سیستم مدیریت محتوای وردپرس را می توانیم به عنوان یکی از سیستم هایی معرفی کنیم که در زمینه ارائه امکانات به طراحان به صورت بسیار قدرتمندی عمل کرده است و تقریبا می توانیم به صورت قاطع این موضوع را عنوان کنیم که این سیستم مدیریت محتوا پر امکانات ترین و بزرگترین سیستمی است که یک طراح می تواند برای کارهای خود به سراغ آن برود. وردپرس همیشه یکی از قوی ترین سیستم ها بوده و اینکه شما با آن چه کارهایی می توانید انجام دهید یکی از مسائلی بوده که همیشه صحبت های زیادی هول آن انجام گرفته است. در این مقاله قرار است که آموزش کامل نصب قالب وردپرس را با هم دنبال کنیم و ببینیم که چگونه می توانیم این امکاناتی که از آن حرف می زنیم را به کار بگیریم و از آنها استفاده کنیم.
اما اجازه بدهید قبل از اینکه به بررسی این موضوع که روش های نصب قالب وردپرس کدامند و چگونه می توانیم این کار را انجام دهیم به صورت مختصر کمی در مورد اینکه چرا باید به سراغ این قالب ها برویم و این موضوع که بعد از اینکه نصب قالب وردپرس به اتمام رسید باید این قالب برای ما چه کارهایی را انجام دهد کمی صحبت کنیم. برای این موضوع کار را با توضیحات کمی در مورد وردپرس شروع می کنیم.
فهرست عناوین
وردپرس و امکانات آن
وقتی که شما به دنبال نصب قالب وردپرس هستید قطعا تا اینجای کار در مورد اینکه این سیستم مدیریت محتوا چیست و چه کارها و قابلیت هایی از آن ساخته است مطالعه داشته اید و می دانید که این CMS چگونه کار می کند. اگر بخواهیم یک توضیح کوتاه و اجمالی در این رابطه ارائه کنیم می توانیم به این موضوع اشاره داشته باشیم که یک سایت اینترنتی هم مانند تمامی امکانات نرم افزاری دیگر یک برنامه کامپیوتری است که بر اساس چند فایل و یک بخش کد نویسی اجرا می شود. کاری که وردپرس انجام می دهد این است که یک هسته پردازشی را با استفاده از کدهای PHP در اختیار ما قرار می دهد که به صورت یک اسکلت است و این بدنه قوی می تواند یک سایت را برای ما بسازد.
وقتی که ما با این بدنه کار میکنیم با استفاده از امکانات متعددی می توانیم آن را تزئین کرده و قابلیت های خاصی را به این اسکلت بندی مستحکم اضافه کنیم تا یک سایت کاربردی و خوب داشته باشیم. وردپرس با توجه به همه تعاریف و مزایایی که از آن می شود چیزی جز یک هسته سایت بیشتر نیست و این شما هستید که تعیین می کنید سایت وردپرسی تان چطور باشد و چگونه کار کند. اگر نگاهی به وردپرس خالی و بدون قالبی که اکنون آماده کرده اید بیندازید، می توان این موضوع را به صورت کامل درک کنید. یک سایت بدون فونت و بدون هیچ برگه ای که از انیمیشن ها و ماژول های مختلف و رنگارنگ وردپرس که همیشه به صورت خیلی زیبا و لاکچری برق می زنند هیچ اثری نیست.
به طور کلی در مورد این سیستم مدیریت محتوای محبوب که تقریبا ۷۰ درصد از کاربران CMS ها و سیستم های مدیریت محتوا این گزینه را انتخاب کرده اند، می توانیم بگوییم که کلیه امکانات خود را از دو روش مختلف بدست می آورد و دو بازوی قدرتمند دارد و آنها هستند که وردپرس را وردپرس کرده اند. این دو بازوی تنومند چیزی جز قالب های حرفه ای و افزونه های مختلف آن نیستند و می توان در این مورد مطمئن بود که این دو دسته امکان توانسته اند وردپرس را تا امروز به جایی که هست برسانند.
