برای مدیریت یک سایت قابلیت های زیادی وجود دارد که می توان از آنها استفاده کرد و موارد متعددی وجود دارد که یک وبمستر می تواند با به کار گرفتن آنها علاوه بر کاهش بار کاری خود بتواند اهدافی که دارد را روی سایت پیاده سازی کند. یکی از این موارد که می توان آن را در زمره امکانات خوبی که با اهداف متعدد و مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد و می توان گفت که یکی از کارهای ضروری برای هر وب مستر و مدیر سایتی به شمار می رود، استفاده از زیر دامنه ها و یا همان ساب دامین ها است که می تواند کمک خوبی برای پیاده سازی قابلیت های مختلفی روی یک سایت باشد که نیاز است که از دامنه اصلی مجزا انجام شود. در این مقاله با آموزش کامل ساخت و ایجاد ساب دامین در دایرکت ادمین به ارائه یک دستورالعمل کامل برای ساخت و همینطور به کار گرفتن ساب دامین در دایرکت ادمین می پردازیم.
به طور کلی می توان گفت که ساخت ساب دامین در دایرکت ادمین و یا هر کنترل پنل دیگری روال تقریبا ساده و یکسان دارد و لازم نیست که شما پیچیدگی های زیادی را پشت سر بگذارید. اما فراوانی کنترل پنل ها و همینطور تغییراتی که روز به روز دارند، می تواند ساخت ساب دامین را کمی دشوار کند. قبل از اینکه به بررسی نحوه ساخت ساب دامین در دایرکت ادمین بپردازیم بهتر است کمی در مورد اینکه ساب دامین ها چه هستند و چه کاربرد و استفاده ای دارند کمی صحبت کنیم تا دقیقا بدانیم که مقصود نهایی ما از ساب دامین در دایرکت ادمین چیست و قرار است چه چیزی را بسازیم.
فهرست عناوین
ساب دامین چیست و به چه دردی می خورد
وقتی که شما می خواهید یک سایت اینترنتی را مدیریت کنید، قابلیت های زیادی وجود دارد که برای اهداف متعدد می توانید از آنها استفاده کنید و یکی از قابلیت های خوبی که دامنه شما به شما خواهد داد این است که روی سایت خود از ساب دامین ها یا همان زیر دامنه ها استفاده کنید. اما سوال اساسی اینجاست که این زیر دامنه ها دقیقا چه هستند.
زیر دامنه یا ساب دامین قابلیتی است که از دامنه اصلی شما یک زیر دامنه را جدا کرده و دقیقا مانند یک سایت جدا به شما خواهد خواهد داد. این سایت می تواند برای هر منظور و قابلیتی ایجاد شده باشد و می تواند کارایی های متعددی را برای شما داشته باشد.
دامنه یا همان Domain بخشی از سایت شما است که کاربران می توانند با وارد کردن آن در مرورگر و زدن کلید اینتر به سایت شما وارد شوند و در واقع از طریق دامنه است که شما می توانید خود را به کاربران و همینطور موتور های جست و جو معرفی کنید. زیر دامنه امکانی است که با استفاده از آن شما می توانید برای دامنه خود یک دامنه کوچکتر و زیرمجموعه را تعریف کنید. در واقع زیر دامنه یک زیر مجموعه از دامنه شما است. به طور مثال دامنه Maralhost.com دامنه ای است که شما با استفاده از آن توانسته اید به این مقاله دسترسی پیدا کنید. اما در صورتی که بخواهید به پنل کاربری خود رفته و سرویس هایی که خریداری کرده اید را مشاهده کنید باید به زیر دامنه Client.Maralhost.com بروید.
در واقع بخش Client بخشی جدا از سایت اصلی است که می تواند برای مدیریت سرویس ها مورد استفاده قرار بگیرد و امکاناتی کاملا جدا از سایت اصلی را دارد. شما هم در صورتی که بخواهد بخشی از امکانات را به کاربران خود ارائه کنید که از سایت اصلی شما جدا باشد، می توانید از این قابلیت برای خود استفاده کنید.
همانطور که در مثال گفته شده مشاهده کردید زیر دامنه یا ساب دامین با استفاده از یک نام در ابتدای نام کلی دامنه مشخص می شود. همانطور که در مقاله دامنه چیست هم به این موضوع اشاره کردیم، نام دامنه شما از دو بخش اصلی تشکیل شده است. اولین بخش نام دامنه است که در مثال گفته شده همان نام سایت یا Maralhost می باشد و بخش دوم پسوند دامنه است که به نوعی تعیین کننده کارایی دامنه خواهد بود و می تواند بنا به اینکه شما آن را چه چیزی انتخاب کنید، یکی از پسوند های استانداردی که سازمان جهانی دامنه ها آن را تایید کرده است باشد. در اینجا پسوند دامنه همان com معروف است که همه بارها نام آن را شنیده ایم.
