راهاندازی یک وبسایت یکی از اقداماتی است که میتواند کمی دردسر داشته باشد. مخصوصا در ابتدای راه که شما برای راهاندازی سایت خود اقدام به خرید دامنه و بعد از آن هاست میکنید. هاستینگ یکی از زمینههایی است که تبلیغات خیلی رنگارنگی دارد و شما در موقع انتخاب هاست موردنظر خود با گزینههای مختلفی روبهرو هستید. در این مقاله قصد داریم تا در مورد یکی از نامهای آشنا با شما صحبت کنیم که میتوانید آن را در خیلی از موارد ببینید. یکی از مهمترین این المانها وب سرور است. وب سرور لایت اسپید نمونهای از این ماژولها است که در یک هاست وظیفه پاسخگویی به درخواستها را بر عهده دارد و این ماژول است که کدهای سایت شما را تبدیل به یک برنامه پویا و جذاب میکند و هرآنچه که کاربران به آن نیاز داشته باشند را در اختیارشان میگذارد.
لایت اسپید گزینهای است که خیلی از سرویسهای هاستینگهای مختلف آن را نشانهای از کیفیت سرویس خود میدانند. در این مقاله قرار است تا با هم به معرفی کامل وب سرور لایت اسپید بپردازیم.
فهرست عناوین
وب سرور لایت اسپید چیست؟
وب سرور لایت اسپید که بهصورت LSWS شناخته میشود و در واقع مخفف Litespeed Web Server است یک وب سرور اختصاصی (Proprietary) است که منظور از اختصاصی رایگان نبودن آن است. این وب سرور ۵امین وب سرور محبوب جهان است و تا آپریل ۲۰۲۰ حدود ۶.۴% از وبسایتهای جهان از این وب سرور استفاده میکردند.
شرکت LiteSpeed واقع در New Jersey کشور امریکا و یکی از شرکتهای پیشرو در خدمات وب سرورها و امنیت سرورهای میزبانی وب میباشد. این شرکت اوایل سال ۲۰۰۲ توسط یک تیم از مهندسان به رهبری George Wang تاسیس شد. این وب سرور از فرمت پیکربندی شبیه وب سرور آپاچی استفاده میکند و با بیشتر ویژگیهای آپاچی منطبق است.
LSWS در سال ۲۰۰۳ منتشر شد و آگوست ۲۰۰۸ به ۱۶امین وب سرور محبوب جهان تبدیل شد. در سال ۲۰۱۶ نیز جزو ۴امین وب سرور محبوب جهان شد و در سال ۲۰۱۷ نیز تیم پلیتکنیک دانشگاه هنگکنگ اعلام کردند که این وب سرور جزو ۶ وب سرور محبوب است. در آپریل ۲۰۲۰ نیز ۶۹.۳% از وبسایتهایی که از QUIC (Quick UDP Internet Connections) استفاده میکردند روی این وب سرور بودند.
QUIC یک پروتکل همهمنظوره لایه transport شبکه است که توسط Jim Roskind در گوگل طراحی شد.
طبق داکیومنت موجود در سایت وب سرور لایت اسپید، بهصورت کلی لایت اسپید از آپاچی سریعتر است اما این موضوع مقدار زیادی بستگی به تنظیمات لایت اسپید دارد. اگر تمایل به انجام تنظیمات خاصی ندارید در حالت پیشفرض لایت اسپید عملکردی بسیار بهتری از آپاچی دارد. لایت اسپید بهخوبی با Cpanel ادغام میشود، EasyApache را تحت تاثیر قرار نمیدهد و EasyApache بدون هیچ مشکلی میتواند فایل httpd.conf را بخواند. لایت اسپید بهترین انتخاب برای هاستینگ اشتراکی میباشد زیرا هم از سرعت بسیار بالا و هم از امنیت خوبی برخوردار است.
تنظیمات LSWS
اولین گام بعد از نصب جهت تنظیمات لایت اسپید پیکربندی PHP suEXEC است. suEXEC یک متد اجرایی آپاچی برای اجرای برنامههای CGI و SSI است که هر پروسه PHP را با دسترسی owner اکانت خاص اجرا میکند.
اجرای هر پروسه PHP با owner اکانت نسبت به اجرا با یوزر وب سرور باعث امنتر شدن پروسسها میشود زیرا اگر یک یوزر روی سرور در معرض خطر قرار بگیرد چون اسکریپتهای PHP از اکانتهای خودشان اجرا میشوند و فایلهای آنها توسط یوزرهای دیگر مانند یوزر مشکوک و در معرض خطر قابلدسترسی نیست.
با نصب لایت اسپید بهصورت پیشفرض PHP SuEXEC نصب و فعال میشود. بهصورت کلی PHP SuEXEC در حالت user:user اجرا میشود درحالیکه non-PHP SuEXEC بهصورت nobody:nobody اجرا میشود بنابراین یکبار PHP SuEXEC را فعال و کانفیگ نمایید و بعد از آن تغییری ایجاد نکنید زیرا موجب مشکلات permission میشود.