اگر یک جست و جو در بین ارائه کنندگان قالب و همینطور افزونه ها انجام داده باشید متوجه این موضوع خواهید شد که این سیستم مدیریت محتوای رایگان یک بازار بزرگ را ایجاد کرده است که بسیار هم داغ شده است. فروش قالب ها و افزونه ها توانسته است این بازار را ایجاد کند و کلا وجود یک بستر رایگان که توسعه آن لازم به هزینه است یک بازار خیلی خوب را فراهم کرده و همین امر باعث شده است که توسعه دهندگان قدرتمندی به میدان بیایند و همین موضوع نیز تولید قالب ها و افزونه های فوق العاده را در پی داشته است.
اما در صورتی که شما یک قالب را دیده اید که برای سایت شما مناسب و شکیل به نظر می رسیده است به شما توصیه نمی کنیم که آن را روی سایت خود پیاده سازی کنید، در ادامه به این موضوع که چه قالبی را می توان با خیال آسوده روی سایت نصب کرد و در صورتی که این انتخاب به اشتباه صورت گیرد چه دردسر هایی برای ما ایجاد خواهد شد صحبت خواهیم کرد.
آیا قالب نصب کنیم / نکنیم !؟
بهتر است قبل از اینکه به سراغ نصب قالب خود بروید و این کار را روی سایتتان انجام دهید یک توقف کوتاه در این قسمت داشته باشیم و ببینیم که نصب قالب وردپرس با سایت شما دقیقا چه کار می کند و چگونه می تواند به ما کمک کند و یا اینکه کار ما را از کجا خراب کند. بله درست است! نصب قالب وردپرس در خیلی از مواقع می تواند بسیار دردسرساز باشد و کاری که ما قصد انجام آن را داریم را به هم بریزد.
در صورتی که بخواهیم بگوییم این اتفاقات از کجا نشات می گیرد باید به ساختار قالب ها اشاره کنیم. یکی از بهترین گزینه هایی که وردپرس در اختیار کاربران قرار می دهد این است که می توان مجموعه ای از کد ها را که هم شامل کد های سیستمی و قابلیت های اصلی هستند و هم شامل استایل های نمایشی و جلوه های بصری هستند را روی سایت پیاده سازی کند و به نوعی بتواند یک سیستم جدید را روی اسکلت خام وردپرس پیاده سازی کند.
خیلی از قالب های رایگان که با یک سرچ ساده در اینترنت همه آنها به شما معرفی می شوند، از روش هایی استفاده می کنند که صرفا ظاهر و استایل نمایش سایت شما را تغییر می دهد. در عمل شما همان وردپرس خام را دارید که کمی زیباتر شده است. اما قالب های دیگری که عموما به نام قالب های حرفه ای یا همان PRO شناخته می شوند قالب هایی هستند که یک منوی تنظیمات جدا هم در سایت برای شما ایجاد کرده و قابلیت های زیادی را در اختیار شما قرار می دهند و تقریبا می توان گفت که همه چیز را تغییر خواهند داد.
استفاده از ماژول نرم افزاری خارجی که همه چیز را در سایت شما دستکاری می کند کاری است که کمی خطرناک خواهد بود و شما باید به موارد متعددی در این زمینه توجه داشته باشید. در صورتی که می خواهید یک قالب را روی سایت خود نصب کنید، باید قبل از این مورد چند سوال ساده از خود بپرسید و جواب آنها تعیین می کند که ما قالب را نصب کنیم یا نکنیم. این سوال ها به این صورت می باشند:
ارائه کننده قالب چه کسی است و قالب را از کجا آورده ایم؟
اگر چرخی در دنیای وب بزنید و دانلود قالب وردپرس را جست و جو کنید سایت های مختلفی را خواهید دید که قالب های متنوعی را به شما ارائه می کنند. خیلی از این سایت ها این قالب ها را به صورت رایگان در اختیار شما می گذارند و خیلی از آنها غیر رایگان می باشند و باید برای آنها پول پرداخت کنید. بعضی مواقع شما یک قالب گران را به صورت کاملا رایگان پیدا می کنید و خوشحال از اینکه این قالب برای شما چه کارهایی که نخواهد کرد به سراغ نصب قالب وردپرس می آیید. اما باید توجه داشته باشید که اکثر این قالب ها آلوده به ویروس و یا بد افزار های تبلیغاتی هستند.