وقتی صحبت از ساب دامین به میان می آید ما با یک نام که بسیار به نام زیر دامنه شبیه است سر و کار داریم. نامی که شما خودتان می توانید آن را انتخاب کنید و محدودیتی در انتخاب آن ندارید و لازم نیست که در جایی تایید شود. این نام به وسیله یک نقطه از نام دامنه جدا شده و در واقع وقتی شما آدرس زیر دامنه خود را تایپ می کنید، یک آدرس با دو نام دامنه که اولین مورد قبل از پسوند دامنه، نام دامنه اصلی و هر آنچه که قبل از آن قرار می گیرد زیر دامنه می باشد طرف هستیم.
نکته مهم در مورد زیر دامنه ها
یکی از مهمترین نکاتی که باید در مورد این زیر دامنه ها در نظر داشته باشید این است که زیر دامنه به صورت کامل از سایت اصلی شما جدا خواهد بود و باید این موضوع را بدانید که از نظر موتور های جست و جو و اعتباری که سایت شما دارد هم به صورت کاملا جدا عمل خواهد کرد. یعنی اگر شما یک سایت داشته باشید که دو زیر دامنه روی آن دارید در واقع شما سه سایت مجزا دارید که هر کدام از آنها سئوی خود را داشته و اعتبار خود را کسب خواهد کرد. مگر اینکه شما از ریدایرکت ها و تگ های کنونیال برای انتقال اعتبار صفحات استفاده کنید.
در این صورت می توان گفت که شما زیر دامنه ها را به سایت خود پیوند داده اید. اما در غیر اینصورت برخوردی که موتور های جست و جو با سایت های شما می کنند دقیقا مانند این است که شما چند سایت کاملا مجزا از هم دارید. به همین منظور هم شما باید روی استفاده از این زیر دامنه ها دقت ویژه ای داشته باشید. خیلی از مدیران سایت ها فکر می کنند که با استفاده از زیر دامنه ها برای کارهایی مانند وبلاگ و دانش نامه و یا موضوعاتی از این قبیل می توانند سئوی سایت خود را به صورت ساخت یافته بهبود ببخشند و با این کار یک مرتب سازی کلی را روی سایت خود انجام داده اند اما باید گفت که این موضوع می تواند به ضرر آنها تمام شود.
دقت داشته باشید استفاده از ساب دامین باید به صورتی انجام شود که به اعتبار سایت اصلی لکه ای وارد نکند و بهتر است در مواردی که پای سئو سایت شما وسط است و می خواهید از اعتباری که صفحات مورد نظر برای شما ایجاد می کنند بهره ببرید، از ساب دامین ها استفاده نکنید. اما این موضوع که برای استفاده از ساب دامنه ها باید چه کاری را انجام دهیم و چگونه می توان آن را انجام داد موضوعی است که در بخش بعدی آن را دنبال می کنیم.
زیر دامنه ها چطور ایجاد می شوند
در مورد اینکه ما چطور می توانیم از زیر دامنه ها استفاده کنیم باید بگوییم که ساخت و تهیه یک زیر دامنه با تهیه یک دامنه متفاوت است. مطمئنا شما می دانید که تهیه دامنه به چه صورتی انجام می گیرد و مطمئنا این کار را انجام داده اید. ما برای اینکه یک دامنه برای خودمان داشته باشیم باید به سراغ صفحه ثبت دامنه رفته و دامنه مورد نظر و پسوندی که می خواهیم داشته باشد را جست و جو کرده و در صورت خالی بودن می توانیم آن را برای خود ثبت کرده و با پرداخت هزینه های سالیانه آن از این دامنه استفاده کنیم. اما در مورد اینکه ساخت زیر دامنه ها چطور انجام می شود باید گفت داستان کاملا متفاوت است.
از آنجا که شما صاحب دامنه خود هستید، لازم است که به سراغ تنظیمات دامنه خود بروید و تنها کاری که بکنید این است که ساب دامین خود را ایجاد نمایید. ساخت زیر دامنه ها و به طور کلی تمامی فعالیت ها و کارهایی که مربوط به دامنه می باشد توسط امکانات مدیریتی ای که کنترل پنل هاست شما در اختیار شما قرار خواهد داد، انجام خواهد شد.