در whm به مسیر زیر بروید:
Plugins → LiteSpeed Web Server Plugin → LiteSpeed Configuration → PHP suEXEC Quick Configuration
مطابق تصاویر زیر عمل نمایید:
اگر چندین وبسایت و چندین اکانت سی پنل دارید برای افزایش امنیت بهتر است که PHP suEXEC فعال شود.
همچنین میتوانید PHP suEXEC Max Conn که ماکسیمم تعداد درخواستهای همزمان PHP که یک یوزر در یک بازه زمانی میتواند اجرا کند را محدود کنید. این مقدار شبیه FCGI MaxProcesses یا PHP-FPM’s Max Worker’s per pool است. پیشنهاد میشود در ابتدا با مقادیر بالا آغاز نکنید.
افزایش سرعت لود وبسایت
بهصورت کلی برای افزایش سرعت لود وبسایت روی وب سرور لایت اسپید موارد زیر را در نظر بگیرید.
- از یکی از پلاگینهای کَش لایت اسپید استفاده کنید.
- از php ورژن x.7 استفاده کنید زیرا سرعتش نسبت به ورژن ۵ دوبرابر است.
- افزونه PHP opcode cache را نصب و فعال نمائید.
- اگر به ماژولهای PHP xdebug و PHP snmp نیاز ندارید آنها را غیرفعال کنید
- در طول تایمهای peak در مسیر زیر آمار واقعی تعداد پردازشهای PHP را مرتباً بررسی نمایید:
LSWS Web Admin → Actions → Real-Time Stats → External Application
مقادیر WaitQ و Idle و InUse را بررسی نمائید. اگر WaitQ مرتباً بیشتر از صفر است به این مفهوم است که درخواستهای زیادی در صف پردازش هستند، تنظیمات PHP max concurrency را افزایش دهید.
عوامل مختلفی تعیینکننده PHP Max Connection هستند و به فعال بودن یا نبودن PHP SuEXEC بستگی دارد. اگر PHP SuEXEC استفاده میشود PHP suEXEC Max Conn مقدار PHP Max Concurrency را کنترل مینماید و مقدار پیشفرض ۵ است و اگر استفاده نشود External Application LSAPI Max Connections این مقدار را کنترل میکند.
ورود به ادمین لایت اسپید
برای ورود به پنل ادمین وب سرور لایت اسپید به دو طریق میتوانید لاگین کنید:
۱- لاگین از طریق افزونه LiteSpeed Web Server در WHM که از طریق مسیر زیر قابلدسترس است:
Plugins → LiteSpeed Web Server Plugin → LiteSpeed Configuration → Web Admin Console
بعد از کلیک روی Web Admin Console پنجرهای باز میشود که از شما یوزرنیم و پسورد میخواهد. این یوزرنیم در انتهای نصب وب سرور لایت اسپید به شما داده میشود. یوزر معمولاً Admin است. درصورتیکه پسورد را فراموش کردهاید در پنجره زیر روی How to reset WebAdmin Console password کلیک نمائید، پنجرهای باز میشود که نحوه تغییر پسورد را به شما آموزش میدهد.
۲- لاگین از طریق لینک ورود به ادمین، در این روش با استفاده از آیپی سرور و پورت دایرکت ادمین میتوانید وارد صفحه لاگین شوید. پورت وب سرور لایت اسپید معمولاً ۷۰۸۰ است:
بعد از ورود به پنل مدیریت وب سرور لایت اسپید در اولین صفحه بخشی بنام General وجود دارد که مربوط به تنظیمات و وضعیت کلی وب سرور و سرور مانند آپدیت، چک کردن وضعیت سرور، بررسی لاگها و ری استارت سرور و… است.
بخش بعدی Configuration است که یک واسط گرافیکی برای انجام تمامی تغییرات و پیکربندی اصلی وب سرور میباشد.
سومین بخش Web Admin Console است که تنظیمات واسط گرافیکی ادمین وب سرور یعنی همین تصویری که در زیر مشاهده میکنید را نشان میدهد و میتوانید آنها را تغییر دهید.
نتیجهگیری
بهطورکلی میتوان وب سرور لایت اسپید را یک گزینه ایدهآل و قدرتمند برای وبسایتهایی که میزان درخواستها در آنها زیاد است معرفی نمود. بهعنوان نمونه لایت اسپید میتواند در هاست وردپرس یک امتیاز ویژه باشد که تضمینکننده بهینه بودن بررسی درخواستها در این هاست میباشد. برای آشنایی با تنظیمات مربوط به Tuning وب سرور لایت اسپید به مقاله تیونینگ لایت اسپید مراجعه کنید. همینطور اگر به یک آموزش کامل در مورد تنظیمات عمومی این وب سرور احتیاج دارید، مقاله تنظیمات عمومی لایت اسپید کمک خوبی برای شما میباشد.