راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی در ظاهر شاید ساده باشد. شما سفارش سایت خود را به یک طراح می دهید و او کار را شروع کرده و سایت را به شما تحویل داده و شما آن را مدیریت خواهید کرد و محصولات و خدمات خود را عرضه می کنید. اما وقتی وارد کار شوید و بخواهید این کار را راه اندازی کنید در همان اول کار با موضوعات زیادی سر و کار خواهید داشت. خرید دامنه، خرید هاست و بررسی تعرفه ها و انواع مختلف آن ممکن است کمی گیج کننده به نظر برسد. این مورد زمانی بدتر خواهد شد که شما در زمان مشاهده قیمت هاست با گزینه هایی در بازه ۱۵۰۰۰ تومان تا ۵۰۰ هزار تومان در ماه، برای هاست ها و سرویس های میزبانی مختلف مواجه شوید.
در اینجا باید بگوییم که واقعا کسی قصد ندارد سر شما را کلاه بگذارد و قیمت هاست بر اساس معیارهای مختلفی که دارد ممکن است تغییرات زیادی را داشته باشد. در این مقاله قصد داریم تا با هم به بررسی کامل عوامل تاثیر گذار بر قیمت هاست بپردازیم و ببینیم که چه چیز هایی باعث می شوند که این قیمت تا این اندازه تغییر داشته باشد. البته قبل از پرداختن به این موارد لازم است تا در مورد اینکه این هاست قرار است برای ما چه کاری انجام دهد کمی صحبت کنیم.
فهرست عناوین
چرا باید هاست بخریم
اجازه دهید به کمی قبل تر از اینکه با مشکل تنوع قیمت ها مواجه شویم بازگردیم و ببینیم اصلا این ماجرا از کجا شروع شد و چه چیزی ما را مجبور کرد که وارد این آشفته بازار بشویم. اگر با زبان انگلیسی آشنایی داشته باشید، قطعا می دانید که هاست به معنی میزبان است. در سرویس های اینترنتی کاری که این میزبان برای شما انجام می دهد این است که سایت شما را در بستر اینترنت روشن و آماده به کار نگه می دارد.
در مورد این موضوع باید بگوییم که یک سایت اینترنتی نیز دقیقا مانند یک برنامه کامپیوتری بوده و این ظاهر و قالب پویایی که می بینید در واقعیت چند فایل بی جان و ثابت هستند. شما برای اینکه سایتی پویا داشته باشید که بتواند به کاربران تان سرویس دهی کند باید یک کامپیوتر داشته باشید که بتواند این برنامه را اجرا کند. هاست یک کامپیوتر تعبیه شده در دل اینترنت است که می تواند علاوه بر فراهم کردن نیروی پردازشی برای اجرای سایت، یک ارتباط دائمی و اتصال همیشگی به اینترنت را برای شما فراهم کند که سایتتان در دسترس کاربران قرار بگید. پس اگر می خواهید یک سایت اینترنتی داشته باشید، یا باید آن را روی سرور های خودتان اجرا کنید و اتصال آن به اینترنت را همیشه برقرار نگه دارید، و یا اینکه آن را روی یک هاست بالا نگه دارید.
هاست عموما سرویسی است که به صورت ماهیانه اجاره داده می شود و وقتی شما بخواهید یک سایت داشته باشید باید آن را خریداری کرده و در زمان خرید نیز یک فهرست بلند بالا از امکانات مختلف در اختیار شما قرار خواهد گرفت که در واقع بنا به اینکه سایت خود را در چه ابعادی و روی چه پلتفرمی می خواهید بنا کنید، می تواند مختلف باشد. به عنوان مثال اگر می خواهید از سیستم مدیریت محتوای وردپرس (برای اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله وردپرس چیست مراجعه کنید) برای راه اندازی سایت خود استفاده کنید، نباید انتظار داشته باشید سرویس های ویندوزی به شما کیفیت لازم را بدهند و بهتر است به سراغ هاست لینوکس و یا سرویس بهینه سازی شده هاست وردپرس بروید.