در این مورد باید گفت که شما می توانید با مراجعه به این کنترل پنل ها کار ساخت ساب دامین را انجام داده و ساب دامین هایی که ساخته اید را هم مدیریت کنید. بسته به اینکه هاست ما چه کنترل پنلی را به شما ارائه کند روش انجام این کار می تواند کاملا متفاوت باشد. پیشتر در مقاله ساب دامین در سی پنل به بررسی اینکه چگونه می توان کار ساخت زیر دامنه ها در کنترل پنل سی پنل را به انجام رساند صحبت کردیم و دیدیم که این کار به چه صورتی انجام می شود و در این مقاله نوبت به انجام این کار برای کنترل پنل دایرکت ادمین رسیده است.
اکنون که می دانیم زیر دامنه ها چه هستند شرایط کاربرد آنها و نکات مربوط به استفاده از آنها به چه صورتی می باشد، موقع آن رسیده است که به سراغ آموزش ساخت و بهره برداری از ساب دامین در دایرکت ادمین برویم و ببینیم که با استفاده از کنترل پنل قدرتمند دایرکت ادمین به چه صورتی می توانیم کار ساخت ساب دامین را انجام دهیم و برای این کار لازم است چه مواردی را دنبال کنیم.
آموزش ساخت ساب دامین در دایرکت ادمین
دایرکت ادمین یکی از کنترل پنل های محبوب و رایگان برای هاست های لینوکسی است که می توان از امنیت و امکاناتی که در اختیار کاربران خود می گذارد مطمئن بود و به طور کلی باید گفت یکی از گزینه های خوب برای استفاده در هاست های لینوکسی می باشد. انجام عملیات مختلف در دایرکت ادمین می تواند به صورت ویژوال انجام شود و کار جندان سختی نخواهد بود.
به طور کلی می توان گفت که ساخت ساب دامین در دایرکت ادمین کاری است که انجام آن چند مرحله ساده را بیشتر ندارد اما با وجود شلوغی هایی که رد منو های بزرگ دایرکت ادمین وجود دارد کمی می تواند گیج کننده باشد. در ادامه به صورت مرحله به مرحله ساخت و ایجاد ساب دامین در دایرکت ادمین را با هم بررسی خواهیم کرد.
مرحله اول – ورود به دایرکت ادمین
شما برای اینکه بتوانید کار ساخت ساب دامین در دایرکت ادمین را انجام دهید، اولین کاری که باید بکنید این است که وارد کنترل پنل سایت خود شوید. به همین منظور می توانید از بخش پنل کاربری هاست خود این کار را انجام داده و یا اینکه از طریق آدرس سایت خود وارد کنترل پنل خود شوید.
برای اینکه به کنترل پنل دایرکت ادمین وارد شوید لازم است در انتهای آدرس سایت خود یک دو نقطه ( : ) قرار داده و بعد از آن عدد ۲۲۲۲ را تایپ کرده و اینتر را بزنید. همینطور می توانید از عبارت /config برای دسترسی به این مورد استفاده کنید. بعد از اینکه این کار را انجام دهید صفحه لاگین زیر به شما نمایش داده خواهد شد:
شما با وارد کردن اطلاعات کاربری خود می توانید وارد کنترل پنل هاست خود شده و منوی مانند تصویر زیر در اختیار شما خواهد بود که می توانید کار ساخت ساب دامین در دایرکت ادمین و یا هر کار دیگری که می خواهید با سایت خود انجام دهید را از این بخش کنترل کنید.
مرحله دوم – انتخاب Subdomain Management
وقتی که شما وارد کنترل پنل سایت خود شوید می توانید زا داخل آن تمامی موارد مربوط به ساب دامین در دایرکت ادمین را در بخش Subdomain Management مشاهده کنید. شما برای کار با ساب دامین در دایرکت ادمین می تواند از این بخش به خوبی استفاده کرده و هر موضوعی اعم از حذف و یا ایجاد زیر دامنه ها و همینطور مشاهده وضعیت آنها را انجام داده و در واقع اصلی ترین بخش برای کار با ساب دامین در دایرکت ادمین همین جا می باشد.
برای دسترسی به این بخش می توانید ماوس خود را روی Account Manager از منو های بالای صفحه نگه داشته و گزینه Subdomain Management را از ستون اول که در تصویر زیر هم قابل رویت است، انتخاب کنید.
در این بخش شما می توانید تمامی گزینه های مربوط به زیر دامنه های سایت خود را مشاهده کنید که البته همانطور که در تصویر میبینید به دلیل اینکه در حال حاضر زیر دامنه ای وجود ندارد این فهرست خالی است.
