در این مقاله قصد داریم تا در مورد یکی از ارکان اصلی که برای کسب و کار باید به آن توجه شود یعنی اعتبار دامنه صحبت کنیم. پیشتر در مورد اینکه دامنه چیست، دامنه ir چیست، دامنه فارسی چیست و چگونه کار می کند، دامنه رایگان از کجا بیاوریم، رفع فیلتر دامنه چگونه انجام می شود و حتی اینکه گرفتن نمایندگی دامنه به چه صورت انجام می شود صحبت کرده بودیم. اکنون بحث ما المانی مربوط به این دامنه ها است که اعتبار دامنه نام دارد و شاید یکی از موارد قابل توجه در کسب و کار به نظر نرسد اما:
وقتی شما یک کسب و کار اینترنتی داشته باشید آنچه که برای شما درآمد خواهد آورد و باعث می شود تا شما مشتریان خود را پیدا کنید، دیده شدن است!
برای آنکه دیده شوید باید در رده های بالای موتور های جست و جو ظاهر شوید!
برای آنکه در رده های بالای موتور های جست و جو ظاهر شوید باید اقداماتی را در رابطه سئو و بهینه سازی برای آنها انجام دهید!
برای انجام اقدامات در رابطه با سئو و بهینه سازی نیز ابزار ها و ارکان مختلفی وجود دارد که می توانید از آنها کمک بگیرد و اعتبار دامنه یکی از اینهاست.
حالا که دیدم این قضیه از کجا به کجا کش پیدا کرده است، اجازه دهید کمی بیشتر در مورد اینکه اعتبار دامنه چیست با هم صحبت کنیم.
فهرست عناوین
اعتبار دامنه چیست
یکی از موراد مهم در بین عواملی که برای سئو و گرفتن رتبه در موتور های جست و جو می توان مورد بررسی قرار داد، اعتبار دامنه یا Domain Authority است. این معیار که در ابزار های مختلف آنالیز و تحلیل سایت از نقطه نظر سئو با نماید DA نشان داده می شود را می توان به عنوان یکی از چندین المانی دانست که نقشی غیر قابل انکار در بالا بردن رتبه سایت شما و در نتیجه دیده شدن سایت توسط مشتریانتان دارد. اما این اعتبار دامنه برای اولین بار از کجا پیدایش شد و چگونه مطرح شد.
گوگل را همه می شناسیم و نیازی به توضیح ندارد. اما شاید کمتر کسی بداند که این موتور جست و جوی معروف از کجا آمده است و چگونه ساخته شده است. گوگل در ابتدا یک پروژه دانشگاهی بود که توسط لری پیج و سرگئی برین در دانشگاه استنفورد مطرح شد و کار روی این پروژه به عنوان یک فایل سیستم شبکه ای و توزیع شده که امکاناتی مانند موتور جست و جو را نیز ارائه می داد دنبال شد. در کنار این موتور جست و جو، ویژگی های دیگری نیز برای آن ارائه می شد که یکی از آن ها که المان اصلی مطرح شده برای رتبه بندی نتایج بود PageRank نام داشت. یک الگوریتم چند جانبه که به شما این امکان را می داد تا با استفاده از اطلاعاتی که از سایت های مختلف جمع آوری می کند یک رتبه بندی کامل را برای نتایج ارائه دهد.
هرچند گوگل به محض ارائه برای رتبه بندی سایت ها و مواردی که نشان داده میشوند، شرایط خاصی را در نظر گرفت و کار را به گونه ای دنبال کرد که نقش ریاضیات و حساب کتاب را در نتایج خود به سمت منطق و لاجیک بکشاند، اما PageRank همچنان یکی از مواردی بود که گوگل از آن استفاده می نمود. از آنجایی که الگوریتم PageRank در یک بستر دانشگاهی شکل گرفته بود، بر اساس روابط استناد های علمی و رفرنس دهی مقالات علمی کار می کرد. در این سیستم ارجاع دهی یا Citation هر چه ارجاعات سایرین به مقاله ای بیشتر باشد، آن مقاله از ارزش علمی بالاتری برخوردار است. PageRank نیز بر همین اساس کار می کرد و به دامنه ها و سایت هایی که لینک های بالاتری به آنها داده می شد. ارزش بیشتری نسبت می داد.