به طور کلی این شرایط و و امکاناتی که سرویس های مختلف دارند اصلی ترین عوامل در تعیین قیمت هاست هستند که در ادامه در رابطه با این موضوعات بیشتر صحبت خواهیم کرد.
چه عواملی در قیمت هاست تاثیر دارند
اگر یک جست و جوی اجمالی را در مورد اینکه قیمت سرویس های هاست در انواع هاستینگ ها به چه صورت است، انجام داده باشید و به این موضوع که چه عواملی در این مورد نقش دارند توجه کرده باشید، قطعا متوجه یک سری ویژگی های رنگارنگ شده اید که در این بین بعضی از آنها مشترک بوده و بعضی دیگر در خیلی از سرویس ها یافت نمی شود.
این عوامل را می توان به این صورت معرفی نمود:
منابع پردازشی
اگر بخواهیم بگوییم اولین چیزی که تعیین می کند قیمت هاست مورد نظر شما تا چه اندازه بالا برود، باید بگوییم که این منابع هاست این عنوان را در اختیار دارد. این مورد شامل منابعی است که هاست مورد نظر ما برای پردازش به آن نیاز دارد تا بتواند وظیفه خود را در قبال شما و سایتتان انجام دهد. منابع پردازشی هاست و سرور نیز دقیقا مانند سیستم های کامپیوتری عادی بوده و تفاوت چندانی با آنها ندارد. منظور از منابع پردازشی در واقع همان رم و سی پی یو مورد استفاده برای سایت است که هر چه میزان آن بالاتر باشد، سایت شما عملکرد سریعتری خواهد داشت.
در هاست ها منابع خیلی خیلی از سیستم های معمولی پایین تر می باشد و این مورد به این دلیل است که هاست در واقع سیستم عاملی شبیه به سیستم های عادی ندارد و این منابع صرفا باید یک وب سرور را که با فایل های سایت شما کار می کنند به اجرا در بیاورد و وب سرور به درخواست هایی که به سایت شما وارد می شود پاسخ می دهد.
منابع هاست های مختلف با کیفیت و قیمت آن رابطه ای مستقیم و کاملا محسوس دارند و وقتی شما پول بیشتری پرداخت می کنید، منابع شما بالاتر رفته و به طبع از آن کیفیت نیز رشد کرده و سایت شما بسیار سریعتر خواهد شد و عملکرد بهتری را برای شما خواهد داشت و می توان با استفاده از آن بازدهی خوبی را از سایت گرفت. اما باید در نظر داشته باشید که این مورد تا جایی می تواند به سایت شما و سرعت آن کمک کند و از یک نقطه به بعد هزینه اضافی روی دست شما خواهد گذاشت. به عنوان مثال اگر سایت شما از نظر طراحی ایراد داشته باشد با درخواست ها و مراجعات زیاد دچار اختلال شد و حتی با چند برابر کردن منابع نمی توان آن را اصلاح کرد.
سخت افزار مورد استفاده
این مورد معمولا به صورت مکمل مورد اول به کار می رود. خیلی از هاست هایی که اکنون با قیمت هایی ارائه می شوند از تجهیزاتی استفاده می کنند که منسوخ شده هستند و بازدهی تجهیزات جدید را ندارند. ارزان بودن این هاست ها خصوصا از نظر نگهداری باعث شده است تا استفاده از آنها زیاد شود. عموم هاستینگ هایی که تمامی سرویس های آنها از نوع ارزان قیمت می باشد، صرفا یک سرور با این نوع از تجهیزات را از یک دیتا سرور گرفته و سرویس های خود را روی آن ارائه می کنند.
از انواع مختلف این تجهیزات و سخت افزار های قدیمی می توان به هارد های HDD و رم های DDR3 و یا حتی DDR2 اشاره کرد که از نظر سرعت بسیار پایین تر از سرویس هایی با هارد های NVMe (برای اطلاعات بیشتر به مقاله NVMe چیست مراجعه کنید) و رم های DDR5 هستند. سرویس هایی با رم های DDR4 و SSD نیز در بین این دو نوع سخت افزار متداول قرار می گیرند و یک سرویس معمولی را ارائه می کنند.