نصب قالبی که آن را از منابعی غیر از منبع اصلی و یا منابع استاندارد و شناخته شده دانلود کرده اید دقیقا مانند پرورش مار در آستین می باشد و شما نمی دانید که کی و کجا شما را نیش خواهد زد. در بهترین حالت این بد افزار ها برای تبلیغات ایجاد شده اند و ممکن است بنر های سایت های دیگر را در صفحه اصلی سایت شما نمایش دهند. در برخی مواقع مشاهده شده است که این قالب ها حاوی بک دور هایی هستند که هر کسی ممکن است با استفاده از آنها به سیستم شما نفوذ کرده و اطلاعات مهمی را تخریب کرده و ضررهای بزرگی برای شما ایجاد شده است.
پس در نظر داشته باشید قالبی که از هر جایی به غیر از ارائه کنندگان استاندارد تهیه کرده اید را به هیچ عنوان برای سایت هایی که می خواهید آنها را روی هاست خود برده و به عنوان یک سایت در بستر اینترنت استفاده کنید، نصب نکنید. اما در صورتی که می خواهید از این قالب ها صرفا برای ورژن های تستی و روی لوکال هاست استفاده کنید، مشکلی برای شما نخواهد بود.
قالب مورد نظر برای چه منظوری ساخته شده است؟
خیلی از مواقع شما قالبی را می بینید که بسیار زیبا است و امکانات خوبی دارد و می خواهید آن را برای یک کاربرد مانند یک وبلاگ و سایت اطلاع رسانی استفاده کنید، در حالی که این قالب یک قالب فروشگاهی است. توصیه ما به شما این است که این کار را انجام ندهید و در رنج قالب هایی که برای شما مناسب است به دنبال قالب مورد نظر خود بگردید.
در صورتی که از قالب هایی با امکانات بالاتر برای یک کار سطح پایین استفاده کنید باید بگوییم که شما بیخود و بی جهت سایت خود را سنگین کرده اید و این موضوع به هیچ عنوان به نفع کار شما نخواهد بود. پس اگر می خواهید که سایتی سبک داشته باشید که کار شما را به بهترین شکل انجام دهد و سرعت خوبی هم داشته باشد قالب خود را با کارایی ای که برای آن ساخته شده است انتخاب کنید و به سراغ سایر دسته ها نروید.
قابلیت های قالب کافی است یا خیر؟
خیلی از مواقع شما قالب های خوبی را می بینید، که زیبا بوده و کارهای خوبی را انجام می دهند. اما باید دید که این قالب می تواند قابلیت های مورد نیاز شما را پیاده سازی کند یا خیر. این اتفاق به صورت معمول برای قالب های رایگان زیاد می افتد و وقتی که شما از یک قالب رایگان استفاده کنید به زودی متوجه خواهید شد که خیلی از کارهایی که روی سایر قالب ها با چند کلیک ساده قابل انجام است در اینجا یا امکان پذیر نیست و یا یک روز کامل از شما وقت خواهد گرفت.
پس باید توجه داشته باشید که آیا قالب منتخب شما گزینه درست است یا لازم است که به سراغ قالب های سطح بالاتر با هزینه های بیشتر بروید.
در صورتی که این سوالات به شما جواب مثبت را دادند و وقتی این سوالات را در مورد قالبتان از خود پرسیدید توانستید خود را مجاب کنید که گزینه مناسب را پیدا کرده اید، بهتر است که به سراغ آموزش نصب قالب وردپرس بروید و بهترین روش را برای این کار انتخاب کنید. همانطور که از این حرف قابل حدس است، روش های مختلفی برای نصب یک قالب روی وردپرس وجود دارد که در ادامه آنها را با هم بررسی خواهیم کرد.