PageRank مسیر تکامل را ادامه داد و کار به جایی رسید که صرفا به جای ارجاعات مختلف، نتیجه را بر اساس 200 معیار مختلف محاسبه می نمود. بعد از مدتی گوگل به دلیلی ریاضیاتی و دارای اشتباه بودن PageRank، این الگوریتم که یکی از اصلی ترین ارکان رتبه دهی به سایت ها بود را منقضی نمود. اما روش PageRank برای بررسی اعتبار یک دامنه میتونست هنوز مفید باشد و یک راهنمای خوب تلقی شود. پس خیلی از شرکت هایی که در زمینه سئو فعالیت داشتند، سعی کردند تا یک المان اینچنینی را تدوین کنند.
در بین تلاش های مختلفی که در این راه انجام شد، سه شرکت MOZ، ahref و Semrush موفق شدند تا المان های DA، Domain Rating و Site Authority را به صورت موفق و موثر معرفی کرده و جا بیندازند. در وب فارسی Semrush تقریبا کناره گیری کرده و اطلاعات دقیقی را در اختیار شما نمی گذارد. در ahref نیز شما حتما باید حساب کاربری ویژه را خریداری نموده تا به پنل دسترسی پیدا کنید. اما MOZ این اعتبار دامنه را به صورت رایگان و دقیق در اختیار شما قرار خواهد داد. از طرفی این ابزار را می توان یکی از معتبر ترین ابزار های ارائه کننده تحلیل های مربوط به سئو در جهان نامید.
در صورتی که نگاهی به ابزار های سئو حرفه ای مانند Mangools و یا Ubersuggest بیندازید، مشاهده خواهید کرد که تمام آن ها از المان اعتبار دامنه ای که MOZ ارائه می کند استفاده کرده اند و آن را به عنوان یکی از موارد اصلی در سئو معرفی می کنند. البته اعتبار دامنه ارائه شده توسط MOZ از PageRank محدود تر بوده و تعداد معیارهایی که DA بر اساس آنها محاسبه می شود چیزی در حدود 40 معیار می باشد. اما میتوان گفت که یک سایت دارای اعتبار دامنه بالا در برابر سئو شدن و بالا رفتن رتبه پاسخ بهتری را به مدیران سایت می دهد.
اعتبار دامنه چه کاری انجام می دهد!؟
در بخش قبل دیدیم که اعتبار دامنه یا همان DA یم معیار ارائه شده از طرف یکی از معتبرترین شرکت های ارائه کننده ابزار های سئو در دنیاست که با الهام از PageRank ایجاد شده است. اما سوال اساسی اینجاست که DA قرار است برای ما چه کاری را انجام دهد و چه انتظاری از DA باید داشته باشیم. DA به شما نشان خواهد داد که وضعیت اعتبار دامنه شما از دیدگاه گگل به چه صورت بوده و پرستیژ دامنه شما در چه وضعیتی است! اما این دقیقا به چه معناست!؟
معیار اصلی DA این است که سایت شما را از نظر بک لینک ها و نمای بیرونی ای که برای سایت خود ساخته اید چگونه سایتی است. آیا لینک هایی که دریافت کرده است از موضوعات و زمینه های مشابه بوده است!؟ آیا لینک هایی که به سایت شما ارائه شده است از صفحات سالک و پر بازدید است!؟ آیا سایت هایی که به شما لینک داده اند اعتبار خوبی دارند!؟ در واقع قرار است بگوید سایت شما چقدر سایت معتبری است و چه کسانی به مطالب و صفحات شما استناد کرده اند. ازین رو مرتب سازی نمای بیرونی سایت و همینطور لینک پروفایل شما یکی از کارهایی است که میتواند باعث افزایش این اعتبار شود.