متاسفانه برای اینکه بفهمید سروری که هاست شما روی آن قرار دارد، واقعا از چه سخت افزاری استفاده می کند وجود ندارد و باید در اینجا به اعتبار و سابقه شرکتی که می خواهید هاست خود را از آن خریداری کنید مراجعه کنید و ببینید مشتریان آن چه بازخوردی از آن ارائه می کنند. اما نکته مهم این است که پیدا کردن یک هاست با تجهیزات بالا که قیمت پایینی داشته باشد، کاری تقریبا غیر ممکن است، مگر استفاده از تجهیزاتی که به اسم تجهیزات جدید معرفی می شود و در واقع همان دستگاه های قدیمی هستند.
فضای ذخیره سازی
فضای ذخیره سازی مورد دیگری است که به شما اجازه می دهد سایتی بزرگتر را داشته باشید، در واقع این فضا میزان حجمی است که از سرور ها در اختیار شما قرار می گیرد تا سایت خود را روی آن آپلود کنید. در واقع کپی کردن کدهای سایت روی هاست باعث می شود که سایت شما در آنجا فعال شده و مورد دسترسی قرار گیرد. هر فایلی که در سایت شما وجود دارد باید با استفاده از یک پایگاه داده طبقه بندی شده کنترل شود.
محل ذخیره سازی این پایگاه داده فضایی است که هاست در اختیار شما قرار می دهد و می تواند از چند مگابایت تا چند ترابایت باشد. عموما در هاست های عادی که برای یک سایت معمولی استفاده می شود فضایی بین یک تا ۵ گیگابایت به کاربران ارائه می شود و با بالاتر رفتن این فضا قیمت هاست نیز بالا می رود.
استراتژی پیاده سازی
یکی از مهمترین مواردی که می تواند تاثیر بسیار زیادی را در کارکرد هاست داشته باشد، استراتژی پیاده سازی آن است که می تواند به صورت اشتراکی، و یا اختصاصی(کم جمعیت) باشد. در هاست های اشتراکی سرور های بزرگ با استفاده از شبیه سازی ها به تعداد زیادی هاست کوچکتر تقسیم شده و این هاست ها در اختیار کاربران قرار می گیرند. خیلی از این هاست ها منابعی نامحدود دارند. به این صورت که شما با استفاده از آنها مجاز خواهید بود تا اندازه ای که سایت شما لازم داشته باشد، از منابع استفاده کنید.
البته باید گفت که سایر هاست های روی این سرور نیز از منابع آن استفاده کرده و از آنجایی که اگر یک یا چند سایت زیاد از منابع سرور استفاده کنند، سایر سایت ها نیز به مشکل می خورند. برای همین مورد یک سری قوانین روی این استفاده ها وضع می گردد که باید در قراردادی که موقع خرید هاست آن را تایید می کنید به آن دقت کنید. عموما در این قرارداد ها قید می شود که با وجود نامحدود بودن شما تنها اجازه دارید درصدی خاص از کل منابع سروری که هاست روی آن قرار دارد را استفاده کنید که معمولا این میزان ده درصد می باشد.
هاست های کم جمعیت اما وضعیت بهتری دارند و تقریبا می توان گفت وقتی از این سرویس ها استفاده کنید، تضمین تامین منابع خوبی را خواهید داشت و می توانید با خیال راحت سایت خود را راه اندازی کنید. روی سرور هایی که این هاست ها وجود دارند تعداد سایت های کمتری قرار می گیرد و همین امر باعث شده است تا بتوان منابع را به درستی و با قطعات بیشتری مدیریت کرد.
از لحاظ قیمت مطمئنا هاست های کم جمعیت می توانند به شما یک یک کیفیت ایده آل را بدهند و قیمت آنها نیز بالاتر از نوع اشتراکی خواهد بود. هاست های اشتراکی را می توان ارزان ترین نوع هاست موجود دانست که به شما ارائه می شود و بعد از آن هاست های کم جمعیت قرار دارند. احتمالا شما به هاست ابری هم برخورد کرده باشید. در قسمت بعدی به این مورد خواهیم پرداخت.