آموزش نصب قالب وردپرس
در این قسمت از مقاله می توانیم بگوییم که تمامی شرایط و پیش نیاز های لازم برای نصب قالب وردپرس بررسی شده است و اکنون ما در مرحله ای قرار داریم که بتوانیم آموزش نصب قالب وردپرس را ارائه کنیم. به طور کلی باید گفت که برای نصب قالب وردپرس سه روش اصلی وجود دارد که بسته به این که قالب شما از چه نوعی باشد می تواند متفاوت باشد و باید گزینه مورد نظر خود را انتخاب کنید.
یک نکته مهم که قبل از نصب قالب وردپرس باید به آن توجه داشت این است که در ابتدا باید وردپرس را روی سیستم خود نصب کنید و یکی از ملزوماتی که برای راه اندازی یک سایت وردپرسی با قالب جدید مورد نیاز است این است که حتما روی سیستم خود وردپرس داشته باشید. بعد از اینکه نصب وردپرس انجام گرفت و سایت شما با قالب پیشفرض وردپرس به شما نمایش داده شد وقت آن رسیده است که به سراغ یکی از روش های زیر بروید:
نصب قالب استاندارد از مخزن وردپرس
تقریبا می توانیم بگوییم ساده ترین روشی که از آن برای نصب قالب وردپرس استفاده می شود و شما می توانید با این روش قالب های استاندارد را روی وردپرس خود نصب کنید، همین روش می باشد. البته قالب هایی که امکان نصب آنها با این روش وجود دارد برای ما محدود است. برای این کار باید از منوی کنترل وردپرس خود با انتخاب پوسته ها از منوی نمایش وارد صفحه قالب های فعال سایت خود بشوید.
در این بخش شما می توانید قالب هایی که در حال حاضر روی سایت شما است را ببینید. در صورتی که وردپرس خود را تازه نصب کرده باشید دو قالب پیش فرض با نام سالی که قالب را نصب کرده اید و سال قبل از آن مشاهده می کنید. در این صفحه برای اینکه کار نصب قالب وردپرس را به انجام برسانید، باید به سراغ گزینه افزودن در بالای صفحه بروید و آن را انتخاب کنید.
بعد از انجام این کار شما به صفحه ای هدایت خواهید شد که می توانید قالب های استاندارد مخزن وردپرس را مشاهده کنید. در فرصتی که قالبی که برای سایت خود انتخاب کرده اید از قالب های استاندارد باشد و نیازی به ترجمه آن نداشته باشید و یا یک قالب رایگان باشد می توانید آن را از همینجا نصب کنید. این کار دقیقا مانند نصب یک افزونه می باشد و به سادگی انجام پذیر خواهد بود.
با نگه داشتن ماوس روی قالب مورد نظر خود و کلیک روی گزینه نصب قالب شما شروع به نصب می کند و روی وردپرس شما دانلود خواهد شد. بعد از نصب کامل می توانید آن را فعال کرده و خواهید دید که صفحه اول سایت شما به قالب مورد نظر تغییر می کند.
این نصب ساده برای قالب هایی که به صورت استاندارد وجود دارند کار خواهد کرد و در صورتی که شما یک قالب داشته باشید که آن را از یک ارائه کننده دیگر خریداری کرده اید و فایل دیگری به شما تحویل داده است که حاوی دمو های مختلف است کار نخواهد کرد و باید به سراغ روش دیگری برای این کار بروید.
نصب قالب وردپرس با آپلود دستی
در مواقعی که شما فایل قالب را دانلود کرده اید و یا آن را از ارائه کننده خاصی گرفته اید باید از روش دیگری برای نصب قالب وردپرس استفاده کنید. در این روش تمامی مراحل را تا رسیدن به فهرست قالب ها در مرحله قبل انجام می دهیم. یعنی از منوی وردپرس خود، نمایش و سپس پوسته ها را انتخاب کرده و از بالا افزودن را می زنیم. وقتی به این صفحه بریم در بالا سمت راست یک گزینه به نام بارگذاری پوسته برای ما نمایش داده می شود که لازم است رو آن کلیک کنیم.