کاری که اعتبار دامنه برای شما انجام می دهد این است که اعلام می کند موضوعی که سایت شما در مورد آن صحبت می کند چقدر به نام شما مرتبط می باشد و چقدر در حوزه مد نظر به صورت مرتب و درست فعالیت داشته اید.
با وجود این تفاسیر، ما تا چه اندازه باید برای اعتبار دامنه ارزش قائل باشیم و به آن اهمیت بدهیم!؟ آیا اینکه همه فکر و ذکر خود را به افزایش آن اختصاص دهیم کار صحیحی است!؟ معیار SA تا چه اندازه مهم است!؟ برای در یافت پاسخ این سوالات باید به بخش بعید برویم.
اعتبار دامنه تا چه اندازه اهمیت دارد!؟
معیار هایی که بر اساس آن ها سایت شما برای موتور های جستجو بهینه سازی می شود بسیار زیاد هستند و هر سئو کاری می تواند بر روی یک عنصر تکیه داشته باشد. هر چند که اختلاف نظر ببین این متخصصین زیاد بوده و از هر نظر که به آن نگاه کنیم هر کدام از آنها می توانند به نحوی درست گفته باشند، اما همه آن ها این تاکید را دارند که DA یکی از معیار های خوب و مهم برای ارزیابی سایت و کمک به سئو است. اما نقش آن در سئو خیلی هم پررنگ نیست. پس این اهمیت به چه علت است!؟
شما با اعتبار دامنه می توانید یک وبسایت را راحت تر سئو کنید و محتوایی که به صورت تازه در سایت درج می کنید بدون زحمت تر به صفحات اول گوگل راه پیدا می کنند. اما خود این المان نمیتواند به صورت کلی تاثیر چشمگیری در سئوی سایت شما داشته باشد. حال آنکه اگر یک جست و جوی ساده را در گوگل انجام دهید و سایت هایی که در رتبه های اول قرار گرفته اند را بررسی کنید قطعا مشاهده خواهید کرد که رتبه های اول خصوصا رتبه های یک تا سه از یک اعتبار دامنه به نسبت پایین برخوردار هستند. و اعتبار های بالا به وب سایت هایی مانند ویکی پدیا و آپارات تعلق دارند که معمولا به صورت اطلاعات عمومی هستند.
در صورتی که می خواهید این المان را مشاهده کنید و این موضوع را تست کنید کافی است که مرورگر گوگل کروم خود را باز کرده و روی آن افزونه MOZ را نصب کنید، برای این کار کافی است تا عبارت MOZ Extinction را در گوگل سرچ کنید تا در لینک اول صفحه نصب این افزونه نمایش داده شود. پس از نصب این افزونه لازم نیست کار دیگری انجام دهید و یا حتی مرورگر خود را ریست کنید. کروم به صورت خودکار این افزونه را فعال خواهد کرد، برای کار با این افزونه کافی است عبارت مورد نظر خود را در گوگل جست و جو کنید.
خواهید دید که یک بخش کوچک زیر هر مورد از جست و جو های فهرست شده در صفحه گوگل به شما نشان داده خواهد شد که که از چپ به شما اعتبار صفحه ای که برای این جست و جو ارائه شده است، اعتبار دامنه یا همان DA و تحلیلی از بک لینک های صفحه ای که لینک آن ذکر شده است نمایش داده خواهد شد. البته یک نوار نیز در بالای صفحه وجود خواهد داشت که MOZ Bar نامیده می شود و برای تمامی سایت ها به شما نمایش داده می شود. در اصل MOZ Bar مربوط به سایتی است که در حال نمایش است. شما این امکان را دارید که با یک کلیک بر روی آیکون این افزونه که در انتهای آدرس بار مرورگر شما نمایش داده می شود آن را به صورت موقت غیر فعال کنید.
