای ما می تواند داشته باشد باید گفت که ویرایشگر گوتنبرگ ادیتور متنی پیشفرض وردپرس است که می تواند محتوای برگه ها و نوشته های سایت را برای شما ویرایش کند و اساس کار |آن ساتفاده زا بلوک های در صحفات است. در واقع این ادیتور ویرایشگر محتوای دم دستی و ساده ای است که قرار است در سریعترین زمان ممکن یک محتوا را در داخل سایت به نمایش درآورد. البته باید این موضوع را هم در نظر داشت که ویرایشگر گوتنبرگ همواره ایراداتی داشته و از محبوبیت چندانی در بین برنامه نویسان برخوردار نیست.
در این باره باید گفت عموم وب مستر ها و مدیران سایت ها ترجیح می دهند که از ادیتور کلاسیک روی سایت خود استفاده کنند که آموزش تغییر این ادیتور به ادیتور کلاسیک را روی سایت بررسی کردیم، همینطور در صورتی که سری به مقاله بهترین ویرایشگر متن در وردپرس بزنید به فهرستی از افزونه هایی که می توانند ویرایشگر گوتنبرگ را به یک ویرایشگر بهتر تبدیل کنند و یا اینکه ادیتور های جدیدی مانند ادیتور کلاسیک را برای شما فراهم نمایند دسترسی داشته باشید.