اتفاقی که در زمان کلیک روی این گزینه می افتد این است که یک تب مخصوص بارگذاری فایل قالب در اختیار ما قرار خواهد گرفت. در اینجا باید قالب مورد نظر را که به صورت یک فایل زیپ است به همان حالت روی سایت آپلود کنیم و منتظر بمانیم که کار آپلود و نصب انجام شود.
بعد از تکمیل عملیات نصب ممکن است که شما برای راه اندازی قالب خود به برنامه ioncube Loader احتیاج داشته باشید، می توانید جزئیات مربوط به این برنامه را از طریق مقاله ioncube loader چیست مشاهده کنید.
بعد از اینکه نصب قالب شما تکمیل شد از طریق منوی وردپرس خود به سراغ بخش پوسته ها رفته و آن را فعال کنید. شما قادر خواهید بود که در بین برگه های خود دمو هایی که قالب به شما ارائه کرده است را ببینی. در خیلی از مواقع قالب های کامل تر به صورت بسته های سنگین تری در اختیار شما قرار می گیرند که باید با استفاده از Installer آنها را روی سایت خود نصب کنید.
نصب قالب وردپرس با استفاده از Installer
یکی از بهترین روش هایی که برای نصب قالب وردپرس مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند قالب های سنگین را روی وردپرس نصب کند، استفاده از فایل های دارای نصاب یا همان Installer است. در این نوع از قالب ها شما یک فایل زیپ دارید که در واقع یک بکاپ گرفته شده از یک سایت وردپرس خام با قالب مورد نظر شما و تمامی افزونه های مورد نیاز است که باید آن را روی دامنه خود نصب کنید. برای اینکار باید به سراغ هاست خود رفته و فایل های زیپ و همینطور فایل Installer.php را روی هاست خود آپلود کنید، بعد از آن باید آدرس سایت را در مرورگر خود وارد کرده و همینطور در انتهای آن عبارت /installer.php را هم وارد کنید تا این فایل برای شما اجرا شده و تمامی کارهای لازم برای نصب قالب وردپرس روی سایت شما را انجام دهد.
بعد از اینکه این فایل نصاب راه اندازی شود شما می توانید موارد مختلفی که باید در این نصب در نظر داشته باشید را مشاهده کنید. در اینجا ادامه کار با استفاده از بکاپی که داپلیکیتور برای شما گرفته است ادامه پیدا می کند. برای ادامه مراحل باید تیک تایید و پذیرش شرایط و قرارداد ها را بزنید و گزینه next را انتخاب کنید.
بعد از انجام این کار و اکسترکت شدن فایل صفحه اطلاعات مربوط به پایگاه داده برای شما نمایش داده خواهد شد، شما باید با استفاده از phpMyAdmin دقیقا مانند زمانی که برای نصب وردپرس پایگاه داده ای را آماده می سازید، برای این قالب نیز یک پایگاه داده ایجاد کرده و اطلاعات مربوط به آن را در Installer وارد کنید.
مراحل نصب و بازگشایی فایل های قالب و همینطور یک وردپرس که از آن استفاده کنید برای شما به اجرا در خواهد آمد و شما باید از آن استفاده کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله با هم به بررسی کلی قالب های وردپرس پرداختیم و همینطور یک آموزش کامل و جامع را برای نصب قالب وردپرس دنبال کردیم. عموما نصب قالب وردپرس از آن دسته کارهایی است که با کمی دقت به صورت ساده انجام شده و امکانات فوق العاده ای را در اختیار شما قرار خواهد داد. اما باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشید که آیا قالبی که می خواهید روی هاست خود نصب کنید، این ویژگی ها را دارد و می توان به آن اتکا کرد یا خیر. انتخاب قالب کاری است که شاید دردسر آن از نصب قالب بیشتر باشد. همینطور باید این موضوع را در نظر داشته باشید که این قالب را از کجا بدست آورده اید و در صورتی که این قالب یک قالب Null شده یا به نوعی همان کرک شده باشد، ممکن است که دردسر های زیادی را برای سایت شما ایجاد کند و می توان گفت که به یک مشکل امنیتی برای شما تبدیل خواهد شد.