اعتبار دامنه یکی از المان های مهم است اما همانطور که ملاحظه می کنید عموما سه لینک اول از اعتبار دامنه پایین تری برخوردارند، زیرا موارد مهمتری از این المان وجود دارد که به سئو کمک می کنید. به عنوان یکی از همین موارد می توان Page Authority را نام برد که در همین افزونه با آن آشنا شدیم و کار آن نشان دادن اعتبار و مرتبط بودن محتوای صفحه با موضوعی که سرچ شده است.
چگونه اعتبار دامنه خود را بالا ببریم!؟
قطعا یکی از سوال هایی که هر سئو کار و یا وب مستری روزی از خود پرسیده است این است که چگونه دومین آتوریتی یا همان اعتبار دامنه سایت را بالا ببریم. و تمامی این وبمستر ها و سئو کار ها پاسخ را در موارد مختلفی دیده اند! آنچه که به طور قطع در مورد موارد مربوط به سئو و همینطور الگوریتم های گوگل مطرح است، عدم قطعیت است. یعنی ما میتوانیم بگوییم قطعا هیچ چیز قطعی ای وجود ندارد. شما رد یک مسیر شناور و معلق خواهید بود و در صورتی که بدانید چگونه باید قایق خود را هدایت کنید بر این موج خروشان سوار خواهید شد. در صورتی که میخواهید اعتبار دامنه خود را افزایش دهید شما با چهار پیشنهاد از طرف بزرگان سئو مواجه خواهید بود:
اولین مورد – ساخت بک لینک
اعتبار دامنه وضعیت سایت از لحاظ لینک هایی است که به شما داده شده است. در اینصورت شما این امکان را خواهید داشت تا با استفاده از آنها سایت خود را به یک مرکز مورد اعتماد که سایت های زیادی به آن ارجاع داده اند معرفی نمایید. اما چگونه باید این کار را انجام داد. در اصطلاح تخصصی سئو شما باید لینک پروفایل خود را تکمیل و مرتب کنید. به این صورت که تمامی بک لینک هایی که دریافت کرده اید باید از سایت های معتبر و دارای اعتبار دامنه بالا باشد و همینطور باید انکور یا لنگری که به شما لینک داده شده است نیز با کلمات مرتبط باشد.
البته معمولا اینکه بک لینک هایی که دارید را کنترل کنید، کار دشواری است اما شما می توانید بک لینک های جدید خود را به اینصورت درست کنید. دقت داشته باشید که زیاده روسی در ساخت بک لینک میتواند بیشتر برای شما دردسر درست کند.
دومین مورد – شبکه های اجتماعی
کار با امتیازی که شبکه های اجتماعی به شما میدهند یکی از مواردی است که یم تواند برای شما بسیار خوب باشد، اما به نحوی مانند یک شمشیر دو لبه است. دستکاری مواردی که کار با این امتیاز را برای شما به خطر می اندازد میتواند منجر به پنالتی های طولانی مدتی برای سایت شما آن هم روی کلمات کلیدی مهمی مانند برند شما شود.
در نظر داشته باشید ترند شدن در شبکه های اجتماعی میتواند از همه لحاظ برای دامنه و سایت شما خوب باشد. اما باید به ارگانیک بودن آن و عدم استفاده از کمپین های مختلف توجه ویژه ای داشته باشید.
سومین مورد – سئوی آن پیج
سئوی آن پیج، مجموعه اقداماتی است که شما برای بالا بردن اعتبار خود سایت انجام می دهید و ربطی به سایت های دیگر و لینک و شبکه های اجتماعی ندارد. داشتن یک منوی مرتب با دسته بندی های صحیح و همینطور یک وبلاگ حرفه ای که محتوای ارگانیک و سئو شده منحصر به فرد منتشر میکند، میتواند بهترین روش برای افزایش رتبه سایت شما باشد. میتوانیم سایت هایی را برای شما مثال بزنیم که فقط با سئوی آن پیج و بدون یک ریال هزینه ده هزار بازدید کننده جذب کرده اند.