پیکربندی سرور ها و نوع پیاده سازی
یکی دیگر از عوامل مهم این است که پیکربندی سرور های هاست به چه صورت است. دو نوع اصلی پیکربندی سنتی یا معمولی و ابری را میتوان برای سرور های اینترنتی در نظر گرفت. در پیکر بندی سنتی تمامی هاست ها و سیستم پردازشی به صورت مجتمع بوده و روی یک سرور انجام می شود. این در حالی است که در سیستم های ابری شما با چند سرور مختلف که اصولا باید از نظر جغرافیایی از هم فاصله داشته باشند، سروکار دارید. در هاست ابری از سرور های ابری به عنوان میزبان هاست شما استفاده می شود که می تواند یک توزیع بار خوب و بهینه را برای شما داشته باشد.
در این نوع از هاست ها شما به راحتی می توانید با وقایعی مانند افزایش فشار روی سایت به دلیل کمپین ها، حملات دیداس(برای اطلاعات بیشتر به مقاله دیداس چیست مراجعه کنید)، افزایش منابع هاست به صورت لحظه ای و خیلی از کاربرد های دیگر دسترسی داشته باشید.
منابع پردازشی و فضای ذخیره سازی ارائه شده در این هاست ها نیز بالاتر می باشد و به صورت پیش فرض نزدیک به سه برابر بیشتر از هاست های اشتراکی است. همینطور تکنولوژی سخت افزار آنها نیز قطعا جدید خواهد بود که بتواند این قابلیت ها را پشتیبانی کرده و به صورت ابری استفاده شود. بدیهی است قیمت این سرویس ها بالاتر از انواع اشتراکی می رود ولی میتوان گفت که این نوع از هاست خصوصا برای کسانی که یک سایت شلوغ و پربازدید دارند، یکی از بهترین گزینه ها خواهد بود.
بهینه سازی ها
یکی دیگر از مواردی که در قیمت هاست موثر است و می تواند تاثیر زیادی داشته باشد این است که بعضی از هاست ها برای پلتفرم های خاص بهینه سازی می شوند و از ویژگی ها و امکاناتی در آنها استفاده می کنند که برای پلتفرم موثر است.
وقتی شما به سراغ یک هاست می روید و آن سرویس را خریداری می کنید، علاوه بر منابع پردازشی و فضای ذخیره سازی دو عنصر مهم نیز در اختیار شما قرار می گیرد. وب سرور و پایگاه داده جزو مهمترین ویژگی های نرم افزاری هستند که سازگاری آنها با پلتفرمی که سایت را بر مبنای آن طراحی کرده اند می تواند تاثیرات مستقیمی روی آن داشته باشد.
تنظیم سه المان سیستم عامل سرور، نوع پایگاه داده، و همینطور وب سروری که روی هاست در اختیار شما قرار می گیرد، می تواند یک بهینه سازی را برای هاست داشته باشد که محصولاتی مانند هاست وردپرس، هاست لاراول و هاست نود جی اس از این دسته هستند. به عنوان مثال روی هاست وردپرس وب سرور لایت اسپید و پایگاه داده MySQL ارائه شده است و این در حالی است که روی هاست نود جی اس باید از وب سرور انجین ایکس و همینطور پایگاه داده مانگو دی بی(برای اطلاعات بیشتر به مقاله مانگو دی بی چیست مراجعه کنید) استفاده شود.
هاست های پیکربندی شده به علت تنظیمات خاصی که دارند و این موضوع که سرور آنها تقریبا به صورت اختصاصی به این هاست ها تعلق دارد قیمت بالاتری دارند. همینطور عموما منابعی که روی این هاست ها ارائه می شود بالاتر از سایر انواع هاست خواهد بود. در مورد این هاست ها باید گفت که هر چند تمامی المان های بالابردن قیمت هاست روی آنها وجود دارد اما به خاطر عملکرد خوب همواره یکی از پرطرفدارترین انواع هاست به حساب می آیند.