مرحله سوم – اضافه کردن ساب دامین در دایرکت ادمین
در این مرحله به اصلی ترین بخشی که برای ساخت ساب دامین در دایرکت ادمین وجود دارد رسیده ایم. برای اینکه کار اضافه کردن ساب دامین در دایرکت ادمین را انجام دهید لازم سات روی دکمه سبز رنگی که مربوط به اضافه کردن ساب دامین است و با متن Add Subdomain این موضوع را مشخص می کند کلیک کنید تا صفحه زیر به شما نمایش داده شود.
کاری که شما باید انجام دهید این است که نامی را که برای ساخت ساب دامین در دایرکت ادمین در نظر گرفته اید را در بخش اول کادر وارد کرده و در بخش دوم نیز دامنه مورد نظر خود را انتخاب کنید. در صورتی که شما روی هاست خود بیش از یک دامنه به صورت فعال داشته باشید می توانید کار ساخت و ایجاد ساب دامین در دایرکت ادمین را برای هر کدام از آنها که مایل باشید انجام دهید. بعد از این کار لازم است که روی Add Subdomain کلیک کنید.
وقتی که این کار انجام بگیرد زیر دامنه مورد نظر شما به لیستی که در مورد آن صحبت کردیم اضافه شده و همانطور که در تصویر می بینید زیر دامنه ساخته شده ما به لیست ساب دامین در دایرکت ادمین اضافه شده سات و لیست ما دیگر خالی نیست. در صورتی که کار به درستی انجام شده باشد پیام موفقیت سبز رنگ کوچکی که در پایین و سمت راست صفحه نمایش داده شده است نیز به شما ارائه خواهد شد.
اکنون شما یک زیر دامنه برای خود دارید اما برای اینکه با این زیر دامنه کار کنید لازم است که یک کار دیگر را هم انجام دهید و آن نصب یک سیستم مدیریت محتوا و یا هر برنامه دیگری است که برای زیر دامنه خود دارید.
مرحله چهارم – نصب سیستم مدیریت محتوا برای ساب دامین در دایرکت ادمین
آخرین مرحله ای که لازم است برای راه اندازی ساب دامین در دایرکت ادمین انجام می گیرد این است که شما یک سیستم مدیریت محتوا را برای استفاده در ساب دامین در دایرکت ادمین نصب کنید تا بتوانید با وارد کردن آدرس زیر دامنه خود به آن دسترسی داشته باشید. همانطور که گفتیم ساب دامین ها به صورت کلی سایتی جدا محسوب شده و زا سایت اصلی شما تبعیت نمی کنند و شما یم توانید روی آنها یک سیستم جدا را راه اندازی کنید.
به فرض مثال در صورتی که سایت اصلی شما با سیستم هایی مانند نود جی اس و یا جنگو پیاده سازی شده است می توانید سیستم وبلاگ دهی خود را با استفاده از وردپرس راه اندازی کرده و از امکانات خوبی که برای شما ارائه می کند استفاده کنید. و یا در صورتی که قصد دراید یک لندینگ پیج را برای یک کمپین راه اندازی کنید، این موضوع می تواند برای شما بسیار مفید باشد.
برای راه اندازی و عملیاتی کردن ساب دامین در دایرکت ادمین لازم است که به سراغ فایل منیجر بروید. در این بخش و در پوشه Public_html می توانید پوشه ای را با نام زیر دامنه خود مشاهده کنید که در واقع پوشه ای است که شما باید محتویات مربوط به زیر دامنه خود را در آن بارگذاری کنید. شما می توانید داخل این پوشه یک زیر سیستم مدیریت محتوای جدا مانند یک وردپرس کامل را نصب کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله به صورت کامل در مورد اینکه ساب دامین در دایرکت ادمین چطور کار می کند و ما برای اینکه بتوانیم از این امکان کاربردی در سایت خود استفاده کنیم باید چه کارهایی را انجام دهیم صحبت کردیم. روند کلی کاری که برای ساخت ساب دامین در دایرکت ادمین انجام می گیرد این است که ما وارد کنترل پنل خود شده و به بخش Subdomain Management می روید و در آنجا زیر دامنه خود را اد کرده و بعد از آن از فایل منیجر برای این زیر دامنه یک سیستم مدیریت محتوا می سازید. به طور کلی باید بگوییم که ساب دامین در دایرکت ادمین یکی از کارهای مدیریتی ساده می باشد که تمامی موارد مربوط به آن می تواند با گزینه های صفحه Subdomain Management تکمیل شود.