داشتن یک سئوی آن پیج که مرتبط با نیچ کاری شما باشد و موضوع شما را تقویت کند می تواند رد کنار کلیه امتیازاتی که به شما میدهد اعتبار دامنه سایت شما را نیز بالا بیاورد.
آخرین مورد – بررسی ساختار سایت از نظر سئو
تا به حال نام سئوی تکنیکال یا ساختاری را شنیده اید!؟ در صورتی که شما تمامی اقدامات سئو را مو به مو انجام دهید اما سایت شما از نظر ساختاری موردی داشته باشد که باعث شود تا سایت شما به درستی ایندکس نشود و جلوی خزنده ها و روبات های گوگل را بگیرد، تمامی زحمات شما هیچ شده است.
یکی از مواردی که باید به آن توجه کنید این است که سایت شما از منظر سئو درست کار کند یا به اصطلاح SEO Friendly باشد. برای اینکار شما باید نقشه سایت یا همان Sitemap خود را به روز نگه دارید و مطمئن باشید صفحات مختلف سایت شما که میخواهید در نتایج تاثیر داشته باشند به صورت No Index نباشند. بررسی لینک ها، دسته بندی ها و ارتباط آن ها، ساختار بلاک، کد هایی که در منوی سایت استفاده شده است و موارد اینچنینی در سطوح تخصصی برای سئو ساختاری سایت دنبال می شود.
اگر شما تمام این کارها را انجام دهید مطمئنا به یک افزایش خوب برای اعتبار دامنه دست پیدا خواهید کرد. اما در بعضی موارد هم ممکن است یک دامنه را خریداری کنید و متوجه شوید که این دامنه اعتبار دارد! بعضا اعتبار های دامنه بالایی نیز در دامنه های تازه خریداری شده مشاهده می شود! در بخش های بعد که این اعتبار ها از کجا می آیند و آیا میتوان از آن ها بهره برد یا خیر بیشتر صحبت خواهیم کرد.
آیا دامنه ای که تازه خریداری کرده اید اعتبار دارد!؟
یکی از سوالات متداول که خیلی از مدیران وب با آن مواجه هستند این است که چرا دامنه ای که تازه خریداری کرده اند و شاید هنوز سایت خود را نیز بالا نیاورده باشند دارای اعتبار است. مواجه شدن با همچین موضوعی یک مورد کاملا طبیعی است. وقتی شما یک دامنه را خریداری می کنید، در واقع امتیاز آن را کامل نمی خرید و آن را برای مدتی خاص اجاره می کنید. اگر دامنه ای که شما اکنون در حال استفاده از آن هستید را قبلا کسی خریداری کرده باشد و آن را رها کرده باشد، از سایت قبلی شما یک اعتبار دارید که میتواند در حال حاضر نیز برای این دامنه غیر فعال، به صورت فعال باقی مانده باشد. اما آیا این به نفع سایت شما ست یا به ضرر شما!؟
این موضوع در مواردی که شما قصد داشته باشید تا یک وبسایت با همان موضوع راه اندازی کنید، به نفع شما خواهد بود. اعتبار اولیه در صورتی که با موضوع فعلی همجهت باشد می تواند به شما در بالا آمدن در نتایج جست و جوی گوگل کمک خوبی بکند. اما در صورتی که شما موضوعی خارج از این اعتبار را انتخاب کرده باشید، میتواند باعث سخت تر شدن کار شما شود. به این صورت که مطالب و محتوای نوشته شده در سایت شما به صورت آف تاپیک یا خارج از موضوع اصلی در نظر گرفته خواهد شد و حتی بدتر آن ممکن است یک هرزنامه تلقی شود و سایت فعلی شما پنالتی شود.