پهنای باند
پهنای باند یکی از مواردی است که می تواند یک عنوان تاثیر گذار در قیمت هاست باشد. پهنای باند به کلیه ترافیکی که از هاست شما به سمت کاربران جاری شده و از طرف کاربران به شما می رسد گفته می شود. از آنجا که این معیار یکی از اصلی ترین مواردی است که دیتا سنتر ها و ارائه کنندگان زیرساخت شبکه بخاطر آن پول می گیرند، پهنای باند نیز در خیلی از سرویس ها باعث تغییر قیمت و همینطور افزایش آن می شود.
اما در بعضی از سرویس دهندگان مانند مارال هاست، این مورد جزو مواردی است که روی قیمت هاست تاثیر ندارد. به طور کلی می توان گفت که تاثیر گذاری پهنای باند روی قیمت هاست تا حد زیادی به سیاست های هاستینگی که می خواهید سرویس خود را از آن تهیه کنید دارد.
لایسنس هایی که در هاست استفاده شده است
یکی از مواردی که شاید کمتر کسی به تاثیر آن روی قیمت هاست توجه داشته باشد، هزینه لایسنس هایی است که بخاطر ماژول های غیر رایگان بر آن افزوده می شود. در هر هاستی از تعداد زیادی برنامه مختلف استفاده می شود که ممکن است آنها رایگان نباشند و هاستینگ مجبور باشد برای آنها هزینه پرداخت کند. کلا این نوع از برنامه ها را می توان به سه دسته زیر تقسیم کرد:
سیستم عامل هاست
هاست ها عموما تحت سیستم عامل های لینوکس و یا ویندوز ارائه می شوند. البته خود هاست بیشتر یک ابزار شبیه سازی شده است، و سیستم عامل ندارد. منظور ما از سیستم عامل هاست، همان سیستم عاملی است که روی سروری که هاست روی آن قرار دارد نصب شده است و آن را مدیریت می کند. در هاست های لینوکسی به دلیل رایگان بودن اکثر سیستم عامل ها هزینه ای از این بابت دریافت نمی شود. اما در هاست ویندوز هاستینگ اگر بخواهد اصولی عمل کند باید لایسنس را خریداری کرده و این امر باعث می شود تا خواه ناخواه بر هزینه های هاست شما افزوده شود و قیمت هاست کمی بالاتر برود.
البته در بعضی از نسخه های سیستم عامل لینوکس نیز این هزینه وجود دارد. به عنوان مثال RHEL یا همان ورژن اینترپرایز لینوکس ردهت از دسته این سیستم ها هستند.
وب سرور
مورد دیگری که در فهرست موارد هزینه بر قرار می گیرد، وب سرور شما خواهد بود که در واقع مسئولیت بررسی درخواست کاربران و ارسال پاسخ مناسب به آنها را بر عهده دارد. وب سرور های رایگان مانند آپاچی و انجین ایکس برای شما هزینه ای ندارند. اما وقتی پای وب سرور غیر رایگانی مانند لایت اسپید به میان بیاید، باز هم همان داستان پیش می آید و افزایش قیمت هاست را شاهد خواهیم بود.
در نظر داشته باشید که وب سرور یکی از اصلی ترین المان های هاست و به دنبال آن سایت شما بوده که می تواند خدمات بسیاری را برای شما انجام دهد و در نوک پیکان ارتباط با کاربر قرار دارد. پس به هیچ عنوان سعی نکنید که از وب سرور های کرک شده استفاده کنید و یا اگر متوجه شدید که هاستینگ شما این کار را می کند بهتر است استفاده از آن را متوقف کنید. یک باگ کوچک در این سیستم کرکی، که حتی ممکن است خود کرک کننده آن را ایجاد کرده باشد می تواند برای شما یک فاجعه ایجاد کند.