پس در صورتی که قصد خرید و ثبت دامنه را دارید باید ابتدا وضعیت آن را از طریق Archive چک کنید تا با مشکل مواجه نشودی. یکی از ترفند هایی که خیلی از سئو کارها استفاده می کنند این است که با استفاده از دامنه های اینچنینی یک سایت را با اعتبار بالا ایجاد نموده و از آن برای ساخت بک لینک به سایت خود استفاده می کنند.
از کجا دامنه با آتوریتی بالا پیدا کنیم!؟
همانطور که گفتیم دامنه هایی که اعتبار دامنه را به صورت پیشفرض دارند از طرفداران زیادی در بین سئو کارها برخوردار هستند. این دامنه ها به شما این امکان را خواهند داد تا با استفاده از این اعتبار دامنه یک سایت که رشد سریعی دارد ایجاد کنند. سوال اساسی اینجاست که راهی وجود دارد تا تشخیص دهیم چه دامنه هایی در عین اینکه اعتبار دامنه خوبی دارند، آزاد بوده و قابل خریداری هستند!؟
باید به شما بگوییم بله! روش هایی وجود دارد که شما با استفاده از آن میتوانید فهرستی از دامنه های آزاد را پیدا کنید که تمامی آنها دارای اعتبار دامنه، رتبه الکسا، یک دسترسی و کلیک پذیری خوب، امکان خرید و ثبت دامنه با پسوند های مختلف و حتی بعضی از آنها تعداد زیادی بک لینک هم دارند. البته عموما دامنه هایی که این امتیازات را دارند توسط شرکت ها و افرادی جمع آوری شده و با قیمت های به نسبت بالاتری به فروش گذاشته خواهند شد. اما امکان پیدا کردن یک دامنه خوب با قیمت پایین نیز همچنان وجود دارد.
برای پیدا کردن چنین دامنه های تاپ و اکازیونی شما باید به ساتی مراجعه کنید که بتواند این اطلاعات را در اختیارتان قرار دهد. در این حالت expireddomains.net تمام آن چیززی است که به آن نیاز خواهید داشت. اگر سری به این سایت بزنید و فهرست های مختلف آن را ببینید، لیستی از دامنه های رها شده و منقضی شده پیدا می کنید که این امکان را به شما خواهند داد که به صورت حرفه ای به بررسی مواردی بپردازید که نیاز دارید تا یک شروع موشکی و خوب را داشته باشید. در بین دامنه هایی که در این فهرست قرار دارند حتی می توانید دامنه هایی را رتبه الکسای زیر 1000 را نیز مشاهده کنید!
نتیجه گیری
اعتبار دامنه را میتوان از مواردی معرفی نمود که خیلی از سئو کارها به دنبال استفاده از آن هستند و اگر بخواهیم منصف باشیم می توانیم بگوییم که نمی توان از تاثیرات آن چشم پوشی کرد. هر چند بهترین سایت هایی که در نتایج اول گوگل نمایش داده می شوند از اعتبار دامنه خیلی بالایی برخوردار نیستند. برای افزایش اعتبار دامنه روش های مختلفی وجود دارد که آنها را با هم بررسی کردیم.
در صورتی که دامنه ای را تازه خریداری نموده اید و این دامنه اعتبار دارد، اصلا نگران نباشید، ولی باید به دنبال این باشید که این اعتبار از کجا آمده است و آیا دامنه شما اعتبار خود را در موضوعی که شما قصد استفاده از آن را دارید بدست آورده یا در حوزه دیگری است. در صورتی که مورد دوم اتفاق افتاده باشد راه سختی در پیش خواهید داشت. به طور کلی اعتبار دامنه و کارکردن با آن پیچیدگی ها و ظرفیت های خاص خود را دارد که بیشتر از هر چیزی صبر و پشتکار وب مستر را از شما طلب می کند.