کنترل پنل
مورد دیگری که در هزینه هاست نقش خواهد داشت، کنترل پنلی است که هاست شما برای کنترل منابع آن را در اختیار شما قرار می دهد. وقتی شما از سرویس هاست استفاده می کنید، دسترسی زیادی به سرور نداشته و یک کنترل پنل در اختیار شما قرار داده خواهد شد که با استفاده از آن می توانید، موراد مختلفی مانند دامنه ها، فضای هاست و فایل های سایت، سرویس ایمیل سایت و موارد دیگر را کنترل کنید. این کنترل پنل دروازه ارتباطی شما با سرور خواهد بود و هر کاری که با هاست خود داشته باشید از طریق این کنترل پنل انجام می شود.
کنترل پنل های مختلفی وجود دارد که هاستینگ می تواند به شما ارائه کند. از جمله این کنترل پنل ها می توان به کنترل پنل های رایگانی مانند دایرکت ادمین و پلسک و یا کنترل پنل های غیر رایگان مانند Cpanel اشاره کرد. همانطور که در مقاله Cpanel چیست هم به آن اشاره کردیم، این کنترل پنل قدرتمند امکانات فوق العاده زیاد را در یک منوی کاملا راحت و روان، در اختیار شما قرار می دهد که با استفاده از آن می توانید علاوه بر مدیریت منابع هاست و دامنه خود حتی موارد خوبی را در مورد سیستم مدیریت محتوای خود، مدیریت کنید و تغییر دهید.
این کنترل پنل یکی از گزینه های غیر رایگان بوده و هزینه آن با اضافه شدن به قیمت نهایی می تواند باعث افزایش قیمت هاست بشود. خیلی از هاستینگ ها دست به نصب نسخه کرک شده این کنترل پنل می زنند که در صورت بروز خطا می تواند منجر به فاجعه شود. باید در نظر داشته باشید کنترل پنل های کرک شده نمی توانند امنیت را برای شما تضمین کنند و از پشتیبانی خبری نیست. اگر اتفاقی برای سایت شما بیفتد، دردسرهای بسیار زیادی گریبان شما را خواهد گرفت.
پس می توان گفت که کنترل پنل نیز یکی از موارد مهمی است که در قیمت هاست تاثیر گذار بوده و در صورتی که می خواهید یک کنترل خوب روی هاست خود داشته باشید، هزینه بیشتر بهای این مورد خواهد بود. البته باید اشاره کرد که در کنترل پنل های رایگانی مانند دایرکت ادمین هم تقریبا هیچ چیزی از کنترل پنل های غیر رایگان کم ندارند.
خدمات پشتیبانی و بکاپ گیری
یکی دیگر از موارد مهمی که تقریبا می توانیم بگوییم در قیمت هاست تاثیر زیادی داشته و شما نمی توانید به هیچ عنوان از آن چشم پوشی کنید، خدمات بکاپ گیری و پشتیبانی می باشد. در مورد بکاپ گیری و تهیه نسخه پشتیبان باید بگوییم که این امر یکی از ضروری ترین و مهمترین موارد تلقی می شود و اگر اتفاقی برای هاست شما بیفتد، وجود بکاپی که بتواند اطلاعات شما را بازگرداند ضروری خواهد بود.
سرویس بکاپ گیری به صورت زمانبندی شده یکی از مواردی است که می تواند باعث افزایش قیمت هاست شود. عموما این سرویس ها به صورت روزانه بوده اما اگر بخواهید بکاپ گیری های ۴ و ۶ ساعته نیز می تواند به شما ارائه شوند.
نتیجه گیری
در این مقاله در مورد اینکه چه عواملی می تواند باعث شود تا قیمت هاست تا این اندازه تغییر باشد، صحبت کردیم. در مورد این موراد گفت که به طور کلی و به جز مواردی مانند اشتراکی یا اختصاصی بودن و ابری بودن یک هاست، بقیه موراد بر عهده هاستینگ می باشد. در صورتی که قصد خرید سرویسی را دارید، باید به قراردادی که به شما تحویل داده می شود دقت کنید و موارد گفته شده را بررسی نمایید. ممکن است نکته کوچکی وجود داشته باشد که در آینده جلوی کار شما را بگیرد. اگر مایل هستید که از بین سرویس های با کیفیت و حرفه ای یک گزینه مناسب برای خود انتخاب کنید می توانید سری به صفحه هاست ما بزنید.